Viktige vitaminer:

Kan ha effekt mot depresjon

Ifølge forskere kan vitaminet hjelpe.

VIKTIGE VITAMINER: Vitamin D er blant de viktigste vitaminene kroppen trenger. Nå mener forskere å ha funnet en sammenheng mellom vitamin D og depresjon. Foto: NTB
VIKTIGE VITAMINER: Vitamin D er blant de viktigste vitaminene kroppen trenger. Nå mener forskere å ha funnet en sammenheng mellom vitamin D og depresjon. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

I mange år har forskere verden rundt lurt på om depresjon kan ha sammenheng med lave nivåer av vitamin D.

Flere studier har forsøkt å finne ut om tilskudd av vitamin D kan være en effektiv behandling mot depresjon, men resultatene har i beste fall vært sprikende.

Så langt, i hvert fall. Men nå konkluderer en ny metastudie med at tilskudd av vitamin D faktisk kan ha effekt som behandling mot depresjon hos voksne.

Mer effektivt enn placebo

Metastudien, som er utført som et samarbeid mellom forskere fra Finland, Australia og USA, er den største på dette feltet så langt. Det internasjonale forskerteamet har analysert og sammenfattet resultatene fra 41 tidligere studier fra hele verden.

Disse 41 tidligere studiene har undersøkt hvilken effekt tilskudd av vitamin D har mot symptomer på depresjon, sammenlignet med placebo (narremedisin uten effekt). Studiene er utført både blant pasienter med depresjon, blant et tilfeldig utvalg av befolkningen, og blant deltakere med ulike fysiske sykdommer. Det var store forskjeller blant studiene når det gjaldt størrelsen på dosen med vitamin D som ble gitt, men det mest typiske var et tilskudd på 50-100 mikrogram per dag.

En gruppe britiske menn er de første i verden til å prøve hormonfrie p-piller, skriver The Independent. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Konklusjonen etter å ha analysert alle de tidligere resultatene i den nye metastudien, er at tilskudd av vitamin D er mer effektivt enn placebo som behandling mot depresjon.

Skyldes ikke serotonin

Om dette betyr at vitamin D snart kan bli brukt til å behandle depresjon, er for tidlig å si. Men forskerne mener resultatene viser at det bør forskes mer på denne muligheten.

Tidligere konkluderte en annen, stor studie med at det ikke finnes noen klare beviser for at depresjon skyldes lave serotonin-nivåer i hjernen, til tross for at dette har vært regnet som en «sannhet» i mange år. Studien trekker også i tvil hva slags effekt antidepressiver egentlig har.

Resultatene fra den nye metastudien antyder at det kan være vel så effektivt å sørge for å få nok sol om sommeren og ta tilskudd av vitamin D om vinteren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet