Slapp hud:

Kan styrketrening stramme opp huden?

Huden er veldig elastisk, men i noen tilfeller setter slapp hud seg etter store vekttap.

STRAMME OPP HUD MED TRENING: - Det er ikke mulig å trene bort overflødig hud, men huden er elastisk. Etter en graviditet trekker huden seg ofte fint tilbake, man må bare ta tiden til hjelp, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
STRAMME OPP HUD MED TRENING: - Det er ikke mulig å trene bort overflødig hud, men huden er elastisk. Etter en graviditet trekker huden seg ofte fint tilbake, man må bare ta tiden til hjelp, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alder, livsstil, vektøkning, vekttap, tidligere gjennomførte operasjoner og graviditeter kan endre utseendet på magen. Det er ikke uvanlig at store vekttap og graviditeter fører til slapp og overflødig hud, og det kan gjøre at magen oppfattes som større enn den er.

- Det er ikke mulig å trene bort overflødig hud, men huden er elastisk. Etter en graviditet trekker huden seg ofte fint tilbake, man må bare ta tiden til hjelp, sier Thea Helene Danielsen, som er utdannet sykepleier med fordypning i ernæring, sertifisert personlig trener og jobber som fitness- og kostholdscoach hos FleXikost og Oslo PT Studio.

Personer som har vært overvektige og som har gått ned veldig mange kilo, kan oppleve at huden er slapp og henger. Særlig etter raske vekttap. Det er oftest ikke mulig å trene det bort.

- Huden er veldig elastisk, og de færreste opplever å få så slapp hud med mindre de har vært veldig overvektige. Det kommer også an på alder og hvor lenge de har vært overvektige, forklarer hun.

LES OGSÅ: Øvelsene som er gull for armene dine

- Du kan ikke fikse overflødig hud, arr og strekkmerker selv

Det er mye du selv kan gjøre for å endre utseendet på magen, som slanking og styrketrening, men det vil dessverre ikke hjelpe noe særlig på akkurat overflødig hud, mener dr. Tom Inge Ørner, som er spesialist i plastisk kirurgi ved Plastikkirurg1 i Bergen.

Det finnes klinikker som tilbyr kremer, laser og treningsprogram som skal stramme opp huden, men det har dr. Ørner liten tro på.

- Det meste kan man fikse selv, men det du ikke kan fikse er overflødig hud, arr og strekkmerker. Ønsker man å gjøre noe med dette må man fjerne hud, hevder han.

- Mange tror at de har mye magefett, men egentlig er det bare slapp hud. Hvis de klyper i «fettet» på siden er det ofte bare hud de holder rundt. Det er ikke valker, og det betyr at kroppen bor i en for stor innpakning, sier dr. Ørner.

LES OGSÅ: Tabbene som gjør at huden eldes raskere

Misfornøyd med magen etter at de har fått barn

Mange kvinner lever godt med en litt slapp mage etter at de har født barn. Men noen kvinner er misfornøyd med magen etter at de har fått barn.

- De føler seg ikke som seg selv, og spør om jeg kan hjelpe dem. Noen kommer til klinikken med en baby som de fremdeles ammer, og er i litt krisemodus. Da ber jeg dem om å gå hjem og kose seg, bli ferdig med alle barnefødsler og amming og heller komme tilbake senere. Slapp av, det ordner seg, sier han.

I tilfeller der pasienten har gått ned veldig mange kilo, kan både lårene, puppene og magen henge fordi de har for mye hud.

- Noen ganger tror pasienten også at de har overflødig fett på magen fordi den er stor og bulende, men egentlig er det bare en slapp bukvegg. En slapp bukvegg kan man i de fleste tilfeller trene opp selv, forklarer Ørner.

Dr. Ørner deler kvinner med slapp hud inn i tre ulike grupper:

  1. Kvinner som har gått mye ned i vekt og som har hudoverskudd. De har ofte også slapp bukvegg. Bukveggen kan du ofte stramme opp selv, men huden kan du ikke gjøre noe med. Personer som har veldig mye ekstra hud kan i noen tilfeller få innvilget operasjon gjennom det offentlige helsevesenet. Snakk med fastlegen om dette.
  2. Kvinner som har fått barn, ammet, og som har gått opp og ned i vekt. De føler seg unge og spreke, men er kanskje misfornøyd med hvordan magen ser ut. De kan gjøre mye med det selv, de kan trene bukveggen og slanke bort fett. Menoverskuddhus blir de kanskje ikke kvitt. Noen bryr seg ikke om det, mens andre plages veldig. - Jeg pleier å si at hvis det er en energityv, og du tenker på magen og huden hver gang du ser et speil eller prøver en kjole, kan det være verdt å oppsøke hjelp, sier Ørner.
  3. Den tredje gruppen er kvinner som har utført et keisersnitt eller andre operasjoner, og som har strekkmerker og arr. De er gjerne slanke men har litt hud som henger over arret. Dette er det ikke mulig å trene bort eller fjerne selv.

- Snakk med en fysioterapeut, en personlig trener eller fastlegen. Hvordan huden på magen håndterer vekttap eller graviditeter varierer fra person til person. Noen opplever at huden trekker seg sammen igjen for eksempel etter en graviditet, mens andre er misfornøyd med at overflødig hud henger over buksekanten, selv etter årevis med trening. Det viktigste om man vurderer operasjon er at den må være gjennomtenkt og godt planlagt, for en operasjon er «upraktisk» og alltid forbundet med en viss risiko.

- Hvis du er usikker, ikke gjør det. Hvis du lurer på om du skal vente, så vent. Gjør det kun dersom det føles riktig, legger han til.

LES OGSÅ: Ser du ikke resultater av den harde treningen din?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer