Såre brystvorter:

- Kan være forårsaket av Candida, altså gjærsopp

8 grunner til at brystvortene dine føles såre.

SÅRE BRYSTVORTER: Ømme og såre brystvorter skyldes som regel helt ufarlige hormonelle endringer, men kan også være et symptom på kreft eller andre tilstander som bør undersøkes av lege. FOTO: NTB
SÅRE BRYSTVORTER: Ømme og såre brystvorter skyldes som regel helt ufarlige hormonelle endringer, men kan også være et symptom på kreft eller andre tilstander som bør undersøkes av lege. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Ømhet, sårhet, irritasjon eller smerter i brystvortene er noe mange av oss opplever innimellom. Noen ganger er årsaken ganske opplagt, fordi det skyldes amming eller graviditet, mens andre ganger kan årsaken være mer ukjent.

Brystvortene dine er som kjent utrolig følsomme, de er tross alt en erogen sone, og den følsomheten kan føre til smerter for mange.

Ubehag i niplene kan også føre til mye bekymring, og mange lurer nok på hvorfor de har vondt og om det skyldes noe alvorlig.

Det finnes veldig mange mulige årsaker til at du har vondt i brystvortene dine, alt fra en uskyldig irritasjon på grunn av sports-BHen din, soppinfeksjoner og mer alvorlige diagnoser som kreft.

Så hva er de vanligste årsakene til såre brystvorter, og når bør du oppsøke lege?

BØR SJEKKES AV LEGE: - Betennelse og brystkreft gir som regel flere symptomer enn kun såre brystknopper, men som hovedregel bør ømme og smertefulle bryster uten åpenbar årsak sjekkes hos lege, sier eksperten. FOTO: NTB
BØR SJEKKES AV LEGE: - Betennelse og brystkreft gir som regel flere symptomer enn kun såre brystknopper, men som hovedregel bør ømme og smertefulle bryster uten åpenbar årsak sjekkes hos lege, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Kan skyldes hormonelle forandringer

- En av de vanligste årsakene til såre og ømme brystvorter er hormonelle forandringer i kvinnens menstruasjonssyklus. Såre brystknopper kan oppstå like før menstruasjon, være første symptom på graviditet eller være en bivirkning av hormonell prevensjon.

Det sier Andrea Birketvedt, som er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef for Maja.no, til KK.

Hovedsakelig er det svinginger i hormonene østrogen og progesteron som kan gjøre kjertlene mer sensitive. Ømme bryster er også ett av flere symptomer på PMS.

Andre årsaker kan være amming, brystbetennelse og brystkreft.

- Betennelse og brystkreft gir som regel flere symptomer enn kun såre brystknopper, men som hovedregel bør ømme og smertefulle bryster uten åpenbar årsak sjekkes hos lege. Brystbetennelse kan også gi feber, ømhet og hevelse og noen kan presse ut puss fra brystvorten, forklarer Birketvedt.

Når det gjelder amming vil de aller fleste kvinner oppleve såre brystvorter, og feil ammeteknikk er ofte årsaken.

- Vedvarende såre brystknopper kan også være forårsaket av Candida, altså gjærsopp. Grunnen til dette er som regel at barnet er plaget med trøske, og overfører soppinfeksjonen til mors brystvorte, forklarer legen.

PMS: Hovedsakelig er det svinginger i hormonene østrogen og progesteron som kan gjøre kjertlene mer sensitive. Ømme bryster er også ett av flere symptomer på PMS.
PMS: Hovedsakelig er det svinginger i hormonene østrogen og progesteron som kan gjøre kjertlene mer sensitive. Ømme bryster er også ett av flere symptomer på PMS. Vis mer

8 vanlige årsaker til ømme bryster

Under finner du 8 vanlige årsaker til ømme bryster, ifølge womanshealthmag:

1. Du har en infeksjon i brystvortene

Ja, det er mulig å få infeksjon i brystvortene. Store porer og hårsekker rundt brystvorten kan få betennelse. Spesielt kvinner som regelmessig bruker BH laget av ikke-pustende materiale vil være utsatt for soppinfeksjon på brystvortene.

Soppinfeksjon kan også overføres til ammende mødre fra babyene deres. Heldigvis kan disse infeksjonene behandles med antibiotika.

Tegn på infeksjon er at huden på brystvorten er tynn, rød og skinnende. Brystvortepiercinger kan også føre til infeksjon.

2. Du har ‘Jogger’s Nipple’

Hvis du trener regelmessig eller jogger mye, er det ikke så uvanlig å oppleve gnagsår eller irritasjon fra sports-BHen.

Velg både sports-BHer og vanlige BHer av god kvalitet, og bruk gjerne gnagsårplaster for å unngå sår.

3. Du opplever hormonelle endringer

Hvis du opplever såre nipler bør du vurdere om du kan være gravid, og for noen er det det første tegnet på at de er gravide.

For andre kan det være hormonelle endringer på grunn av menstruasjonen. Hvis både brystvortene og brystene dine gjør vondt, kan det være et tegn på at mensen snart kommer. For andre kan det skyldes ny prevensjon eller overgangsalder.

4. Du ammer

Å oppleve smerte mens du ammer er stort sett normalt, og kan skyldes tette melkekanaler, sprukne brystvorter eller til og med brystpumpen din.

Hvis du derimot opplever smerter mens du ammer og i tillegg har feber eller frysninger, eller du generelt føler deg syk, bør du oppsøke lege.

5. Du har en allergisk reaksjon

Hvis du opplever kløe eller irritasjon etter å ha brukt en ny såpe, krem eller vaskemiddel, kan den vonde brystvorten din være et resultat av en allergisk reaksjon. Løsningen kan da være å bytte til et annet produkt, eller finne noe parfymefritt som ikke irriterer huden.

6. Medisin

Noen medisiner kan ha bivirkninger som øker brystvortens følsomhet, for eksempel tilskudd av urter eller andre legemidler.

Det beste er å snakke med legen din hvis du opplever bivirkninger av medisiner du tar.

7. Du har eksem

Selv om det er mindre vanlig, kan ømheten din skyldes eksem. Da vil du se et brystutslett, kløende utslett eller tørr hud.

8. Du kan ha brystkreft

Dette er en av de mindre vanlige årsakene, men verdt å nevne. Smerte i brystvorten kan være et symptom på brystkreft, men oppstår da sammen med andre symptomer.

Mange har beskrevet det som en brennende eller øm følelse, og smerten kommer ofte gradvis.

De fleste har ikke kreft

- Er såre brystvorter et vanlig tegn på brystkreft?

- De fleste som har såre brystvorter har ikke kreft. Sannsynligvis er de ømme av helt andre grunner, men det kan være et symptom på brystkreft. Da kan det vise seg som hudforandringer på brystvorten eller som sår som ikke vil gro.

Det sier Martine Hareide, som er kreftsykepleier i Kreftforeningen, til KK.

Uklar væske, eller væske som er blandet med blod, kan være et symptom, men det kan også være ufarlig.

- Generelt trenger ikke kvinner bli redde om brystvortene er såre. Men hvis du er bekymret, eller sårheten ikke gir seg etter tre uker, bør du oppsøke lege, råder Hareide.

- Hvilke andre symptomer bør man være obs på?

- Kvinner bør følge godt med på om brystene forandrer seg. Mange forbinder kanskje brystkreft med at en plutselig kjenner en kul i brystet, men ikke alle med brystkreft opplever det, sier kreftsykepleieren.

Tegn på brystkreft kan også være utslett, et søkk i huden, at huden forandrer farge, at den er sår, eller hudfortykkelse.

- Jeg vil understreke at alt dette kan være ufarlig og forbigående. Vår anbefaling er å snakke med en lege om det varer i over tre uker, råder hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer