Sexlyst:

Kan menstruasjonssyklusen påvirke sexlysten?

Noen kvinner opplever økt lyst under eggløsningstiden.

SEXLYST: Sexlysten kan svinge, men kan det ha noe med syklusen å gjøre? FOTO: NTB
SEXLYST: Sexlysten kan svinge, men kan det ha noe med syklusen å gjøre? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Du har helt sikkert opplevd at sexlysten svinger. Det er veldig vanlig å oppleve at den er lavere i noen perioder og høyere i andre.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er manglende seksuell lyst det vanligste seksuelle problemet blant kvinner. NHI skriver at årsaker til dette kan være relasjonelle problemer til partner, sykdom, medisiner, endringer i hormonmengden, og mange krav knyttet til ulike roller i hverdagen.

Det er altså mye som påvirker lysten. Kanskje er du en av dem som har opplevd at den også kan variere avhengig av hvor i menstruasjonssyklusen du er? Syklusen byr jo på mange symptomer, både kroppslige og mentale, men kan den egentlig påvirke sexlysten?

LYST: Noen kvinner opplever økt sexlyst i eggløsningsperioden. FOTO: NTB Scanpix
LYST: Noen kvinner opplever økt sexlyst i eggløsningsperioden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan oppleve mer sexlyst under eggløsning

KK har pratet med sexolog Siv Gamnes om sammenhengen mellom sexlyst og menstruasjonssyklus. Hun understreker først og fremst at det er helt normalt at sexlysten varierer. Hvor ofte vi ønsker og orker å ha sex kan avhenge av stressnivå, sykdom, livsstil og tidligere erfaringer. Hvorvidt menstruasjonssyklusen påvirker sexlysten er individuelt, men Gamnes sier at man kan trekke noen paralleller til syklus og lyst i dyreverdenen:

- I dyreverdenen har hunkjønnet sykluser, og hun har perioder der hun gjør seg mer attraktiv og tiltrekker seg hankjønnet på en annen måte enn ellers i syklusen. Det er ikke noen grunn til å tro at det ikke er likt for mennesket, sier Gamnes.

Så, dersom vi tenker på «urmennesket» i oss, kan det gi mening at sexlysten varierer avhengig av hvor i syklusen vi er. En av primærgrunnene til at vi har sex er jo nettopp reproduksjon.

- Det moderne mennesket har utviklet seg, slik at sex er mer enn bare reproduksjon, og godt er det! Men jeg tenker at det kan ha gjort at mange av de signalene vi opprinnelig hadde kanskje er borte nå, eller kamuflert, sier Gamnes, og fortsetter:

- Når det er sagt, er det studier som viser at kvinner har mer sexlyst rundt eggløsning.

Sexlyst under mensen

Noen kvinner kan også oppleve økt sexlyst når de har mensen, mens andre foretrekker å ikke ha samleie akkurat den uka. Gamnes forklarer at noen opplever at mensensmertene avtar når de har sex:

- Hvis man ser fysiologisk på det, er en orgasme egentlig en utløsning av muskelspenninger. Og mensensmerter i underlivet skaper muskelspenninger. Så det å få orgasme kan faktisk være til hjelp mot mensensmerter, sier Gamnes.

Hun sier at noen kvinner derfor ubevisst kan tiltrekkes det å ha sex under mensen, fordi erfaringer har vist dem at mensensmertene lindres.

Mest fertile rundt eggløsning

KK har også spurt Anette Søholt, som er helsesykepleier og sexologisk rådgiver ved Sex og samfunn, om det kan være en sammenheng mellom menstruasjonssyklusen og sexlyst. Hun forklarer at det er vanskelig å finne tung, valid forskning på temaet, men at det er gjort noen undersøkelser på det.

Økt sexlyst under eggløsning kan ha en evolusjonsmessig årsaksforklaring, påpeker hun.

- Tidligere skulle vi føde flest mulig barn, så økt lyst rundt eggløsning ville være fornuftig, fordi det er da vi er mest fertile, sier Søholt til KK.

- Det er jo noen antakelser om at man har økt lyst under menstruasjonen. Det kan tenkes at det har noe å gjøre med fravær av angst for å bli gravid. At man er våt og fuktig kan sende noen signaler til hjernen. Noen får fyldigere bryster og trives kanskje bedre med kroppen sin under mensen.

Valg av prevensjon kan også spille inn:

- Nå står de fleste fertile kvinner på hormonell prevensjon. En vanlig bivirkning ved bruk av hormonell prevensjon er nedsatt lyst og tørre slimhinner. De som opplever dette som plagsomt over tid bør oppsøke helsepersonell for råd og eventuelt bytte av prevensjon, sier Søholt.

Lav sexlyst kan ha flere årsaker

Søholt understreker at det er veldig vanlig å oppleve nedsatt sexlyst på forskjellige tidspunkt gjennom livet, og at det er mange faktorer som spiller inn.

- Det er veldig sammensatt, dette med lyst. Det har mye å si hva slags forhold du er i, om du har mye stress i hverdagen og hva slags seksuelle erfaringer du har, sier Søholt, og understreker at sexlyst er veldig individuelt.

Hun forteller at en av de vanligste årsakene til at unge kvinner tar kontakt med Sex og samfunn, er nettopp nedsatt sexlyst. Ofte er det ikke en fysiologisk forklaring som ligger bak, og Søholt sier det er viktig å utelukke at lystproblematikken har en somatisk årsak.

- Det er viktig å understreke at noen kvinner har sex når de ikke har lyst, og det er veldig uheldig. Det kan være noe som varer ved dem over lengre tid, og de kan komme inn i en uheldig sirkel der de opplever lite lyst og smerter ved sex, sier Søholt, og fortsetter:

- Lyst er et overskuddsfenomen. Har man mye negative belastninger i livet vil man ikke nødvendigvis oppleve så stor lyst.

Hun mener at mange kvinner, spesielt unge, kan føle på skyld og skam når de har lite sexlyst. De opplever kanskje press om at lysten skal være høy og at sexlivet skal være så bra.

- Vi hører og opplever at det er skamfullt og tabubelagt å ha lite lyst, men så er det nesten én tredjedel som opplever det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer