Overgangsalder

- Kan ødelegge livskvalitet, samliv og karriere

Plager på grunn av overgangsalderen kan være svært krevende. Likevel anses hormonterapi fortsatt som en risikofylt luksusbehandling for kvinner som ikke gidder å holde ut overgangsplagene, mener lege og prosjektleder i Sanitetsforeningen Pernille Næss. - Samfunnet går glipp av store ressurser når kvinner ikke får hjelp, sier hun.

KVINNEHELSE OG OVERGANGSALDER: Sanitetskvinnene selger hvert år fastelavnsris til inntekt for forskning på kvinnehelse. I år har de valgt å fokusere blant annet på overgangsalder. Foto: Norske Kvinners Sanitetsforening
KVINNEHELSE OG OVERGANGSALDER: Sanitetskvinnene selger hvert år fastelavnsris til inntekt for forskning på kvinnehelse. I år har de valgt å fokusere blant annet på overgangsalder. Foto: Norske Kvinners Sanitetsforening Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da lege og prosjektleder i Norske Kvinners Sanitetsforening Pernille Næss begynte å merke de første tegnene på at hun var på vei inn i overgangsalderen, var hennes første innskytelse å fornekte det. Hun var da ikke gammel?

- Det er skummelt hvor raskt den fornektelsesprosessen kommer. Vi har et samfunn som er veldig ungdomsdyrkende, og jeg tror mange kvinner kan føle på et slags nederlag når man oppdager symptomer på overgangsalderen, fordi det betyr at man er gammel, sier hun.

For man vil jo ikke være den kvinnen: Svettende, viftende, lett hysterisk og fremfor alt: latterlig. Hun som komikerne har slått vitser om i alle år - du vet, hun med brillesnor og gammelfrisyre som overmannes av hetetokter, grinetokter og fjollete oppførsel, hun som ikke har kontroll på noe som helst bortsett fra tilbud på kaffefløte, lefser og gardiner på halv pris. Hun som verken er attraktiv på jobbmarkedet eller ekteskapsmarkedet. Hun som ingen egentlig vil ha.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.