Treningspille:

Kan vi bytte ut trening med en pille?

Forskere jobber med å putte treningseffekt i en pille, men ikke legg joggeskoene på hylla riktig enda.

TRENINGSPILLE: Kan vi få de samme effektene vi får av trening ved å svelge en pille? FOTO: NTB Scanpix
TRENINGSPILLE: Kan vi få de samme effektene vi får av trening ved å svelge en pille? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Trening har en hel haug av positive effekter. Det er godt for hjerte, hjerne, muskler og skjelett. Det får opp energinivået, forebygger sykdom og øker sannsynligheten for et langt liv. Da er det kanskje ikke så rart at begrepet «treningspille» har dukket opp de siste årene. For uansett så godt vi vet at det er bra for oss så kan dørstokkmila være lang.

Om en pille bare kunne tatt seg av det hele - gitt de samme helseeffektene som trening, så hadde det jo vært «bankers». Og det er gjort en del forskning på såkalte «treningspiller». Amerikanske forskere har for eksempel sett på proteinet PPAR som skal spille en viktig rolle for flere mekanismer som er viktige når vi trener.

Proteinet er med på å kontrollere aktiviteten i en rekke forskjellige gener, og bidrar på den måten med å øke cellenes energinivå, fettforbenning og sukkeropptak i musklene. Dermed kan man altså også se for seg at en pille, som øker nivåene av dette proteinet i kroppen, kan gi mange av de samme effektene.

Ved NTNU forskes det blant annet på hvordan mekanismer som skjer når vi trener kan være viktige for behandling av hjertesykdom.

- Trening fungerer bra på hjertet på mange måter. Når du trener så vil hjertet ha det veldig mye bedre, sier Morten Høydal ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU.

- Vi har brukt trening som en metode for å avdekke mekanismer som igjen kan brukes for å behandle hjertet, forklarer han.

LES OGSÅ: Byttet ut medisinene med trening

- Komplekst fenomen

Professor i molekylær fysiologi ved Københavns Universitet, Jørgen Wojtaszewski har blant annet sett på hvorvidt kunstig aktivering av et molekyl, AMPK, som vanligvis aktiveres ved fysisk trening, kan gi lignende helseeffekt som treningen.

Han påpeker imidlertid at vi ikke snakker om noen «tren mens du ligger på sofaen»-pille.

- Fysisk aktivitet er et meget komplekst fenomen som utløser all verdens tilpasninger både i de arbeidende musklene og andre organer. Det igangsettes derfor mange forskjellige signaler som alle bidrar til disse adapsjonene, påpeker han.

Derfor skal vi nok se langt etter én pille som kan erstatte alle.

- Men kanskje kan vi finne nøkkelen til for eksempel økt utholdenhet og en annen nøkkel til økt styrke, og en tredje nøkkel til bedre stoffskifte.

Han påpeker at målet er å kunne utnytte ny kunnskap for å hjelpe de som ikke kan trene.

LES OGSÅ: Bør du droppe trening når det er høy luftforurensning?

Ikke noe nytt med treningseffekt i pilleform

- Treningspillen som etterligner noen av effektene av trening finnes allerede, påpeker Ulrik Wisløff, som er forsker og leder av Cardiac Exercise Research Group (CERG) ved NTNU.

For eksempel øker produksjonen av hormonet erythropietin når vi trener, og igjen kan det øke den fysiske yteevnen. Kunstig fremstilling av dette hormonet brukes i flere legemidler.

- Det å innta dette i pilleform gjør det sammme og er kjent brukt i doping i flere utholdenhetsidretter. Veksthormon er et annet eksempel, sier Wisløff.

LES OGSÅ: Flere nordmenn får hjerteinfarkt - uten at de vet det

TRENING ER BEST: Trening har effekt på en hel haug av prosesser i kroppen, og en pille kommer nok aldri til å ta over, ifølge ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
TRENING ER BEST: Trening har effekt på en hel haug av prosesser i kroppen, og en pille kommer nok aldri til å ta over, ifølge ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ikke noe mål at vi skal kunne slutte trene

Håpet du på at trening skulle kunne avskaffes blir du altså heller skuffet, og det er nok heller ikke målet.

- Nei, på langt nær, men man kan kanskje påvirke enkeltmekanismer. For eksempel er det ved hjerteflimmer flere sentrale protein som vi har sett regulert i gunstig favør etter trening.

Denne kunnskapen kan dermed brukes videre til å lage en pille som kan ha en liknende effekt.

- Også når det gjelder metabolismen - altså energiomsetningen - finner vi forskjellige molekyler som vi vet spiller en rolle, og da kan dette kanskje behandles med - ja, kall det en treningspille. Men det å få alt dette synkronisert er vanskelig og heller ikke et mål. Det er heller snakk om behandling av enkelte skadelige prosesser.

- Ved trening skjer en veldig naturlig tilpasning gjennom tusenvis av prosesser. Trening vil uansett være det beste, sier Høydal.

LES OGSÅ: Derfor er det så viktig at kvinner får tilstrekkelig behandling mot hjerteflimmer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer