Symptomer ved dehydrering

- Kan være livstruende

Alvorlig dehydrering kan i verste fall være livstruende. Her er symptomene du bør følge med på. Samtidig bør spesielt enkelte være forsiktig med å overdrive væskeinntaket, og ikke bruke alkohol som tørstedrikk.

VARMT? Pass på at du ikke blir dehydrert, og ikke bruk alkohol som hovedkilde for væskeinntaket ditt, lyder rådet. Foto: NTB
VARMT? Pass på at du ikke blir dehydrert, og ikke bruk alkohol som hovedkilde for væskeinntaket ditt, lyder rådet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Varme sommerdager eller sykdom kan i verste fall føre til dehydrering av kroppen, og eldre og barn har lettere for å bli dehydrert enn voksne.

- Aller størst risiko for dehydrering er det ved diaré/oppkast og ved feber på grunn av infeksjon. Ellers øker risiko for alvorlig dehydrering når lufttemperaturen er høy, hvis det er lite tilgang på drikke eller ved hard fysisk anstrengelse, har Marte Kvittum Tangen, leder for Norsk forening for allmennmedisin uttalt til Vi.no tidligere.

Samtidig er det de som bør passe ekstra godt på å ikke overdrive væskeinntaket.

Derfor blir eldre lettere dehydrert

- Med økt alder øker risikoen for at kroppen ikke klarer å regulere væskebalansen like godt, forteller Kvittum Tangen.

Årsakene til dette er mange:

- Nyrefunksjonen er avgjørende for å ha riktig væskebalanse og denne svekkes med økt alder, tørstefølelsen kan bli dårligere og noen kan glemme å drikke på grunn av kognitiv svikt. Eldre bruker også oftere medisiner som kan øke risiko for dehydrering. Dessuten har eldre har hyppigere kroniske sykdommer som øker risikoen, for eksempel diabetes, forteller Kvittum Tangen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.