Stramme Jeans

Kan stramme jeans gi ryggplager?

En britisk undersøkelse sier så, men norske kiropraktorer er ikke helt enige...

STRAMME JEANS: De er ikke alltid de letteste å få på, men såkalte skinny jeans er høyt elsket blant mange. Men kan de gi deg ryggplager? Foto: Shutterstock / g-stockstudio
STRAMME JEANS: De er ikke alltid de letteste å få på, men såkalte skinny jeans er høyt elsket blant mange. Men kan de gi deg ryggplager? Foto: Shutterstock / g-stockstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

British Chiroptractic Association (BCA) la nylig ut en undersøkelse gjort av dem selv som viser at britiske kvinner velger stil over helse. Ut i fra undersøkelsen kan de se at 73 prosent av kvinnene som deltok har slitt med ryggplager, og at garderoben deres kan være en stor grunn til plagene. Kiropraktor hos BCA, Tim Hutchful, sier at det er overraskende hvor mange av pasientene hans som er uvitende om at klær og tilbehør kan ha en innvirkning på ryggplager og holdningen deres.

- Flere mener at valg av antrekk overgår smerter i ryggen. Noen av de mest populære plaggene du finner kan ha en negativ virkning på helsen din. Store, tunge vesker er en vanlig årsak til dårlig rygg, men vi ser også at stramme jeans kan være med på å skape litt kaos. De forhindrer bevegelse for hofter og knær og påvirker derfor holdningen vår, sier Hutchful.

Vivienne Locke, kiropraktor hos Torp&co, sier at tunge vesker, høye hæler og bh-er som ikke gir god støtte, er kjente problemer pasienter kommer med, men at stramme jeans var nytt for henne.

- Jeg kan se at dersom jeansene er såpass stramme at de ikke tillater fri bevegelse, kan de over tid være en belastning. Men da må de være VELDIG stramme og uten særlig stretch. I tillegg vil jeg argumentere at de som eventuelt har på seg disse plaggene må i utgangspunktet ha såpass store svakheter i styrke, trening og bevegelighet for at buksene i det hele tatt utgjør en faktor.

LES OGSÅ: Uvanene som vil gi deg ryggplager

Flere plagg kan gi plager

I undersøkelsen til BCA legger de frem en listen over fem plagg som er skyldige for å skape ryggsmerter, og ganske overraskende ligger stramme jeans på toppen. Deretter kommer store vekser, kåper med store hetter, høye hæler og sko som slippers og «bloafers». Ifølge Locke skal jeansene dine være ganske så stramme for å gjøre skade på ryggen din, men dersom hun skal sette det helt på spissen, vil dette være årsaken til hvorfor noen kan oppleve smerte:

- Stramme jeans vil kunne redusere utslaget, særlig i hoftene, som gjør at man bruker mer rygg til å gjennomføre et vanlig steg. For eksempel å svaie ryggen for å kunne strekke ut beinet bakover. Dette vil føre til økt belastning på fasettleddene som kan gjøre dem irritert over tid. I tillegg vil man måtte bøye ryggen mer når man sitter som kan belaste mellomvirvelskivene, sier kiropraktoren og fortsetter:

- Likevel er det som oftest slik at det ikke er skoene du går med (med mindre det er stiletter fra øyeblikket du går ut døren), puten du har, eller i dette tilfellet jeansene du går med, som er årsaken til plagene. Heller bør de sees på som den siste dråpen. Større fokus bør rettes mot å bygge en sterkere kropp som tåler mer belastning. Men variasjon i et og alt (inkludert klesvalg) er et fornuftig poeng. 

Joakim Axel Hertel, kiropraktor på NEMUS, sier at tanker om at trange bukser eller store vesker skader ryggen, bygger opp under et bilde av ryggen som en skjør og svak struktur.

- Dette er ikke tilfellet. Ryggen er sterk og trenger belastning. Slike tanker kan være direkte skadelige ved at det fører til passivitet og negative tanker om egen kropp og rygghelse. Jeg vil således oppfordre folk til å gå med det de føler seg fortrolig og komfortable med - om det skal være trange jeans eller joggebukser. Fokuset på hva som kan påvirke dine ryggsmerter bør være et helt annet sted enn i garderoben, sier Hertel. 

KAN DET GI SKADER? De norske kiropraktorene sier seg ikke helt enige med den britiske undersøkelsen, men dersom det skal settes helt på spissen kan jeans som er ALTFOR stramme gjøre noe med ryggen din. Foto: Shutterstock / ginger_polina_bublik
KAN DET GI SKADER? De norske kiropraktorene sier seg ikke helt enige med den britiske undersøkelsen, men dersom det skal settes helt på spissen kan jeans som er ALTFOR stramme gjøre noe med ryggen din. Foto: Shutterstock / ginger_polina_bublik Vis mer

Den beste treningen mot vond rygg

Steg én: Aktiverende/programmerende trening (kontaktøvelser): 
Steg én for de med ryggplager er aktiveringsøvelser. Får du ikke til disse øvelsene uten at det gjør for vondt, bør du oppsøke lege. Her er formålet å aktivere muskler du ikke bruker når du sitter ved kontorpulten, og øke både sirkulasjon og styrke. 

