Alkohol og huden:

Kan man få kviser av for mye alkohol?

En fuktig kveld på byen vil kunne vise seg i huden dagen derpå.

ALKOHOL: Et glass vin i ny og ne vil ikke kunne ha særlig effekt på huden din, men drikker du mye vil det dehydrere ut både huden og resten av kroppen. FOTO: NTB scanpix
ALKOHOL: Et glass vin i ny og ne vil ikke kunne ha særlig effekt på huden din, men drikker du mye vil det dehydrere ut både huden og resten av kroppen. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Er du en av dem som har planer om å kjøre på med en hvit måned etter juleferien? Kanskje har du allerede merket en viss effekt på huden? Det er nemlig slik at mye alkohol vil kunne merkes på huden, og det etter bare én kveld.

- Det som er med alkohol er at det er et giftstoff for kroppen. Det har en del negative effekter og begrenset med positive, og det gjelder også for huden, sier hudlege Malte Hübner, som driver praksis i Moss.

- Det som skjer er at du får en slags dehydrering, som gjør at du mister mye vann, du merker du må ofte på do når du drikker – da kan huden se mer rynkete ut, og bli mindre elastisk.

Et slikt tap av væske i huden merker du allerede dagen derpå, akkurat som hodepinen som gjerne følger en fuktig kveld ute.

- Det skjer straks forandringer i huden, men det betyr også at det vil gå fort over når du får i deg væske igjen, sier Hübner.

Det er altså de store fyllekulene som vil ha størst effekt, mens et glass vin eller to til maten i ny og ne neppe vil ha mye å si. Drikker du mye over tid vil det også kunne resultere i at huden eldes raskere.

- Alkohol er et gift for kroppen, og kan blant annet gi skader på leveren. Over tid så vil du også se tegn på misbruk av alkohol i huden. Hele kroppen påvirkes - også huden, som vil kunne bli fortere gammel, sier Hübner, som også påpeker også at livsstilen som ofte følger med et høyt alkoholforbruk vil ha effekt både på huden og resten av kroppen.

De med hudsykdommen Rosecea kan også merke at alkohol er en trigger, slik at huden blir rødlig ved inntak av alkohol.

LES OGSÅ: Derfor blir fyllesyken verre med årene

Alkohol med mye sukker kan gi kviser

- Alkohol virker uttørrende på huden og det svekker også hudbarrieren. I tillegg utvider alkohol de fine blodkarene i ansiktet, som sammen med en svekket hudbarriere, gir rød og irritert hud. Fuktighetstapet hemmer spesifikke hudenzymer, slik at huden holder lengre på gamle, døde hudceller slik at den ser gusten ut, sier Ann-Kristin Stokke, som er hudterapeut og fagsjef hos hudpleieleverandøren Skintific.

Også hun påpeker at et par glass vin en gang i blant vil ikke nødvendigvis gi hudproblemer, men at sene kvelder med mye drikke vil kunne ha effekt også på huden, og på flere måter.

- Enkelte typer alkohol inneholder jo også mer sukker enn andre, og sukker kan gi kviser. Den økte blodgjennomstrømningen vil også kunne gjøre eksisterende kviser mer betente. På sikt vil sukkeret i alkoholen kunne påvirke bindevevet og elastisiteten i huden, så det vil over tid kunne vise seg i fine linjer og rynker, forteller Stokke.

Søte viner inneholder mer sukker enn tørre viner, og særlig på drinkkartet finner du mange svært sukkerholdige alternativer.

- Drinker og sprit inneholder enorme mengder sukker, og det tror jeg mange ikke tenker over – både det høye kaloriinnholdet og sukkeret, sier Stokke.

LES OGSÅ: Derfor kan lue og skjerf gi deg uren kviser

Forsterkende effekt med lite søvn og dårlig rens

Hvordan huden din reagerer avhenger av hva slags hudtype du har. Sliter du for eksempel med akne, vil sukkeret i alkoholen kunne gjøre vondt verre, mens alkoholen i seg selv altså vil kunne gjøre huden tørr, rød og gusten. Rosecea gir rødhet og ofte kviselignende utbrudd i ansiktet. Utbruddene kan trigges av blant annet forskjellige mat og drikke, blant annet alkohol, og ifølge Stokke, særlig rødvin.

- Alt med måte, og er du disponert for reaktiv hud og Rosecea så kan det være lurt å passe litt ekstra på, siden alkohol virker utvidende på blodkarene og gjør at ansiktshuden blir rødere og mer irritert, forteller Stokke.

Hun påpeker også at det er mer enn bare drikkevarene som kan sette sitt preg på huden dagen derpå. Lite søvn og slurv med ansiktsrensen kan gi dobbel effekt fordi huden ikke får tid til å reparere seg.

- Etter en kveld på byen så dropper man gjerne rensen, og når du legger deg uten å ha renset ansiktet, og gnukker i puta med sminke og gammel moro, så kan det ha en forsterkende effekt. Natten er reparasjonstid for huden, påpeker hun.

TØRKER UT: Mye alkohol over tid vil kunne synes på huden, som kan bli gusten og miste elastisitet. FOTO: NTB Scanpix
TØRKER UT: Mye alkohol over tid vil kunne synes på huden, som kan bli gusten og miste elastisitet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kviser mellom øyenbrynene?

Innen kinesisk ansiktslesning mener man at særlig kviser mellom øyenbrynene kan knyttes leveren som må jobbe på overtid for å bearbeide alkoholinntak og fet mat, kalles «wine and dine» området i ansiktet. Her mener man nemlig at områder i ansiktet direkte kan knyttes til organer i kroppen, og det å kartlegge hvor hudproblemene oppstår vil da være viktig for å finne årsaken og rett behandling.

Hübner er imidlertid skeptisk til det å skulle lenke områder i huden til organer i kroppen, og sier det ikke finnes god forskning på dette. Han påpeker at det er flere ting som er med på å bestemme om og hvor du eventuelt får kviser.

- Det som er riktig er at forskjellige hudregioner har forskjellige egenskaper. For eksempel kan kinnene bli røde, slik at det er mer blodkar her. Rundt øynene har vi tynnere hud og det er mindre fett, slik at man kan se at dette området for eksempel kan påvirkes mer av alkoholforbruk, sier Hübner.

LES OGSÅ: Du skal være helt sikker på at alkoholen er ute av kroppen før du setter deg bak rattet

Gener har mye å si

Ellers har gener mye å si for hvordan huden din reagerer på blant annet mat, drikke og sene kvelder.

- Om du har kviser i fjeset er i stor grad genetisk – det har å gjøre med om du har mye talgkjertler og det har også med hormoner å gjøre. Noen får kviser og andre ikke, sier Hübner

Genene våre har også sitt å si for hvor godt vi tåler alkohol, i tillegg til blant annet kroppssammensetning. Hvor mye alkohol som skal til før du kan se det dagen derpå eller det merkes på huden over tid er derfor vanskelig å si.

- En øl eller to vil ikke ha så mye å si, men hvor mye som er mye spørs blant annet på om du er mann eller kvinne, hva slags kroppssammensetning du har og gener, sier Hübner.

Om du ikke har kastet deg på en hvit måned, er det uansett lurt å holde alkoholinntaket på et moderat nivå – av mange grunner. For hudens skyld kan det altså også være lurt å styre unna drinkene med mest sukker, drikke vann mellom hver enhet med alkohol, rense huden og også å heller velge en brødskive som nattmat enn frossenpizza.

LES OGSÅ: Det er mer sosialt akseptert å drikke alkohol i hverdagen

LES OGSÅ: - Jeg vokste opp med en drink i hånden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer