Kaffe:

Kan kaffe ha en sammenheng med lav fettprosent?

Studie setter høyt inntak av kaffe i sammenheng med lavere fettprosent, men ekspertene er skeptiske til at økt inntak av kaffe kan føre til varig vektnedgang.

KAFFE: Studie viser en sammenheng mellom inntak av kaffe og lavere fettprosent blant kvinner. FOTO: NTB
KAFFE: Studie viser en sammenheng mellom inntak av kaffe og lavere fettprosent blant kvinner. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Elsker du kaffe? Da kan du glede deg over alle fordelene det fører med seg - noen ganger kan det virke som om gode nyheter kommer på løpende bånd for kaffedrikkere.

Tidligere har KK skrevet om studier som viser at traktekaffe kan motvirke diabetes type 2, at kaffe bidrar med hele 11 prosent av jodinntaket, og at koffein kan beskytte hjertet.

Og i fjor kom det en studie (publisert i The Journal of Nutrition) som antydet at høyt inntak av kaffe kan ha en sammenheng med lavere kroppsfett/fettprosent.

Vi har spurt ekspertene om hva de tenker om studien.

Kaffe assosiert med lavere fettprosent

Studien fant nemlig at høyere inntak av kaffe var assosiert med lavere fettprosent blant kvinner. Kvinner mellom 20 - 44 år, som drakk to til tre kopper kaffe hver dag, og kvinner mellom 45 og 69 år, som drakk mer enn fire kopper kaffe hver dag, hadde lavere andel kroppsfett enn de som ikke drakk kaffe, skriver Nutrition.org, som har omtalt studien.

Teamet som står bak studien anbefaler videre forskning for å identifisere bioaktive forbindelser i kaffe, som påvirker fett/overvekt.

Hva tenker ekspertene?

Kan ikke si noe om årsaken

Vi hører med Jostein Sæle, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Evjeklinikken.

- Studien det refereres til er en såkalt tverrsnittstudie. Det betyr at det kun samles inn data for ett enkelt tidspunkt for hver forsøksperson. Altså følges ikke forsøkspersonene over lengre tid, og man kan derfor ikke si noe om hvilke årsaker som har ført til hvilken effekt. Dette prinsippet kalles kausalitet, forklarer han.

Studien har altså ikke videre undersøkt sammenhengen mellom fettprosent og kaffe.

Sæle påpeker at det er allment akseptert at tverrsnittstudier ikke kan brukes til å finne kausale sammenhenger:

- Så den aktuelle studien kan nok ikke bevise at inntak av mer kaffe har ført til varig vektnedgang. Den viser vel heller at personer som drakk kaffe (i akkurat denne studiepopulasjonen) hadde litt lavere fettprosent på dette tidspunktet, som i seg selv er et interessant funn. Men hva som er årsaken tør jeg ikke spekulere i.

Han fortsetter:

- Det viktigste poenget er at man kan bruke funn fra tverrsnittstudier til å lage nye teorier, som kan iverksette nye studier som er mer egnet til å finne kausale sammenhenger.

Sæle legger til at ifølge de nasjonale anbefalingene for overvekt er det ikke funnet noen kosttilskudd som har gitt langvarig vekttap, og at koffein regnes som et kosttilskudd i denne sammenhengen.

HØYT INNTAK AV KAFFE: Studie viste at kaffedrikkerne hadde lavere fettprosent en de som ikke drakk kaffe. FOTO: NTB
HØYT INNTAK AV KAFFE: Studie viste at kaffedrikkerne hadde lavere fettprosent en de som ikke drakk kaffe. FOTO: NTB Vis mer

Vi hører også med ernæringsfysiolog, kvinnehelseveileder og forfatter Gunn Helene Arsky. Også hun påpeker at studien ikke har undersøkt kosthold, livsstil og fysisk aktivitet for øvrig:

- Da kan det jo være slik at kaffedrikkere lever på en måte som gjør dem tynnere. Kaffe og røyk mot te og en kjeks?

Hun legger til:

- Og de har heller ikke vist at om du ikke drikker kaffe, men begynner med det, så vil du gå ned i vekt. Så det er ingen grunn til å øke kaffeinntaket for vektens skyld. I alle fall ikke før vi vet mer!

Negative helseeffekter av å drikke mye kaffe

Fagansvarlig kosthold og ernæring i Roede, Karoline Steenbuch Lied, tror heller ikke vi kan se til kaffe alene for å redusere fettprosenten.

Hun forteller at flere studier viser at kaffe kan ha en rekke positive helseeffekter på grunn av det høye innholdet av antioksidanter, som redusert risiko for død, redusert risiko for hjerte- og karsykdom og redusert fettprosent.

Men til tross for helsefordelene, er det ikke helt problemfritt å helle i seg mengder med kaffe.

Om studien sier Steenbuch Lied:

- Dette med redusert fettprosent kan nok virke fristende for mange, men her er det mange andre ting man må huske på også. For så enkelt er det nok ikke. Selv om kaffe kan ha mange positive helseeffekter, er det også viktig å huske at et høyt forbruk også kan ha negative effekter på helsa, selv om de positive helseeffektene muligens veier opp for de negative.

Blant de negative effektene kaffe kan ha på helsa, trekker hun frem at kaffebønner inneholder fettstoffer, som er uheldig for kolesterolnivået i blodet.

- Når man trakter kaffe, fanges det meste av disse fettstoffene opp i papirfilteret. Pulverkaffe er blitt filtrert før frysetørkingen. Traktekaffe og pulverkaffe er derfor ufarlig når det gjelder kolesterol. Kokekaffe, espressokaffe og pressekaffe påvirker derimot kolesterolet ugunstig.

Hun påpeker også at kaffe er et vidt begrep:

- For eksempel er det noen varianter som tilsettes mye melk og sukker, som vil gi både mer energi og fett enn en vanlig kopp kaffe. Forskningen er gjort på kaffe uten andre tilsetninger.

KAFFE OG HELSE: Det finnes både positive og negative helseeffekter ved å drikke mye kaffe. FOTO: NTB
KAFFE OG HELSE: Det finnes både positive og negative helseeffekter ved å drikke mye kaffe. FOTO: NTB Vis mer

- Bruk heller kaffen som kos

Dersom du ønsker å redusere fettprosenten og gå ned i vekt, er det viktig å se på hele livsstilen, og etablere sunne vaner som varer, råder Steenbuch Lied.

- Det er viktig å se på hele måltidsmønsteret og sørge for et sunt, variert og balansert kosthold, samt være litt fysisk aktiv hver eneste dag. Så er det viktig å unne seg noe kos i blant, og å ta noen små pauser i løpet av dagen.

Hun fortsetter:

- Jeg ville heller ha brukt kaffen som kos i disse pausene, enn som et virkemiddel for å redusere fettprosenten, for det har nok i beste fall en minimal effekt.

Ikke overdriv inntaket av kaffe

Også Sæle påpeker at det kan være greit å vite at du ikke bør overdrive inntaket av kaffe.

Han forklarer at for voksne er den generelle anbefalingen for kaffe å ikke overstige fire kopper hver dag, da dette gir mer enn 400 mg koffein. Én kopp kaffe tilsvarer omtrent to desiliter.

- Overdrevet inntak kan føre til søvnforstyrrelser, samt negative effekter på sentralnervesystemet og hjerte-karsystemet, forklarer Sæle.

KAFFE: Studie viser en sammenheng mellom lavere fettprosent og kaffe, men det er ingen grunn til å øke kaffeinntaket for vektens skyld - i alle fall ikke før vi vet mer, understreker ekspert. FOTO: NTB
KAFFE: Studie viser en sammenheng mellom lavere fettprosent og kaffe, men det er ingen grunn til å øke kaffeinntaket for vektens skyld - i alle fall ikke før vi vet mer, understreker ekspert. FOTO: NTB Vis mer

Kan kaffe før trening øke forbrenningen?

Flere studier har sett på en mulig sammenheng mellom kaffe og forbrenning.

Tidligere i år skrev KK om en studie som undersøkte hvordan kaffe kan påvirke fettforbrenningen under en treningsøkt. Ifølge studien, vil kaffe som inntas en halvtime før trening ha betydelig effekt på fettforbrenningen.

Forskerne tok utgangspunkt i hvordan koffeinet påvirket forsøkspersonene under en aerob treningsøkt (for eksempel jogging, eller sykling). Deretter sammenlignet de resultatet fra en morgenøkt, og en økt på ettermiddagen. Resultatet viste at nedbrytningen av fett økte med 10,7 prosent om morgenen, og hele 29 prosent om ettermiddagen, etter at deltakerne hadde drukket en kopp svart kaffe en halvtime før en 30 minutters økt.

- Flere studier har vist at koffein kan gi en svak økning av betaoksidasjon, altså nedbrytningen av fett. Men det er viktig å påpeke at det ikke betyr at man ved å drikke kaffe, brenner flere kalorier i løpet av en treningsøkt, uttalte Tine Mejlbo Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog, ph.d., forsker og forfatter, om studien.

Hun uttalte også at dersom du trener på tom mage, kan en kaffekopp gjøre det litt lettere å gjennomføre økta - men at denne energien noen får fra kaffe, nok har større effekt psykisk enn fysisk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer