Mensen

- Kan være svært hensiktsmessig med tanke på resultater

Det kan faktisk bli en ekstra effektiv treningsøkt.

KAN VÆRE EFFEKTIVT: Trening når du har mensen kan faktisk være ekstra effektivt, ifølge en ny, svensk studie.  Foto: Scanpix
KAN VÆRE EFFEKTIVT: Trening når du har mensen kan faktisk være ekstra effektivt, ifølge en ny, svensk studie. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen plages dessverre mer med mensenplager enn andre. Blør du mye og får veldig store smerter, bør du sjekke hva som kan være grunnen hos legen, men ellers er det store variasjoner i hvordan vi har det i de første dagene av syklusen. For noen av oss er det ikke særlig fristende å gjøre noe annet enn å krølle seg opp i sofaen med en kopp te og en sjokoladebit, og da er det selvfølgelig lite i veien for å gjøre nettopp det.

Men har du noen gang tenkt på at treningseffekten kan påvirkes av hvor du er i menstruasjonssyklusen din?

- Hvordan menstruasjonssyklusen vår påvirker oss er høyst individuelt. Noen merker den veldig godt, mens andre merker lite, Silje Mariela Westby, som driver treningsstudio i Oslo, spesialiserer seg som styrkecoach for jenter, og driver siljemariela.com. 

- Det skal også sies at p-pillebrukere gjerne merker mindre til syklussymptomene enn jenter som ikke bruker hormonell prevensjon, fortsetter hun.

LES OGSÅ: I en ny kampanjevideo vil Libresse bryte tabuer rundt menstruasjon

Tåler mest i den første fasen av syklusen

En gjennomsnittlig menstruasjonssyklus varer i mellom 26 og 35 dager, og vanligvis i 28. Westby forteller at syklusen består av to hovedfaser; follikkelfasen og lutealfasen. Førstnevnte varer fra første til 14. dag, altså fra du får mensen og to uker frem i tid, mens sistnevnte varer fra dag 15. til siste dag i syklusen, dag 28. 

- Follikkelfasen er perioden vi tåler mest, og strukturert trening i denne fasen kan være svært hensiktsmessig med tanke på resultater. Østrogennivået er høyest i folikkelfasen, og har mange gode egenskaper, sier Westby og legger til: 

- Det er gjort studier hvor de skulle se om treningseffekten var forskjellig mellom de to fasene, og det viste klart at treningseffekten er bedre i follikkelfasen enn lutealfasen, både med tanke på muskelvekst og styrke. 

LES OGSÅ: Stemmer det at du blir mer tiltrekkende når du har eggløsning? 

Bygde mer muskelmasse under mensen

Lisbeth Wikström-Frisén er forsker ved Idrettsmedisinsk enhet ved universitetet i Umeå i Sverige, og har nylig publisert en studie som viser nettopp at trening i de to første ukene i menstruasjonssyklusen kan gi ekstra effekt. 

59 kvinner deltok i studien over en periode på fire måneder. En gruppe trente styrketrening på bena i den første halvdelen av menstruasjonssyklusen, mens en annen trente i den siste halvdelen. En tredje gruppe trente jevnt hver uke, hele perioden. 

- Vår studie er en praktisk treningsstudie med formål å studere effektene av høyfrekvent periodisert trening, lagt opp etter menstruasjonssyklusen, på muskelkraft, muskelstyrke og muskelmasse, sier hun til KK.no. 

Selv om det kun var 59 kvinner som deltok, fant forskerne at periodisk styrketrening de første to ukene av menstruasjonssyklusen, altså i flokkelfasen, da østrogennivåene er høye og progesteronnivåene er lave, ga større effekt enn trening i den siste fasen av menstruasjonen. 

- Disse hormonene har ulik effekt. Østrogen beskrives som et anabolt hormon, og progesteron beskrives som et katabolt hormon, forklarer Wikström-Friséns. 

IKKE ALLTID FRISTENDE MED EN TRENINGSØKT: Noen plages mer med menssmerter enn andre. Blør du mye og har du sterke smerter, kan det være tegn på underliggende sykdom, og du bør sjekke det opp og få hjelp hos legen.  Foto: Scanpix
IKKE ALLTID FRISTENDE MED EN TRENINGSØKT: Noen plages mer med menssmerter enn andre. Blør du mye og har du sterke smerter, kan det være tegn på underliggende sykdom, og du bør sjekke det opp og få hjelp hos legen. Foto: Scanpix Vis mer

Enkelt forklart er et katabolt hormon et hormon som bryter noe ned, mens et anabolt er et hormon som bygger noe opp. Mens østrogen er med på å minske nedbrytningen av protein i kroppen, gjør progesteron det motsatte, og øker nedbrytningen av protein. 

Hun legger til at det trengs mer forskning på området, og at de i deres studie ikke har sett på mekanismene bak funnene. 

Har du ofte opplevd å få hodepine etter trening? Dehydrering, lavt blodsukker, overbelastning eller feil pusteteknikk kan være grunnen.

- Tren i vei, uavhengig av menstruasjonssyklusen 

Jorunn Sundgot Borgen er professor i fysisk aktivitet og helse ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges Idrettshøgskole. Hun mener det ikke er nødvendig for kvinnen i gata å legge opp treningen etter menstruasjonssyklusen, men at det viktigste er at du faktisk er i aktivitet.

Hun mener imidlertid mer forskning på området kan være interessant med tanke på profesjonelle idrettsutøvere. Hva gjelder prestasjonsevnen forteller hun at eliteutøvere rapporterer at det å ha mensen ikke påvirker i hverken positiv eller negativ retning. 

- For vanlige kvinner er det viktigste at de er regelmessig aktive og kombinerer utholdenhetstrening og styrketrening. Det viktige er faktisk å ha en regelmessig syklus da det er en meget god indikator på at du er balanse både fysisk og mentalt, sier Borgen. 

Og det gjelder for oss alle å lytte til kroppen. Noen orker ikke tanken på trening på de verste mensendagene, mens andre igjen opplever at aktivitet er den beste kuren mot mensenplager. 

- Det er lite litteratur på feltet, men noen vil hevde at aktivitet hjelper mot menssmerter, mens andre vil si det blir verre. 

Hun uttaler seg ikke spesielt om Wikström-Friséns studie, men vil ikke råde oss til å henge oss opp i hvor i syklusen vi er når vi legger opp treningen. 

- Mitt råd er; tren i vei, uavhengig av hvor du er i din menstruasjonssyklus. 

Er du godt i gang med treningen og har kastet deg over markløft og benkpress? Disse fire øvelsene er svært gunstige før du trener styrke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer