Fredagstaco

Kan taco være vår nye nasjonalrett?

En ny undersøkelse viser at ananas er nordlendingenes nye tacofavoritt.

TACO: Du er slett ikke alene om å glede deg til fredagstacoen. Foto: Scanpix.
TACO: Du er slett ikke alene om å glede deg til fredagstacoen. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Taco! Taco! Taco!» Det er det vi ofte sier på fredager når vi gleder oss til middag. For nordmenn elsker taco! Og «tacofredag» kan vi nesten kalle en nasjonal tradisjon som går hånd i hånd med gullrekka på TV.

En undersøkelse utført av Norstat for Old El Paso viser faktisk at over halvparten av den norske befolkning spiser taco én eller flere ganger i måneden (la meg gjette; på fredager?). Men hvorfor har egentlig denne mexicanske retten slått så godt an her til lands?

– Fordi det er lett å lage. Folk i alle aldre liker det og det består av så mange kontraster i smakene, sier Trond Svendgård, som er kokk i The Flying Culinary Circus og forfatter av boken «Taco på uno, dos, tres», til KK.no.

At taco er mat som hele familien liker, tror Cathrine Borchsenius som er klinisk ernæringsfysiolog og daglig leder av Bramat.no, er en viktig årsak til dens popularitet. I tillegg er taco noe vi forbinder med kos og hygge.

– Taco er noe vi forbinder med kos og hygge. Det er mat som ikke tar så lang tid å lage, men som er hyggelig å spise fordi alle «lager» sin egen mat. Siden taco er populært hos de fleste barn, er dette mat som er greit å lage når man har andre barn på besøk også. Mange barn liker at de selv kan velge hvilke grønnsaker de skal spise, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Kjøpesalsa kan være en saltbombe

MANGFOLD: Taco er mat som alle liker, og kanskje er det fordi vi taco gir oss friheten til å velge våre egne personlige favoritter. Foto: Scanpix.
MANGFOLD: Taco er mat som alle liker, og kanskje er det fordi vi taco gir oss friheten til å velge våre egne personlige favoritter. Foto: Scanpix. Vis mer

Skal det være litt ananas på tacoen?

Nordmenn har lenge vært på forbrukstoppen når det gjelder taco, og de aller mest ivrige tacospiserne finner man i Nord-Norge, der seks av ti koser seg med taco minst én gang i måneden. Men det er ikke det eneste våre nordligste landsmenn scorer høyest på; de går også for det mest eksotiske innholdet.

Undersøkelsen viste nemlig at hele én av ti i Nord-Norge bruker ananas i tacoen. (Og vi som trodde ananas på pizza var crazy nok i seg selv). Også folk i Midt-Norge, og KRF-velgere(!) bruker mer ananas på tacoen enn resten av befolkningen. Men hva er greia med det?

– Ananas gjør vel tacoen mer juicy. Og kanskje fordi de folkene er litt mer «juicy» enn andre, foreslår Svendgård.

Og han vet vel hva han snakker om, ikke bare fordi han er kokk, men han er tross alt nordlending selv.

Hvis du ikke føler deg helt klar for å slenge ananas på bordet under neste tacomiddag, kan du kanskje gjøre som Rødt-velgerne, å holde deg til de røde ingrediensene. Chili, paprika, tomat og salsa er viser seg nemlig å være deres preferanser. Det er også andre ting du kan gjøre for å «spice» opp måltidet litt.

Prøv gjerne annet kjøtt enn kjøttdeig, for eksempel hele kjøttstykker. Og lag garnityrene fra bunnen selv. Prøv å lag lefsene selv også, det er enklere og kjappere enn du tror, forteller kokken.

SUNNERE: Fisk, kjøtt eller vegetarisk. Ikke vær redd for å prøve noe nytt. Kanskje til og med ananas? Foto: Scanpix.
SUNNERE: Fisk, kjøtt eller vegetarisk. Ikke vær redd for å prøve noe nytt. Kanskje til og med ananas? Foto: Scanpix. Vis mer

Slett ikke så mexicansk som du tror

Selv om tacoen er noe vi har hentet fra det mexicanske kjøkken, er den norske varianten ganske langt unna originalen. Ifølge Svendgård skal du lete lenge i Mexico for å finne den tradisjonelle norske tacoen, med rømme, ost, mais og kjøttdeig.

– Det eneste fellestrekket er vel løk, og det at kjøttet er krydret. Tacoen vi spiser er en avart av det industrielle tex mex kjøkkenet fra USA, forklarer han.

Men hva gjør vel det? Så lenge det smaker godt så er vi alle fornøyde. Og ikke nok med det, ifølge Borchsenius kan taco også være ganske så sunt.

– Det beste med taco er jo at det fort kan bli et sunt måltid fordi det er så mange forskjellige grønnsaker som «hører til»; paprika, mais, agurk, løk, salat, tomater. Gjerne også bønner og hjemmelaget guacamole. Det er jo «grønnsaker» i salsa også, tomater som er varmet opp slik det er i salsa er faktisk enda sunnere enn ferske tomater, forteller hun.

Ønsker man å gjøre tacomåltidet ekstra sunt, anbefaler hun at du bytter ut vanlig kjøttdeig med rent kjøtt av kylling, svin eller okse.

– Du kan også velge kyllingkjøttdeig, kjøttdeig av svin eller karbonadedeig. For ikke å nevne scampi, laks eller annen fisk. Velger man fullkornstortilla, masse grønnsaker, og en mager type kjøtt, så mener jeg at dette blir et komplett, godt og sunt måltid, sier Borchsenius.

LES OGSÅ: Triksene som redder taco-kvelden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer