Klær på treningssenter:

Kan treningssenterne bestemme hvilke klær du kan trene i?

Ekspertene er uenige.

KLÆR PÅ TRENINGSSENTER: Er det egentlig treningssenterne som kan bestemme hvilke klær du kan trene i? FOTO: NTB scanpix
KLÆR PÅ TRENINGSSENTER: Er det egentlig treningssenterne som kan bestemme hvilke klær du kan trene i? FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Kleskoder på treningssenter har en god stund vært et mye omdiskutert samtaleemne i offentligheten. Hva er lov og ikke lov å ha på seg når man trener? Synspunktene er mange, motstridende og tematikken skaper ofte stort engasjement i kommentarfeltene.

Debatten handler om at svært mange treningssenter i Norge har vilkår og regler for medlemmene sine som omhandler bekledning når en skal trene.

Disse omhandler ofte at medlemmene ikke skal bruke singlet, trene i bar overkropp eller generelt trene i støtende klær. Mange mener at det er treningssentrenes rett til å bestemme kleskodene slik de ønsker, mens andre mener at hver enkelt bør få selv bestemme hva de vil trene i.

- Det hadde kanskje vært mer redelig av treningsstudioene å heller kun begrunne i kroppsfiksering. De baserer nok ikke disse reglene på reell kunnskap, det er nok mer synsing her, sier forsker i avdeling for resistens og infeksjonsforebygging ved Folkehelseinstituttet, Petter Elstrøm, til KK.

Vi kommer tilbake til hans meninger rundt debatten litt lengre ned i saken. Men først, hva står det egentlig i vilkårene til de ulike treningskjedene?

Sats, som er landets største treningskjede, har skrevet følgende i sine trivselsregler:

«Medlemmer må vise hensyn til andre. Bar overkropp eller bekledning som kan være støtende, er ikke tillatt på SATS». Og Sats er ikke de eneste.

Impulse Treningssenter i Trondheim skriver på sine sider: «Kleskoden skal bidra til et hygienisk, trivelig og lite kroppsfiksert treningsmiljø. Bar mage kan du vise på stranda, i våre senter bruker du lang t-skjorte eller en anstendig singlet».

Også treningskjeden Spenst skriver: «Vi oppfordrer alle til å bruke t-skjorte som dekker mage og rygg. Topp eller singlet er ikke tillatt i studio».

Det har også vært noen hendelser, ifølge Melk og Honning, på diverse treningssenter hvor medlemmer har blir bedt om å kle på seg fordi de ikke kledde seg «anstendig» nok og i noen tilfeller blitt bedt om å gå.

KLESKODER: Flere av treningssenterne har egne kleskoder. Der for eksempel singlet ikke er lov. FOTO: NTB scanpix
KLESKODER: Flere av treningssenterne har egne kleskoder. Der for eksempel singlet ikke er lov. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Kroppspress og hygiene

Spesielt er det én kleskode som har fått mye oppmerksomhet i denne debatten, nemlig «singletforbud». Og argumentene treningssentrene støtter seg til handler hovedsakelig om at de ønsker å forminske kroppspress - og at de vil ta hygienen på alvor, altså «av hygieniske årsaker».

Treningskjeden Nr1 Fitness, som er ett av senterne som har singletforbud, skriver eksempelvis på sine nettsider: «Veldig mange vegrer seg for å trene på treningssentre nettopp fordi de opplever et stort kroppspress. Vi ønsker å legge til rette for at terskelen skal bli så lav som mulig for å begynne å trene med den kroppen man har».

Men, kan de begrunne kleskodene med dette?

Nei, det er ingen forskjell mellom å trene i singlet fremfor t-skjorte

Hygieniske årsaker er ett argument som ofte dukker opp i debatten. Forsker, Petter Elstrøm, forklarer til KK at det ikke er noen stor forskjell mellom å trene i singlet eller t-skjorte når det kommer til hygiene.

- Nei, det er ikke noen forskjell mellom å trene i singlet eller t-skjorte. En får kanskje mer svette på benken en trener på. Så man kan si at t-skjorten samler opp svetten mer før den blir gjennomvåt, mens har man en singlet på seg vil benken bli raskere svett.

Elstrøm mener det er utydelig i hva treningssentrene legger i begrepet «hygiene».

- Jeg mistenker jo at når de skriver «hygieniske årsaker» så mener de vel mer estetiske årsaker og følelsesmessige årsaker. At nestemann ikke vil overta en benk full av svette, noe som er forståelig. Hvis vi stiller spørsmålet om det stiller noen helserisiko for andre om en trener i singlet fremfor t-skjorte vil jeg si nei.

Forskeren mener derimot at det er andre tiltak vil være med fornuftige.

- Det som kan ha mer å si er at alle blir mer obs på å vaske og tørke av apparatet etter bruk, eller at man tar med sitt eget håndkle når man trener. Dette vil nok ha større betydning enn hva en person går med, sier han.

Singletforbud har liten effekt

KariAnne Vrabel er psykologspesialist og forskningsleder ved Modum Bad, en privat psykiatrisk institusjon som behandler psykiske lidelser. Vrabel har spesielt forsket mye på spiseforstyrrelser.

KariAnne Vrabel. FOTO: Unni Tobiassen Lie
KariAnne Vrabel. FOTO: Unni Tobiassen Lie Vis mer

- Hvilken effekt et singletforbud har, aner vi ikke. Det er ikke forsket noe på det, så her har vi ingenting å lene oss på. Men jeg tror helt ærlig ikke at det har noen voldsom effekt i seg selv på kroppspress, sier hun til KK.

Vrabel forklarer videre hvordan man ofte sammenligner seg selv med andre:

- I det øyeblikket mer enn to mennesker er sammen kan man raskt bli opptatt av å bruke hverandre som referansegruppe og sammenligne seg med hverandre. Det gjør vi uavhengig om noen har på seg singlet eller t-skjorte.

Likevel understreker psykologspesialisten at et slikt tiltak ikke nødvendigvis er helt ubetydelig.

- Jeg tror rett og slett at det dreier seg mer om dannelse. Det å forby retusjerte bilder og singleter, samt å markere reklameplakater, kan forhåpentligvis ha en samlet effekt på sikt. Særlig når det kommer til denne sammenligne-kulturen vi er en stor del av i dag.

- Kleskoder i seg selv har nok alene ikke en effekt.

Forskningslederen tror likevel at vi ikke skal være altfor kritiske mot treningssentrene.

- Jeg tenker at treningssentrene gjør så godt de kan. Å operere i dette landskapet er ganske vanskelig og det kan potensielt være krenkende å få beskjed at en ikke er kledd anstendig. Det er veldig fælt, men så tenker jeg at det er de reglene treningssentrene har for å prøve å ta et visst ansvar. De vet det er et problem, omfanget er stort og forekomsten av kroppsmisnøye og negativ sammenligning er spesielt stor på treningssentrene. Jeg opplever at de prøver å ta i bruk de få virkemidlene de har for å bekjempe dette.

Videre forklarer Vrabel at hun tror treningssenterne ikke har lyst til å ha fokus på kropp som et estetisk objekt, men heller ha fokus på kroppen som en funksjon.

Som kommentar på at noen har opplevd å bli vist bort fra treningssenteret på grunn av kleskodene sier hun:

- Jeg tror mye av det treningssentrene allerede gjør er fornuftig - selv om vi ikke vet effekten av det. De har fokus på trivsel på senteret, og er opptatt av sunne matvaner og nok trening. Å avvise noen eller utstøte de fra sentrene er ikke en løsning. Det er vi nok alle enige i.

Vrabel oppfordrer derimot at treningssentrene burde ha en plan hvis de mistenker at noen av medlemmene er i faresonen for å utvikle usunne treningsvaner eller spiseforstyrrelser.

- De bør ha en slags plan for de som er i faresonen for å utvikle spiseforstyrrelser eller vise tegn til de som kanskje er for mye på senteret. De bør også ha en plan på hvordan de skal nærme seg den personen slik at de kan snakke med personen på en ordentlig måte.

SINGLET ELLER T-SKJORTE: Mange av senterne begrunner kleskodene med hygiene. FOTO: NTB scanpix
SINGLET ELLER T-SKJORTE: Mange av senterne begrunner kleskodene med hygiene. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Fokuset vårt er å ha et hyggelig miljø

Administrerende direktør i Nr1 Fitness, Trygve Amundsen, forteller til KK at deres hovedfokus med singletforbudet er å ha et trivelig miljø hvor alle medlemmene føler seg velkomne.

- Det er rett og slett for å ha et miljø og atmosfære som alle kan oppleve som sunt og godt å være i. Et miljø hvor fokuset på kropp er dempet. Vi vet at mange har en høy terskel for å komme inn på et treningssenter, og bransjen er dessverre preget av en del fordommer som går ut på at du må være i god form før du starter opp med treningen din. Vi ønsker å senke terskelen, sier han og legger til:

- Mange er svært godt trent, og det er vi selvfølgelig veldig glad for, men kroppsfokuset er generelt ofte høyere her enn for eksempel i gruppesalene. Hos oss har vi en kleskode som vi føler er akseptabel for alle medlemmene våre. Vi opplever at singletforbudet skaper en mer folkelig atmosfære og dette er også tilbakemeldinger vi får jevnlig fra våre medlemmer.

Som svar på det psykologspesialist Vrabel sier, forklarer Amundsen:

- Singlet er jo bare et klesplagg, men jeg tror at grunnleggende psykologi er at folk vil føle seg vel. Kleskoder generelt opplever vi har god effekt. Vi har fått gode tilbakemeldinger på det. Vi ønsker å legge til rette for at terskelen skal bli så lav som mulig for å begynne å trene med den kroppen man har.

Med tanke på hygiene forklarer Amundsen at Nr1 Fitness sin hovedgrunn for singletforbud ikke er hygiene, men kroppspress.

- Vi oppfordrer alle til å vaske av apparatene etter bruk, og det har vi desinfiserende papir for. Det er vel mer en opplevelse av uappetittelighet, så det er ikke hovedgrunnen til at vi har kleskode hos oss.

Lanserer nye regler

Markedsdirektør i Sats, Marianne Orderud, forteller at de i løpet av høsten skal lansere nye trivselsregler som gjør reglene rundt kleskoder enda mer tydelig.

- Hva mener dere når dere skriver støtende?

Markedsdirektør i Sats, Marianne Orderud. FOTO: Kampanje.com
Markedsdirektør i Sats, Marianne Orderud. FOTO: Kampanje.com Vis mer

- Det er her denne debatten blir vanskelig. Dette er åpent for tolkning og i etterkant av denne debatten har vi gått gjennom våre trivselsregler og er nå i fasen for å lansere tydeligere retningslinjer som vil hjelpe medlemmene våre enda mer rundt dette. Når jeg snakker med deg nå er ikke disse lansert. De skal lanseres i løpet av høsten.

Orderud forklarer at motebildet endrer seg hele tiden og at Sats vil utvikle seg i takt med dette. Samtidig tror hun ikke at begrepet «støtende» vil endre seg noe særlig.

- Ordet «støtende» og hvordan dette tolkes vil nok ikke endre seg betydelig over tid. Det handler jo i bunn og grunn å ta hensyn til andre når du er på trening. Det er derfor vi har trivselsregler, så medlemmene våre skal oppleve Sats som et inkluderende treningssenter, der alle skal kjenne seg velkomne og der man tar hensyn til hverandre. En del av trivselsreglene omhandler bekledning.

Som svar til hva Elstrøm og Vrabel sier når det gjelder kroppspress, forklarer Orderud at hun tror kroppspress er et sammensatt problem.

- I Sats jobber vi tett med både Antidoping Norge og ROS (Rådgivning for spiseforstyrrelser). Vi jobber med å motvirke kroppspress på treningssentrene våre - både fra et faglig og mer generelt ståsted. For eksempel har vi jevnlige dopingkontroller hos oss, sier hun og legger til:

- Det at mange opplever kroppspress tror jeg personlig er ganske sammensatt, da vi er eksponert fra mange ulike kanaler der kropp og utseende tar mye fokus. Hva som trigger mest, er nok også ganske personavhengig og vanskelig for meg å si noe mer konkret rundt.

HÅNDKLE: De fleste senter oppfordrer folk til å ha med eget håndkle når de trener. FOTO: NTB scanpix
HÅNDKLE: De fleste senter oppfordrer folk til å ha med eget håndkle når de trener. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Hun forklarer også at hun tror det er en forskjell på å trene med singlet og t-skjorte.

- På generell basis kan det oppleves forskjellig å komme i kontakt med apparater med eller uten stoff imellom, og det avgis mer synlig svette når hud kommer i direkte kontakt med skinn. Vi oppfordrer så klart alle til å benytte håndkle når de trener, av hensyn til andre.

Når vi spør Orderud om kleskoder er det mest effektive tiltaket for å bekjempe kroppspress forklarer hun at det absolutt finnes andre tiltak man kan gjøre.

- Som Nordens største treningssenterkjede er vi opptatt av å fremme en sunn og naturlig tilnærming til trening og en aktiv livsstil. Mange starter kanskje å trene av årsaker knyttet til mer fysisk motivasjon, men vi har fokus på å hjelpe medlemmene til å finne realistiske mål og finne sin indre motivasjon, da vi vet at dette gir bedre forutsetninger for gode vaner på sikt.

- Vi har gode rutiner på dette både i forbindelse med utdannelse av både Personlig Trenere og instruktører, avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer