Søvnproblemer

Kan kosttilskudd gi bedre søvn?

Melatonin, magnesium, pasjonsblomst og kamille er bare noe av det produsentene mener kan bedre søvnen vår, men er dette sant?

KOSTTILSKUDD FOR BEDRE SØVN: Søvnproblemer er utbredt blant nordmenn og mange tyr til kosttilskudd og reseptfrie medikamenter fra apotekene. FOTO: NTB
KOSTTILSKUDD FOR BEDRE SØVN: Søvnproblemer er utbredt blant nordmenn og mange tyr til kosttilskudd og reseptfrie medikamenter fra apotekene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I butikkene finnes det utallige produkter som lover oss bedre søvn. Kanskje ikke så rart da søvnvansker er svært utbredt og trolig landets mest undervurderte helseproblem.

Ifølge Folkehelseinstituttet sliter rundt én av tre voksne ukentlig med søvnen, mens inntil 15 prosent av den norske befolkningen har insomni av mer langvarig art.

På apotekene selges det et stort utvalg kosttilskudd som skal gi alt fra lettere innsovning til bedre søvnkvalitet, men er det egentlig vits å bruke pengene sine på dette?

For lite forskning

Utfordringen med denne typen preparater er ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør at det er forsket for lite på effekten.

– Noen studier har for eksempel sett på hvordan ulike mineraler påvirker søvnen, men det er alt for få studier og resultatene spriker for mye. Det er derfor foreløpig umulig å si noe sikkert i forhold til dette.

– Magnesium har vist seg å ha en god effekt på tilstanden rastløse bein, som også er forbundet med søvnproblematikk, men ofte er det slik at man ikke får noen effekt uten at man har for lite magnesium i utgangspunktet, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer