Angst

- Kan man le bort angsten, spurte Marit

Så startet hun instagramkontoen @angst.humor.

ANGST: Marit Morch Olsen Marit startet en instagramkonto om angst og humor for å bidra til å normalisere holdninger til angst og psykiske lidelser. FOTO: Privat
ANGST: Marit Morch Olsen Marit startet en instagramkonto om angst og humor for å bidra til å normalisere holdninger til angst og psykiske lidelser. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

«Kan humor kurere angstlidelser? Vet ikke, men det kan i alle fall ikke skade.»

Disse ordene står i velkomstteksten på Instagramkontoen @angst.humor. Den har på kort tid fått over 10 000 følgere, og vokser for hver dag.

Eieren av instagramkontoen, Marit Morch Olsen (38) fra Trondheim, trodde aldri i sin villeste fantasi at hun kunne nå ut til så mange med sitt budskap om å bruke humor som «medisin» mot angst.

ANGST: Flere sliter med angst - og kan utvikle angst for selve angsten. Kognitiv adferdsterapeut Serilinn Erlandsen gir deg råd til hvordan du kan takle det. Video: Serilinn Erlandsen @tenktankenut / Instagram Vis mer

- Jeg har alltid brukt mye humor i livet, og derfor blir det naturlig for meg og også bruke det på temaene angst og annen sykdom.

Instagramkontoen ble født i november 2018 etter at Marit ble inspirert av en god idé.

- Jeg gikk til behandling hos en psykomotorisk fysioterapeut på den tiden, og brukte som vanlig selvironi om min egen situasjon. Behandleren tullet en gang med at jeg burde starte med «angst-standup.» Dette, og noen andre faktorer, inspirerte meg til å starte instagramkontoen.

Med sin nye instagramkonto hadde Marit et ønske om å bidra til å normalisere holdninger til angst og psykiske lidelser.

- Det er mye tøys på siden min, men også mange seriøse innspill og refleksjoner. Jeg håper og tror at begge deler bidrar til mer kunnskap og forståelse, og dermed færre fordommer.

LES OGSÅ: Derfor reduserer humor risikoen for tidlig død.

HUMORKONTO: På Marits instagramkonto finnes alt fra ærlige bekjennelser til bilder som får deg til å le. FOTO: Skjermdump Instagram/@angst.humor
HUMORKONTO: På Marits instagramkonto finnes alt fra ærlige bekjennelser til bilder som får deg til å le. FOTO: Skjermdump Instagram/@angst.humor Vis mer

Humorlege: - Stress gjør oss syke

Doktor Stein Tyrdal er kirurg og «humorlege», fem ganger norgesmester i humor, og forfatter av åtte bøker om endring, kommunikasjon, humor og ledelse.

- Humor er sjelens «støtdemper og kroppens indre trimapparat», sier han.

Tyrdal forklarer at humor er den mentale evnen til å oppdage, uttrykke og sette pris på motstridende tanker i situasjoner, hendelser, handlinger og ideer.

- I det lange løp er alvor uten tull og tøys ikke til å holde ut. Humor skaper den mentale avstanden som er nødvendig for å tåle livets smerte. Det regulerer humøret, både ved å øke graden av godt humør, men også ved å redusere graden av dårlig humør og den forbigår fornuften og gir følelsesmessig avspenning.

Tyrdal sier at effekten humor har på vår helse, er best dokumentert gjennom dens dempende effekt på negativt stress. Han påpeker at stress er en vesentlig faktor ved en rekke sykdomstilstander. Ifølge forfatteren av boka «Latter til helse og glede», Francisk Munck- Johansen, har mer enn 70 prosent av de alvorligste sykdommene i den vestlige verden direkte eller indirekte sammenheng med stress.

Skjermdump intagram
Skjermdump intagram Vis mer

- Stress reduserer vårt immunforsvar og vår psykiske motstandskraft. Listen over sykdommer man kan få av stress er lang som et vondt år. Man kan utvikle alt fra angst, depresjon, søvnløshet, astma, konstant tretthet og nervøse sammenbrudd til kvalme, fordøyelsesbesvær, muskelsmerter, menstruasjonssmerter, migrene, og kreft. Dette er bare noen få eksempler av alle sykdommer man kan utvikle fra stress, forklarer Tyrdal.

Marit kjenner seg igjen og sier at hun selv har kjent stresset på kroppen.

LES OGSÅ: Tinder humor: - Jeg leter etter faren til barnet mitt

Humorlege Stein tyrdal — Humor er sjelens «støtdemper og kroppens indre trimapparat». FOTO: Privat
Humorlege Stein tyrdal — Humor er sjelens «støtdemper og kroppens indre trimapparat». FOTO: Privat Vis mer

Følgere av alle slag – også pårørende

Marit har selv slitt med sykdommer med både mentale og fysiske symptomer og på instagram deler hun fra egne erfaringer.

- At jeg deler av egne erfaringer, gjør innholdet mer autentisk enn om det kommer fra noen som ikke har kjent sykdom på kroppen. Videre skal det sies at det er ikke alt jeg publiserer som handler om angst og psykisk helse. Det er også en god del om kronisk sykdom generelt. Jeg skriver om usynlig sykdom, utmattelse, smerter, introvertisme og diverse andre personlighetstrekk.

Marit tror at når man sliter med langvarig sykdom, oppstår det mekanismer og situasjoner som er felles for alle, uavhengig av diagnoser.

- Jeg får utrolig mange fine tilbakemeldinger, og det setter jeg stor pris på. Mange takker meg for at jeg setter ord på det de føler og opplever. Mange av følgerne mine sier at de blir glade for å føle at de ikke er alene om å ha det slik de har det. Jeg tror de føler et slags fellesskap.

En del av følgerne til Marit er pårørende. Hun får tilbakemeldinger om at de er innom siden for å lære mer om hvordan angst faktisk fungerer.

- Andre igjen har ingen helseplager, men kjenner seg igjen i en del av innholdet likevel.

Instagramkontoen har hjulpet også Marit selv med hennes egne utfordringer. Ved å drifte kontoen, føler hun at hun har blitt bedre kjent med seg selv ved å sortere og beskrive tanker, følelser og opplevelser.

- Også tilbakemeldingene fra følgerne har ført til at jeg har fått en større forståelse for mekanismene i både angst og andre sykdommer og lidelser.

LES OGSÅ: Den ene tingen alle parforhold bør ha

Humor ufarliggjør og bryter barrierer

Marit mener at det er lite hensiktsmessig å skille mellom psykisk og fysisk helse. Derfor synes hun vi skal tørre å snakke om alt innen helse. Ikke kun om den vonde ryggen eller halsbetennelsen.

- Det begynner heldigvis å bli større anerkjennelse for at alt i kroppen henger sammen. Det fysiske påvirker det psykiske, og omvendt. Humor er dermed et utmerket hjelpemiddel for å ufarliggjøre tema som ofte blir sett på som tabu. Latter bryter ned barrierer mellom mennesker, mener hun.

- En slik åpenhet og bruk av humor, fører igjen til økt kunnskap og forståelse. Det er ikke like enkelt å være utenforstående heller, da det er svært mange som ikke ønsker å snakke om det de sliter med. Det handler derfor om å åpne opp for samtale og dialog.

Marit mener det kan være lettere å fortelle noen om det man sliter med dersom man kan bruke humor og selvironi.

- Man kan for eksempel gjenkjenne humoren i situasjoner man havner oppi, og da kan det kanskje bidra til at man håndterer det på en annen måte enn før. Åpenhet bidrar til kunnskap. Kunnskap bidrar til forståelse. Forståelse bidrar til å forebygge fordommer.

- Åpenhet bidrar også til fellesskapsfølelse, påpeker Marit.

Humorlege Tyrdal forklarer hvordan man kan le seg bort fra angsten.

- Folk er ofte «redde for å være redde». Frykten forsvinner gjerne med latter. Eksponeringsbehandling har vist seg som en effektiv behandling for flere typer angstlidelser. Den går ut på at pasienten skal utsette seg for det som gir angst og bli i situasjonen uten å flykte.

Tyrdal mener at humor ufarliggjør og gjør at store problemer blir små og små problemer forsvinner.

- Vi ser tingene i et annet lys, unngår å hefte oss opp i bagateller, unngår å overdimensjonere våre problemer. Humor motvirker fremmedgjøring og maktesløshet, og dette øker opplevelsen av mestring, forklarer han.

LES OGSÅ: - Den tunge klumpen i magen slapp da jeg kom meg ut i naturen.

ONLY HUMANS: Psykolog Kjersti Nedreskår- Vi er bare mennesker som gjør så godt vi kan, og det kan være godt å bli minnet på. FOTO: Privat
ONLY HUMANS: Psykolog Kjersti Nedreskår- Vi er bare mennesker som gjør så godt vi kan, og det kan være godt å bli minnet på. FOTO: Privat Vis mer

Angst som noe normalt

Kjersti Nedreskår jobber som psykolog. Hun mener det er udelt positivt å snakke om angst som noe normalt.

- Det er klart at vi opplever angst ulikt. En med sterk angst føler seg ikke nødvendigvis forstått av en med mild angst. Likevel er det det samme fenomenet og det kan være befriende å ha rom hvor man kan snakke om det.

Psykologen forklarer at angst kan ha en positiv funksjon kun i mildere former, før den tipper over og gjør oss ute av stand til å tenke. Man kan da handle på måter som man etterpå, når man har roet seg ned, tenker at ikke var nødvendig.

- Å lage humor av dette, er avvæpnende. Man kan bli oppgitt over seg selv og oppleve at andre ikke forstår og blir frustrerte fordi reaksjonen ikke ER logisk eller fornuftig. Reaksjonen gir bare mening når man vet hva den som har angst tenker, føler og har opplevd før. Det kan skape mye stress, skam, vansker i relasjon til andre, konflikter og sinne. At andre med angst bruker humor for å se seg selv utenfra, kan dempe disse følelsene.

Psykologen tror det kan være slitsomt å ha angst når man er sammen med andre som ikke har opplevd det. Hun sier man kan føle seg ensom og annerledes.

- Dette blir tilleggsplager til angsten, og det kan gjøre at man blir enda mer fastlåst. Da vil det å høre at andre opplever lignende, og noen som tar bort alvoret, være gull verdt. Vi er bare mennesker som gjør så godt vi kan, og det kan være godt å bli minnet på.

Mer forståelig enn leger og terapeuter

Marit får mange meldinger i innboksen på instagram, og flere følgere kommenterer at hun forklarer vanskelige temaer om psykisk helse på en måte som er mer forståelig enn når leger og terapeuter forklarer.

- Det tror jeg er et resultat av at det jeg skriver om er selvopplevd, hvilket gir en annen innsikt enn om man aldri har kjent det på kroppen.

Det kommer tilbakemeldinger på alle typer innlegg, men flest kommentarer får hun på innlegg som handler som sosiale situasjoner, «introverthumor», som hun kaller det.

- Mange kjenner seg også igjen i refleksjoner om utmattelse og kronisk og usynlig sykdom. Marit søker aktivt informasjon og kunnskap for å forstå mest mulig om temaene hun skriver om på Instagram. Hun har lest utallige bøker og artikler.

- Det er viktig å påpeke at jeg har ingen formell utdannelse på området, og er ingen behandler. Dette prøver jeg så godt jeg kan å få frem i innleggene mine også, i form av å ordlegge meg på en måte slik at folk forstår at dette er mine meninger og refleksjoner, og ikke utsagn fra en fagperson. Jeg får ofte spørsmål fra følgerne mine på personlig melding, og da er jeg også nøye med å si fra om dette.

Marit har på følelsen av at det er lavere terskel å skrive til noen på nettet, spesielt noen de vet forstår, enn å snakke om vanskelige ting med venner, familie og andre.

- Mange av mine følgere har også en del helseproblemer som gjør at de oppholder seg mye hjemme, og da er bruk av sosiale media gunstig for å få kontakt.

LES OGSÅ: Denne terapien virker bedre mot angst enn vanlig behandling

Når humor blir skadelig

Humor ufarliggjør «skumle» temaer, mener Marit, og det trengs for å kunne snakke sammen.

- Poenget med innleggene mine er heller aldri å gjøre narr av personer med psykiske lidelser, men skape et fellesskap hvor galgenhumoren og selvironien står høyt i kurs. Så vil det alltids være noen som blir støtt av humoren, kanskje spesielt min type humor som baserer seg på mye sarkasme, men det har kommet veldig få negative reaksjoner så langt.

Skjermdump Angst.Humor
Skjermdump Angst.Humor Vis mer

For i noen tilfeller kan humor gjøre ting verre, mener "humorlege "Tyrdal.

- Galgenhumor, vennlig humor og situasjonskomikk er trygge humorformer. Ironi bør begrenses til den indre sirkel hvor man er trygg på at folk vil en vel. Han mener at selvironi er tradisjonelt sett en god humorform, men at man må passe litt på.

- Går selvironien ut over selvfølelsen, kan du risikere å bli din egen mobber. Du må tåle din egen humor. Man bør være forsiktig med upassende latter, kjønnsdiskriminerende og etnisk humor. Humor kan brukes som en dårlig unnskyldning. Humor er helsebringende når den brukes med empati. Fokus på humor og latter bidrar både til å skifte perspektiv og å se det humoristiske i situasjonen. Latteren gir mening til det meningsløse. I bunn og grunn handler det om at humoren bidrar til å opprettholde håpet, sier Tyrdal.

KILDER: Munck-Johansen F. Latter: til helse og glede. Oslo: Gyldendal akademisk, 2005 Boka “Anatomy of an illness as perceived by the patient: reflections on healing” (1979). https://tidsskriftet.no/2003/06/kronikk/betydningen-av-mening

LES OGSÅ: Helene var så angstridd at hun måtte gå små turer på natta for da kunne hun ikke møte noen ute

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer