Underlivshelse:

Kan kostholdet ditt påvirke underlivshelsen?

Noen tror at soya kan forhindre vaginal tørrhet, at spinat kan gjøre underlivet mer følsomt og at gresk yoghurt kan nøytralisere PH-verdien. Men stemmer det?

UNDERLIVSHELSE: Stemmer det at spinat kan gjøre underlivet mer følsomt? Ekspertene har gitt oss svaret. FOTO: NTB Scanpix
UNDERLIVSHELSE: Stemmer det at spinat kan gjøre underlivet mer følsomt? Ekspertene har gitt oss svaret. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi kvinner fokuserer mye på hvordan kosthold og livsstil kan påvirke huden, kroppen, psyken og energinivået. Vi er bevisst på at soling og røyking kan føre til aldringstegn og rynker, og at usunn mat kan føre til vektøkning.

I tillegg finnes det flere kjerringråd som handler om å forbedre helsen i underlivet. Noen tror at soya kan forhindre vaginal tørrhet, at spinat kan gjøre underlivet mer følsomt og at gresk yoghurt kan bidra til å nøytralisere PH-verdien. Det finnes derimot ingen bevis på at dette stemmer.

- Det er ingen holdepunkter for at noe av det stemmer, sier Britt-Ingjerd Nesheim, som er professor emeritus ved Kvinneklinikken, Universitetet i Oslo.

Nesheim stiller seg også skeptisk til påstandene om at fisk og omega-3 kan hjelpe mot PMS-smerter, og at epler kan øke sexlysten.

LES OGSÅ: Slik holder du underlivet ditt friskt

- Kan være verdt et forsøk

- De fleste kostrådene er harmløse, og selv om vi savner god dokumentasjon, kan mange av rådene være verdt å forsøke, sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer