Skrekkfilm:

- Kan lære oss å håndterer stress

Eksperter mener skrekkfilmer kan ruste oss mot stress og frykt i hverdagen.

SKREKK: Hvorfor utsetter vi oss selv - frivillig - for skrekk og engstelse gjennom skrekkfilmer? FOTO: NTB
SKREKK: Hvorfor utsetter vi oss selv - frivillig - for skrekk og engstelse gjennom skrekkfilmer? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Er du fan av skrekkfilmer? Noen unngår alle typer underholdning som inneholder elementer av skrekk og lidelse, mens andre simpelthen elsker følelsen av å la seg skremme (mens de er trygge i sofaen eller i kinosalen, så klart).

Hvis du er en skrekkfilmentusiast som også har mye stress i livet, er denne artikkelen noe for deg: Eksperter tror nemlig at skrekkfilmer kan hjelpe oss med å takle stress og engstelse i hverdagen bedre!

Helsenettmagasinet Healthline snakket nylig med Andrew Scahill, professor ved the University of Colorado Denver, og psykoterapeut Kurt Oaklee, om hvordan skrekkfilmer faktisk kan hjelpe oss til å takle stress i det «virkelige liv».

De kaller det scream therapy. Men hva tenker norsk forsker? Kan skrekkfilmer virkelig være veien å gå hvis vi vil redusere stress og engstelse i hverdagen?

- Kan fungere som eksponeringsterapi

At skrekkfilmer kan være bra for oss, er stikk i strid med hva man trodde før. På 30-tallet var man heller bekymret for hvordan skrekkfilmer kunne påvirke oss negativt, spesielt barn:

- Det var bekymring om hva folk lot seg pirre av i skrekk-sjangeren, sa Scahill til Healthline.

Tidligere ble skrekkfilmer kritisert fordi man bekymret seg over om det la til rette for sadisme - at filmene ga folk en mulighet til å forsterke «uønskede fantasier».

Men etter hvert som filmer fortsatte å påvirke populærkulturen, begynte forskere å se annerledes på det. Man begynte å forstå at engasjementet vi opplever når vi ser på en skrekkfilm, faktisk kan komme av et dypere behov.

For som Scahill spør: Hvordan kan det gi oss noe å se på en film som gjør oss redde? Hvorfor utsetter vi oss selv - frivillig - for slike følelser?

- Kan lære oss å håndterer stress

- Det virker kontraintuitivt for ethvert evolusjonært bilde av menneskeheten. I dag har vi det vi vil kalle 'surrogati-teori', som i hovedsak sier at skrekkfilmer på en måte lar oss kontrollere dødsangsten vår ved å gi oss en surrogatopplevelse, uttalte han.

- Kroppen vår forteller oss at vi er i fare - men vi vet at vi er trygge i disse myke kinosetene. Å tillate deg selv å bli trigget i et trygt miljø kan faktisk være en terapiprosess.

Ifølge Kurt Oaklee kan dette faktisk sammenlignes med eksponeringsterapi - en terapiform der en pasient blir presentert for stressfaktorer i et kontrollert miljø, for å redusere denne påvirkningen over tid.

- Skrekkfilmer kan faktisk lære oss hvordan vi håndterer ekte stress bedre. Under en stressende film utsetter vi oss med vilje for angstproduserende stimuli. (...) Vi lærer hvordan vi skal håndtere stresset i øyeblikket. Denne praksisen kan overføres til å hjelpe oss med å håndtere hverdagens stressfaktorer og frykt, sier Oaklee.

- Ligner en terapeutisk eksponeringsterapi

Vi hører med Asle Hoffart, som er forsker ved Modum Bad og professor emeritus ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Oslo.

Også han tror at det å (villig) se en stressende eller skummel film kan trene oss på å takle stressende eller skremmende situasjoner.

- Trangen til å mestre skremmende situasjoner viser seg i fantasilek hos barn. Og voksne fortsetter denne fantasileken ved å oppsøke skrekkfilmer der en merker at en både utholder de skremmende scenene og den indre frykten som følger med, forklarer han, og fortsetter:

- Dermed ligner det terapeutisk eksponeringsterapi der en oppsøker angstskapende situasjoner som ikke er farlige, inntil angsten oppleves håndterbar.

Nettopp dette - å føle at en har kontroll - er sentralt i behandling av angstfylte traumer. Hoffart forklarer at personer med ufrivillige gjenopplevelser av traumer, i form av «flashbacks» eller mareritt, ofte behandles ved å ta kontroll over disse gjenopplevelsene.

- Dette skjer ved at en forestiller seg at en gjenopplever den traumatiske situasjonen inntil angsten går ned, blir tolererbar.

Også er det noe «sensations-seeking», i det å se på skrekkfilm - at en søker adrenalin-rushet, legger han til.

Det er imidlertid et viktig men her! Skal du dra nytte av å se på skrekkfilmer, er det selvfølgelig viktig at du selv ønsker å se på dem.

- Utgangspunktet må være at en frivillig oppsøker det skremmende og engasjerer seg i opplevelsen, at en hele tida opplever kontroll. Dersom en tvinges eller presses og ikke engasjerer seg i opplevelsen kan slik eksponering gjøre vondt verre, gi mer angst.

SKREKKFILM: Én av grunnene til at vi liker å se på skrekkfilmer er at de lærer oss å omgås vår egen angst. Det blir en måte å teste ut våre personlige og kollektive grenser i trygge omgivelser på. FOTO: NTB
SKREKKFILM: Én av grunnene til at vi liker å se på skrekkfilmer er at de lærer oss å omgås vår egen angst. Det blir en måte å teste ut våre personlige og kollektive grenser i trygge omgivelser på. FOTO: NTB Vis mer

Derfor ser vi på skumle filmer

Det er flere grunner til at vi frivillig lar oss skremme. Forskning.no fikk i 2017 hjelp av filmforsker Søren Birkvad til å finne ut hvorfor vi liker å se skrekkfilmer.

Han forklarte at det er tre vanlige grunner, som vi har oppsummert her:

1. Det er underholdende, og blir et slags vern mot kjedsomhet. Personlighetstester kan fortelle at de som kjeder seg lett, ofte skårer høyere enn andre på trekk som kalles «sensation seeking». Flere studier viser at de som skårer høyt på dette, liker skrekkfilmer bedre.

2. Skrekkfilmen er en måte å forklare ondskap på. I samfunnet snakkes det lite om ondskap, men i populærkulturen, og spesielt i filmens verden, får imidlertid ondskapen som selvstendig fenomen leve gjennom skrekksjangeren.

3. Den lærer oss å omgås vår egen angst. Det blir en måte å teste ut våre personlige og kollektive grenser i trygge omgivelser på.

Kilde: Forskning.no

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer