«Face mapping»:

Kan kvisene i ansiktet si noe om helsa di?

Kviser i pannen? Det kan blant annet tyde på stress ifølge hudlege.

Illustrasjon: Scanpix
Illustrasjon: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Googler du «face mapping» vil du få opp over 186 millioner treff! Ekstremt mange mennesker er nysgjerrig på fenomenet, men vet du hva det er?

«Face mapping» er at man kan se på huden din hvordan dine indre organer har det, eller hvordan huden påvirkes av stress, for eksempel. Ofte kan stress resultere i kviseutbrudd i ansiktet.

Michael Zangani, hudlege ved Volvat og driver hudlegebloggen drzangani.no, sier det finnes mange former for «face mapping» og at forklaringen bak hvorfor du får kviser der du får dem, varierer fra person til person.

Likevel er det vitenskapelig bevist at det er en viss sammenheng mellom utbruddene du får i ansiktet og hvordan kroppen din har det. Hudspesialist Nigma Talib forteller til amerikanske ELLE at hun kan se hva slags mat pasientene hennes har spist bare ved å se på ansiktet deres.

Hvordan kan hun det? Michael Zangani forklarer:

Panne og nese

- Økt talgproduksjon gir mer akne og man ser at stress også kan føre til det. T-sonen, som man finner horisontalt over pannen og ned mot neseryggen, forbindes ofte med økt talgproduksjon og stress.

Foto: Skjermdump fra TV-serien Friends på Netflix
Foto: Skjermdump fra TV-serien Friends på Netflix Vis mer

Nedre ansikt/kjevelinjen

- Dette er oftest forbundet med hormonell akne og mange kvinner merker det når menstruasjonen kommer. Dette skyldes stimulering av talgkjertler av hormonet testosteron. Mange mener at mat med raske karbohydrater og meieriprodukter kan ha slik effekt også, forteller Zangani.

Får du kviser her kan det være en konsekvens av bakterier på hendene og ikke minst de som kommer fra telefonen din.

- Det er studier som viser at bakterieinnholdet på mobilen er like ille som toalettskålen, sier Zangani.

Hårfeste

- Her kan hårprodukter spille en «viktig» rolle. Produktene kan tette igjen porene som gjør at talg og døde hudceller hoper seg opp i huden og kan da gi akne.

For mye av det gode?

Hudspesialist Nigma Talib viser også til hva det du spiser kan gjøre med ansiktet ditt. Hun har delt det inn i kategoriene «sukkeransikt», «vinansikt», «glutenansikt» og «meieriproduktansikt», som altså beskriver hva som skjer med huden din når du får i deg for mye av disse tingene.

Dette kjennetegner de ulike «ansiktene»:

Sukkeransikt

 • fine linjer og rynker på pannen
 • poser under øynene
 • vonde kviser
 • huden blir tynnere
 • gråaktig farge på huden
 • tynnere bryn

Vinansikt

 • fremtredende linjer og rødhet mellom øynene
 • øyelokkene henger
 • store porer
 • dehydrert hud
 • røde kinn og rød nese

Glutenansikt

 • hovne, røde kinn
 • mørke pigmentflekker
 • kviser rundt haken

Meieriproduktansikt

 • hovne øyelokk
 • poser og mørke ringer under øynene
 • små, hvite kviser
 • «klumper» på haken

6 steg til bedre hud

Kjenner du deg igjen i det hudspesialist Talib snakker om, eller gir det mening at du får ekstra mye kviser i pannen når du er stressa?

Det finnes også ting man kan gjøre for å forbedre huden sin. Her er seks av dem:

1. Rens godt

Det er sjelden det holder å fjerne sminken med en sminkeserviett. Forsøk å rense huden både morgen og kveld! Det er virkelig så bra for huden din og du vil i tillegg få et mye bedre grunnlag når du skal sminke deg.

2. Sminke som passer deg

Vi har alle ulike hudtyper, så dermed vil også ulike kremer og sminkeprodukter egne seg bedre til noen og ikke like bra til andre.

For eksempel: Har du tørr hud bør du velge en flytende foundation med masse fukt og pleie. Kompaktpudder vil ikke være din venn i dette tilfellet da huden vil se enda tørrere ut.

3. Tilpass etter vær

Mange opplever at huden forandrer seg med årstidene. Vera Lin Fostås, training manager i La Roche-Posay, har tidligere sagt til KK at det er spesielt ansiktet vårt som er utsatt når det kommer til værendringer.

- Værskiftet gjør at luftfuktighet og temperatur endres, og av dette påvirkes hudbarrieren vår og huden kan bli svekket. Vi bruker også både aircondition og fyrer i peisen og dette kan ha en uttørrende innvirkning. Men fuktighetsnivået i omgivelser, lave temperaturer om vinteren, vind, høye temperaturer, sol, UV-stråler og overoppheting er alle faktorer som fører til at huden blir dehydrert.

Det kan derfor være lurt å endre hudpleierutinen sin i takt med værskiftet.

Les mer her.

VÆRSKIFTE: Når luftfuktighet og temperatur endres, påvirker det hudbarrieren vår og huden kan bli svekket. Foto: Scanpix
VÆRSKIFTE: Når luftfuktighet og temperatur endres, påvirker det hudbarrieren vår og huden kan bli svekket. Foto: Scanpix Vis mer

4. Husk solkrem

Det er nok mange som mener de kan få både fet hud og en del kviser av solkrem. Ta en tur innom apoteket og få råd til akkurat hvilken solkrem som passer best til din hud.

For selv om det er kjipt å få kviser, er det mye viktigere å beskytte huden sin mot sola.

BRUK SOLKREM: Det er viktig å beskytte huden. Foto: Scanpix
BRUK SOLKREM: Det er viktig å beskytte huden. Foto: Scanpix Vis mer

5. Drikk mye vann

Det er anbefalt å drikke 1 ½ vann om dagen. Husk at vi også får i oss mye væske gjennom mat, så det at du skal drikke 2-3 liter om dagen stemmer ikke.

Vann har flere helsemessige fordeler, blant annet en positiv effekt på huden! Kombinerer du dette med en god hudpleierutine er du godt på vei til frisk hud!

6. Spis nok og sunt

Vi har allerede listet opp hva som kan skje med huden din dersom du får i deg for mye av det ene og det andre. Vet du at du spiser for mye sukker, er det selvfølgelig lurt å kutte ned.

Men i bunn og grunn er et variert kosthold nøkkelen her. Få i deg mye grønnsaker og kos deg med mat du liker ekstra godt nå og da!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer