Søtsug:

Kan søtsug og «cravings» skyldes vitaminmangel?

- Handler om det hjernen har lyst på, heller enn det kroppen har behov for, sier ernæringsfysiolog.

CRAVINGS: Kan lysten på usunn mat skyldes at vi mangler næringsstoffer? FOTO: NTB
CRAVINGS: Kan lysten på usunn mat skyldes at vi mangler næringsstoffer? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Søtsug som ikke gir seg kan være skikkelig irriterende. Eller kanskje du heller er av typen som alltid er fysen på noe salt? KK har tidligere skrevet flere artikler som gir deg tips til hvordan du kan få bukt med søt- og saltsuget.

Men har du noen gang lurt på hva som egentlig ligger bak trangen til å spise mindre sunn mat? Noen mener faktisk at det kan skyldes mangel på vitaminer og næringsstoffer.

En artikkel publisert på Womenshealth gjorde oss nysgjerrige på dette - artikkelen lister nemlig opp spesifikke matvarer, og hvorfor vi får lyst på dem - basert på teorier om at kroppen vår «craver» matvarer fordi vi mangler spesifikke næringsstoffer.

I artikkelen står det at lysten til å spise fettrik mat utløser produksjonen av oppløftende hjernekjemikalier, og at personer som har for lavt nivå av natrium ofte har veldig lyst på salt mat. Lysten på kjøtt skal kunne bety at vi har lave jernnivåer, og lysten på sjokolade skal være tegn på at vi mangler magnesium.

Men kan det virkelig være så enkelt? Kan vi skylde vårt stadige sug etter sjokolade på magnesium-mangel? Vi har hørt med ekspertene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer