Mensdisken:

Kan mensdisken være et alternativ for norske kvinner?

Produsentene lover et produkt som er bedre enn tamponger og som du kan ha sex med. Hva sier norsk ekspertise?

MENSDISK: De siste årene har det kommet flere nye produkter for kvinner med mensen, det siste nye er mensdisken, men funker den? FOTO: Flex company
MENSDISK: De siste årene har det kommet flere nye produkter for kvinner med mensen, det siste nye er mensdisken, men funker den? FOTO: Flex company Vis mer
Publisert

Mange tvilte på menskoppen da den kom, men det viste seg å være et marked for den. Mensdisken, som er siste nye mensbeskyttelse, er mensen-beskyttelsen som kan brukes under sex, hevder produsentene. Men mensen-sex eller ei, er dette en nymotens oppfinnelse vi nødig vil gå glipp av?

Britt-Ingjerd Nesheim, professor emeritus i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Kvinneklinikken i Oslo samt styreleder i Sex og samfunn, har ikke hørt om mensdisken før.

Jeg har ikke hørt om det før. Aner ikke hvor godt det vil virke, det vil si om det lekker blod ut. Men ellers måtte jeg faktisk flire, for det ser akkurat ut som, og sitter på akkurat samme måten som et godt, gammeldags pessar. Litt spermiedrepende krem på, så kan det brukes som prevensjon, sier Nesheim.

Kari Hilde Juvkam, spesialist og godkjent veileder i allmennmedisin, som har skrevet bøker om gynekologi og er opptatt av å gi relevant helseinformasjon til kvinner, får lignende assosiasjoner til produktet.

– Artig! Flex ser ut som et pessar som tidligere ble brukt som prevensjon. Den kom i ulike diametere og ble tilpasset hver enkelt og var til flergangsbruk, sier Juvkam.

LES OGSÅ: Kan man bli gravid når man har mensen?

Discen er forskjellig fra kopp og tampong …

«I hate tampons», og «Have more period sex» - det er to av mottoene Flex company har brukt i reklamen for de nye mensdiskene.

Disken sitter i kroppen på en annen måte enn koppen og tampongen.

- Mens disken sitter i kroppen på samme måte som et pessar, er hensikten å samle opp menstruasjonsvæske. Fordi det ikke tetter skjeden som en tampong eller kopp, vil flertallet kvinner knapt merke disken og oppleve at det reduserer kramper, lover Lauren Schulte, administrerende direktør i The Flex Company, som står bak diskene Softdisc og Flex, og som nylig har sikret seg Angel-investor fra selveste Silicon Valley.

Hva gjelder fordeler og ulemper, så kan de norske ekspertene kun gjette.

- Jeg gjetter at det er vanskelig å få det helt tett, særlig for dem som blør mye, sier Nesheim.

- Jeg vet ikke hvor mye blod den rommer og det kan jo lett bli søl. Tampongen suger opp blodet og når det blir for mye drypper den. Discen vil kanskje «flomme» over, sier Juvkam.

- Det er jo fordeler med en sak som kan brukes mange ganger for eksempel hensyn til miljø, sier hun videre, og disken er i motsetning til koppen ikke til flergangsbruk.

- Selv om det er et lite problem vil en tro at det er lavere infeksjonsfare enn ved tampongbruk. Det er advart mot å la tampongen sitte lenge, det kan bli infeksjon hvis man er uheldig, sier Juvkam.

LES OGSÅ: Ja, du kan utsette mensen når du skal på ferie

I HATE TAMPONS: Produsentene av mensdisken fremhever blant annet at dette er produktet for deg som hater tamponger. FOTO: Flex company
I HATE TAMPONS: Produsentene av mensdisken fremhever blant annet at dette er produktet for deg som hater tamponger. FOTO: Flex company Vis mer

… og du kan ha sex med den

At disken ikke sitter i skjeden som koppen og tampongen, er grunnen til at du kan ha sex mens disken sitter i.

- Målet vårt var å lage et mer komfortabelt menstruasjonsprodukt, og en annen fordel vi oppdaget er at det kan brukes under penetrasjon og samleie, sier Schulte i Flex company.

Dette kan godt forklares nærmere.

- Disken vil jo beskytte cervixkanalen, kanalen i nedre del av livmoren der blodet kommer ut i vagina og holde vagina fri for blod dersom den ikke er for full, sier Juvkam.

Hun legger til:

- Det er ikke noe i veien for å ha sex under menstruasjon, med disken blir det mindre søl og er menstruasjonen sparsom er det jo veldig brukbart, sier hun.

HER ER DEN: Mensdisken og menskoppen, sies å være praktisk ved trening, som svømming. Dette er den såkalte softdisken. FOTO: Flex company
HER ER DEN: Mensdisken og menskoppen, sies å være praktisk ved trening, som svømming. Dette er den såkalte softdisken. FOTO: Flex company Vis mer

Ikke et prevensjonsmiddel

Disken er derimot ikke godkjent som prevensjonsmetode.

- Det er viktig for oss som selger disken å understreke at den ikke er ment som en prevensjonsmetode og ikke forebygger seksuelt overførbare infeksjoner, sier Schulte.

Det er en grunn til at pessaret blir foreskrevet av leger, fordi alle kvinnekropper er forskjellig og det må passe den enkelte.

- Omkretsen til Flex (disc) er for eksempel designet for å passe flertallet kvinner, men fordi den ikke er foreskrevet og tilpasset av gynekologer, og ikke har blitt testet eller godkjent til slikt bruk, kan det ikke brukes som prevensjonsmiddel, sier Schulte.

LES OGSÅ: Dette visste du ikke om mensen og sex.

Disken «popper på plass»:

Discen «popper på plass» når du har satt den inn riktig, men hvordan du ellers setter den inn og tar den ut er visstnok litt forvirrede forklart på nettsidene til firmaet som står bak produktet.

- Her er en forklaring som er så enkel at jeg tror det går an å forstå det, sier Nesheim:

Livmorhalsen (der blodet kommer ut og spermiene skal eller ikke skal inn, alt ettersom) stikker ned i skjeden, men ikke helt i toppen. Bakenfor livmorhalsen er det derfor et lite rom, der er den øverste enden av skjeden, og det kalles fornix vaginae. Koppen skal settes inn slik at den butter oppi der. Den fremre enden skal skyves oppover – i forhold til kroppen, ikke i forhold til skjeden, som går nokså kraftig bakover– bakom skambenet. Da blir koppen sittende i spenn der og detter forhåpentligvis ikke ut.

Nå er skjeden på sett og vis delt i to, en del foran koppen, der livmorhalsen stikker ned, og en del bak koppen, slik at hvis du stikker fingeren inn i skjedeåpningen, kommer den bak koppen. Da skulle blodet holde seg foran koppen og du kan i prinsippet ha sex (bak koppen). Det er jo slik pessaret virker.

Mensdiskene

  • The Flex Company lager Softdisc og FLEX, som begge er menstruasjonsdisker. Hovedforskjellen er materiale og service (sistnevnte tilbyr abonnementer med gratis frakt og support).
  • FLEX er laget med nyere teknologi og materialer. Den bruker kroppstemperaturen din til å varme opp for å danne din naturlige form, for en lekkasjefri forsegling.
  • Softdisc sendes via Amazon, mot global shipping, det koster ca. 300 NOK for en pakke á 14 stk.
  • FLEX (disc) sender for øyeblikket kun til USA og Storbritannia.

- Det viktige når man skal sette det inn, er å ha gjort seg kjent med kroppen sin, slik at man kan kjenne hvor livmorhalsen er. Det er fort gjort å sette koppen opp foran livmorhalsen, i stedet for bak. Ikke så farlig i denne situasjonen, for man vil jo da bare blø, det er verre med pessar som prevensjonsmetode, sier Nesheim.

- Det med å sette seg på toalettet, er nokså tullete. Dette fordi det er vanskelig å komme til da, og du risikerer å miste koppen i do. Grunnen til at produsenten foreslår det, er at man blør mens man plundrer med dette, så det blir lett søl, sier hun videre.

- Det er lettest å få det til ved å stå med ett ben for eksempel på en krakk, på dolokket eller badekarkanten, for de som fortsatt har badekar. Viktig å være klar over at skjeden da går bakover og nærmest litt nedover, ikke oppover i kroppen, sier hun.

- Det må bli et kraftig søl når man skal ta den ut, da kan det kanskje være lurt å holde seg over toalettet. Synes egentlig at dette høres ganske plundrete ut, avslutter Nesheim.

LES OGSÅ: Derfor trenger du ikke droppe trening når du har mensen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer