Demens og terapi

Kan musikk dempe symptomene på demens?

Ja, mener forskere. I sommer starter NRK innspillingen av tv-serien «Demenskoret», der programleder Ingrid Gjessing Linhave skal se nærmere på nettopp dette.

BLIR PROGRAMLEDER: Ingrid Gjessing Linhave skal være programleder for NRKs tv-dokumentar Demenskoret, som starter innspillingen i august. Foto: Audun Braastad / NTB
BLIR PROGRAMLEDER: Ingrid Gjessing Linhave skal være programleder for NRKs tv-dokumentar Demenskoret, som starter innspillingen i august. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kan korsang dempe noen av symptomene på demens? Kan det å synge sammen med andre og føle tilhørighet og musikkglede ha positiv påvirkning på humør, depresjon, uro og forvirring?

Ja, mener forskere, og nå ønsker NRK og programleder Ingrid Gjessing Linhave å finne ut om det stemmer. I august starter innspillingen av NRK-dokumentaren «Demenskoret», der personer med ulik alder og ulike stadier av demens skal danne et kor og øve sammen. Målet er en konsert for familie og venner to måneder senere.

Bedre kognitiv funksjon

En rekke tidligere studier har vist at både det å lytte til og selv utøve musikk kan ha positiv påvirkning på personer med demens.

En metastudie fra USA av 21 tidligere studier, viste at musikk har en tydelig positiv virkning på kognitiv funksjon, hukommelse og generelt velvære hos eldre med mild demens.

En annen metastudie fra 2020 viste at musikkterapi forbedret både kognitiv funksjon og livskvalitet hos personer med demens. I tillegg ble det påvist en positiv langtidseffekt mot symptomer på depresjon som er forbundet med demens.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer