Alternativ til bil:

- Kan kjøre i 60-sone, men regnes som gående

Mopedbil, elsykkel og elektrisk rullestol: Her er alternativene når eldre mister lappen. I noen tilfeller kan du fortsatt få lov til å kjøre din gamle bil - i ditt eget nærområde.

ALTERNATIV? Denne elektriske scooteren har en maksfart på 10 kilometer i timen og en kjøredistanse på 60 kilometer. Foto: Seniorscootere.no
ALTERNATIV? Denne elektriske scooteren har en maksfart på 10 kilometer i timen og en kjøredistanse på 60 kilometer. Foto: Seniorscootere.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Å bli fratatt førerkortet på grunn av alderssvekkelse, oppleves av mange som trist og vondt.

Vi.no publiserte nylig en sak om at det for mange er skambelagt og vanskelig å ikke lenger få lov til å kjøre bil.

- Mye identitet er knyttet til det å ha førerkort. Med førerkortet er du uavhengig og selvstendig. De som bor utafor allfarvei blir veldig isolert når de ikke kommer seg ut ved egen hjelp, uttalte Marit Tuv, allmennlege og styremedlem i Allmennlegeforeningen, til Vi.no.

Mer enn 600 personer over 70 år ble fratatt førerkortet etter å ha gjennomgått en kjørevurdering ved Statens vegvesen i fjor, ifølge NRK.

Tilbakemeldingen fra leserne etter Vi.nos artikkel er også at det er mye fortvilelse knyttet til tap av førerkort. De lurer på om det finnes alternativ, for eksempel mopedbil.

10 kilometer i timen

- Det stilles samme helsekrav for å kunne kjøre lette kjøretøytyper som bil. Hvis du har mistet førerkortet for personbil, kan du derfor heller ikke kjøre lettere kjøretøy som moped eller mopedbil, sier seniorrådgiver Terje Hafell ved opplæringsavdelinga i Statens Vegvesen til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer