Har du hørt om «mobilnakke»? Vi har med oss smarttelefonen så å si overalt, og sjekker gjerne både mail og sosiale medier flere ganger om dagen.
Sannsynligheten er stor for at du leser denne artikkelen på telefonen din nå: Sitter du med hodet bøyd ned, med bøyd nakke og krumme skuldre?
Mobilnakke er en epidemi, og kan føre til smerter i nakke og rygg, skriver Healthline i en artikkel om temaet.
Men er det egentlig så ille? På t-banen ser vi at de fleste sitter med hodet bøyd over telefonen, men gjorde vi ikke nøyaktig det samme med aviser og bøker før smarttelefonen gjorde sitt inntog?
Her får du ekspertenes innspill:

Mye belastning på nakken
Forskere ved Harvard Medical Health antar at 7 av 10 av oss vil oppleve nakkesmerter i løpet av livet, skriver Healthline. De påpeker at måten vi sitter bøyd over telefonen - gjerne i timevis - ikke akkurat hjelper med å holde nakken smertefri.
De lister opp hva mobilnakke gjør med kroppen vår:
Det presser og strammer på muskel-, sene- og ligamentstrukturene på fremsiden av nakken, mens den forlenger de samme strukturene på baksiden av nakken.
- Når vi sitter med hodet bøyd, merker vi ofte ikke hvor mye belastning nakken faktisk opplever: Et menneskehode veier omtrent 4,5 kilo, og for hver inch (ca. 2,5 cm) hodet bøyes fremover, dobles vekten som nakken må bære, forklarer kiropraktor Ciara Cappo til Healthline.

59 prosent av kvinnene som plages av migrene er udiagnostiserte
- Mobilnakke er ikke ny bevegelse
Men så sitter eller står vi i omtrent samme stilling når vi leser bøker, skreller poteter, tegner eller hva det enn måtte være - og ingen har snakket noe særlig høyt om problemer relatert til det.
Så, hvor ugunstig er egentlig all denne tiden vi sitter bøyd over diverse skjermer? Kan det føre til smerter? Og hva gjør det med holdningen vår? Vi har hørt med ekspertene.
Maiken Sand og Katarina Finckenhagen er fysioterapeuter ved NEMUS Frogner. De har gått gjennom forskningen på mobilnakke, smerter og holdning, og de skriver i en e-post til KK:
- Text neck er en betegnelse som Dr. Dean L Fishman – en kiropraktor i USA har funnet opp, han grunnla «text neck institute» i 2009. Vi som fysioterapeuter er kjent med fenomenet, og betegnelsen referer til å kikke ned med bøyd nakke i telefonen over lang tid, som en årsak til smerter.
Fysioterapeutene forklarer at «mobilnakke» var et tema som ble skrevet om i en del aviser i 2014 og 2016, og på det tidspunktet var fenomenet relativt nytt og forskningen var begrenset.
- I dag er det utført mer forskning og ser vi til en undersøkelse gjort på 582 frivillige mellom alderen 18 og 65 år, finner ikke forskerne en assosiasjon mellom «text neck» og nakkesmerter, hyppigheten av smerter eller den maksimale nakkesmerten for voksne.
Sand og Finckenhagen understreker at nakkeplager er svært vanlig, og at de fleste av oss vil være plaget av rygg- eller nakkesmerter i løpet av livet. Det er ikke nødvendigvis kun én årsak, men det kan være flere og et mer sammensatt problem.
De påpeker også:
- Det å kikke ned med bøyd nakke er ikke en ny bevegelse, vi gjør det blant annet når vi leser bøker, lager mat, lakker negler, i tillegg til å kikke ned på mobilen.
Sand og Finckenhagen forteller om en studie der forskere fulgte en gruppe mennesker fra de var tenåringer og opp gjennom 25 år, med blikk på deres holdning for å undersøke mulig sammenheng mellom asymmetrisk holdning og smerter.
- De konkluderte med at personer med asymmetrisk holdning, økt fremoverlent holdning og økt svai i ryggen ikke hadde en større sannsynlighet for å få smerter enn de som ble vurdert til å ha en «bedre» holdning. Hva som kan føre til smerter for noen kan ofte være komplekst, å sitte med fremoverlent nakke med lite variasjon i hverdagen kan kanskje være med på å føre til smerter for noen, men for andre ikke.
Fysioterapeutene forklarer at nakken tåler mye. Bare ved å bøye hodet fremover øker belastningen nesten opp mot 30 kilo - og en studie viste at ved å belaste nakken i fremoverbøyd stilling, øker bentettheten i virvlene, noe som kan tyde på at vi får en sterkere nakke.
- Kan det påvirke holdningen vår? Noen sier at holdning på grunn av mobilbruk rett og slett kan få oss til å se eldre ut - ligger det noe i dette?
- Vi kan nok ikke la mobilen være syndebukken, vi får ikke nødvendigvis smerter eller dårligere holdning av normal mobilbruk. Men det kan gi en anledning til å gjøre oss oppmerksomme på hvor mye vi bruker mobilen, for å delta mer i det sosiale rundt oss. Kanskje fenomenet kan brukes slik som firkantede øyne ved for mye tv-titting brukes?
Fysioterapeutene forklarer at det er flere studier som ikke har funnet en sammenheng mellom holdning og smerter, og det at vi ser eldre ut er nok mer en subjektiv oppfattelse.
- Føler man at holdningen har blitt dårligere kan man blant annet med trening hjelpe kroppen til å bedre muskelutholdenhet og styrke, slik at vi opprettholder eller forbedrer funksjonen.

Våkner du ofte med hodepine?
- Ikke noe å bekymre seg for, så lenge du kompenserer
Vi hører også med kiropraktor Øystein Ogre, som er fagrådgiver ved Norsk Kiropraktorforening:
- Mobilnakke er ikke noe man skal være redd for. Man sitter også med bøyd nakke når man gjør lekser, men det er ingenting som tyder på at de som gjør mye lekser har mer vondt i nakken, sier han til KK, og fortsetter:
- Gjør man statiske ting, så kan det medføre vondt, ja, men det går over. Som i «Mesternes mester», når de står i 90 grader - det gjør vondt, men det går over. Dette er ufarlige vondter, og det er viktig å ikke sykeliggjøre det, understreker han.
Han påpeker at hvis vi gjør noe statisk, så må vi kompensere for det. Sitter du mye bøyd over PC-en eller mobilen i løpet av en dag, må du også huske å være aktiv - enten det er i form av lek, trening eller hverdagsaktivitet.
- Det gjør oss bedre rustet til å tåle hverdagen. Noen er fra naturens side mer robust, og de tåler mer enn de som ikke er så robust. Andre må kanskje jobbe litt med å trene, være aktiv og holde seg i form.

Stiv i nakken og vondt i hodet? Dette kan være årsaken
Det er vanlig å ha «hverdagsvondter»
Ogre minner om at det er helt vanlig å kjenne på smerter i blant, og at det er viktig å ikke bli urolig hver gang vi kjenner at det gjør litt vondt et sted.
Han trekker frem Ullensakerundersøkelsen. For noen år siden ble befolkningen i Ullensaker kommune stilt følgende spørsmål:
Har du vondt et eller annet sted nå? 1/3 svarte ja.
Har du hatt vondt de siste 30 dager, et eller annet sted i kroppen? 66 prosent svarte ja.
- I medisinen kalles det for «hverdagsvondter», som alle mennesker har opplevd. Etter en time har du glemt det. Det er ikke noe vi må ta på alvor og bli redde av - det går over av seg selv.
- Hva med dette med at nakken må bære vekten av hodet når det er bøyd, og at det kan forlenge eller belaste musklene i nakken?
- Det kan forlenge musklene i en kort periode, men så vil kroppen gå tilbake til normalen. De forlenges ikke permanent.
- Så vi trenger ikke å bekymre oss så mye for at vi sitter mye foran PC-en og mobilen i løpet av en dag?
- Nei. Det vi bør bekymre oss for, er at vi beveger oss mindre og mindre. For vi får fort mer av muskel- og skjelettsmerter hvis vi beveger oss lite. Vi er skapt til å bevege oss.
Det er kjent at inaktivitet kan føre til både overvekt og hjerte- og karsykdom - og inaktivitet kan også føre til smerter i muskler og ledd.
Har du en jobb der du sitter mye bøyd over PC eller mobil, ja, da må du passe på å bevege på deg etter jobb. Er du aktiv og lever et sunt og greit liv, vil ikke kroppen bli preget av hvordan vi holder telefonen.
- Men hvis det fører til inaktivitet, er det ikke bra, legger Ogre til.
Han bekrefter at personer som sitter veldig mye bøyd i hverdagen kan få en dårligere holdning - men igjen handler det om hvor mye du kompenserer med aktivitet ellers i livet.

Dette gjør du hvis du får smerter av å se på mobilen
Hvis du skulle oppleve smerter i nakken etter noen timer på mobilen, skyldes det mest sannsynlig at du har sittet for lenge i samme stilling. Og løsningen er altså: Du må opp og bevege deg. Skift stilling, reis deg, strekk ut, gå en tur i marka, tenk på noe annet eller jogg deg en tur.
Ogre legger også til at nakkesmerter og stivhet i hverdagen er sterkt knyttet til hvordan vi har det:
- Nakken består av mye kjernemuskulatur, og kjernemuskulatur er en del av nervesystemet som du ikke har helt kontroll på. Det er mer styrt av følelser - hvis du er bekymret, stresset, lei deg, har angst, depresjon eller kjærlighetssorg, så vil du bli spent i kjernemuskulaturen, det øker spenningen. Da er det lettere få vondt.
Sand og Finckenhagen anbefaler også å endre stilling og ta noen pauser fra mobiltittingen dersom du kjenner smerter i nakken når du scroller.
- Utvikler det seg til vedvarende smerter, anbefales det å ta kontakt med en fysioterapeut eller kiropraktor for en vurdering på hvilke tiltak man kan gjøre for å dempe eller kunne bli kvitt plagene.

Hvis du opplever forbigående smerter på grunn av mobilnakke, har kiropraktorene Healthline snakket med følgende råd:
1. Hold telefonen annerledes
Ved å holde telefonen i øyehøyde vil du ikke få samme bøy i nakken, og du vil kunne holde ryggraden i en rettere linje.
2. Ta pauser fra telefonen
Regelmessige og bevisste pauser fra skjermen kan hjelpe. Du kan for eksempel sette på alarmen på telefonen som minner deg om at du skal ta en pause eller rette på holdningen.
4. Kontakt en profesjonell hvis du opplever smerte
Hvis du opplever langvarig smerte i nakken, gjør du lurt i å søke hjelp.
5. Ti minutter yoga
Yoga er en effektiv måte å forebygge rygg- og nakkesmerter. Bare ti minutters daglig yoga kan gjøre en forskjell.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Fikk MS som 25-åring: – Plutselig mistet jeg synet

- Mange har smerter i ryggen fordi denne muskelen er kort og stram