Slike øvelser kan for eksempel være situps med små bevegelser. Du skal da rett opp med brystkassa, ikke fremover mot knærne dine. Ta også gjerne knebøy uten belastning, med knærne, tærne og armene rett frem. Skyv hofta bak, ha rak rygg, og bøy knærne.

En annen god øvelse du kan prøve er denne, hvor du skal  klare å få hele overkroppen til å ligge inntil gulvet: 

  • Ligg på rygg med bøyde, samlede knær og med hæler og tåballer inntil hverandre. Ha armene ned langs siden av kroppen, og med håndflatene utover. 
  • Trykk ryggen ned via magemusklene. Ikke bruk muskulaturen i rumpe og lår. Du legger presset fra korsryggen rett over halebeinet, og hele veien opp til hodet. Midtryggen skal være nedi gulvet, hodet er på gulvet, og musklene mellom skulderbladene trekkes sammen, slik at skuldrene også er nede i gulvet. 
  • Strekk armene så langs med kroppen og sprik med fingrene og press alle ti negler ned i gulvet. Nå er alle deler av kroppens bakside presset nedi gulvet ved hjelp av core-muskler i mage, ribbeinskasse, og mellom og under skulderbladene. 
  • Ved å strekke armer og alle fingre så langt du kan og ned i gulvet, aktiverer du også rotasjonsmusklene som sitter på baksiden av skuldrene. På baksiden av skuldrene sitter de viktige rotasjonsmusklene for armene, men ikke ta på vei om du ikke får dette helt til. 
  • Hold minst 20 sek hver gang. Gjør øvelsen, liggende eller stående mot en vegg, så ofte du kommer på det.

 
- Alle slike øvelser vil både styre musklene i riktig retning, gjøre dem sterkere og mer aktive, og øke sirkulasjonen. Disse kan du gjøre hver dag, gjerne i mellom fem og ti minutter av gangen, og mange med langvarige ryggplager holder ting i sjakk ved å kjøre to runder om dagen. Ved å gjøre dette veldig konsentrert og langsomt kan du ikke gjøre det for mye, har Inge Thomas Ravlo, som er personlig trener ved Studio Day i Oslo, tidligere sagt til KK.no.

Steg to: Styrkeøvelser med belastning

Så var vi på de litt tyngre øvelsene. Disse gjøres enten med belastning eller eksplosivt, og vil styrke skjelett, immunforsvar og muskler ytterligere. Gode øvelser er knebøy og markløft med en vekt i hver hånd, eller øvelser som roing, nedtrekk og løfting av vekter til siden mens du spenner mage, bein og ribbeinsmuskler. 

- Et alternativ til kontrollerte øvelser med vektbelastning er eksplosive øvelser med kroppen som belastning, sier Ravlo. 

Et viktig råd er å ikke miste tålmodigheten, og begynne å jobbe fort og ukontrollert. God teknikk er viktig for å ikke feilbelaste og skade ryggen ytterligere

Hvis du ønsker å trene ute eller hjemme vil trappegang og utfall, pushups, planke-øvelser og noen yogaøvelser kunne gjøre susen. Ravlo har snekret sammen er et eksempel på et hjemmeprogram du kan gjøre om du har gjort steg én daglig i noen uker og kjenner at du har mer kontroll på kroppen og mindre vondt i ryggen. Programmet tar mellom 20 og 25 minutter og kan gjøres absolutt overalt; 

  • Start med en gåtur med litt terreng og gjerne i noen trapper, for eksempel i 15 minutter. 
  • 10 pushups på knær eller tær- bruk magestyrken fra steg én og press alltid skuldre bakover under øvelsen. Gå fra siste pushup og rett i yogaposisjonen «downward dog» og hold i 40 sek. Tilbake til pushups, og repeter hele øvelsen. 
  • 10 Knebøy hvor du går litt eksplosivt opp og forsøker stå på tærne i fem sek hver gang du når toppen. Etter 10 stykker legger du deg ned på ryggen, presser kroppen ned i gulvet og ligger med strake bein rett opp i 40 sekunder uten at ryggen glipper. Opp igjen til knebøy og gjenta. 
KNEBØY: Ha knærne, tærne og armene rett frem, skyv hofta bak og bøy knærne. Foto: Shutterstock / Di Studio
KNEBØY: Ha knærne, tærne og armene rett frem, skyv hofta bak og bøy knærne. Foto: Shutterstock / Di Studio Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer