P-piller:

Kan vi få p-piller for menn allerede i 2019?

Indonesiske forskere utvikler p-piller for menn, men de skandinaviske fertilitetsforskerne er skeptiske.

P-PILLER: Forskningen på prevensjonsmidler for menn har lenge pågått. Nå tror forskere fra Indonesia at de har funnet løsningen. FOTO: NTB Scanpix
P-PILLER: Forskningen på prevensjonsmidler for menn har lenge pågått. Nå tror forskere fra Indonesia at de har funnet løsningen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I flere tiår har forskningen pågått, og artikkel på artikkel har blitt skrevet om saken, uten at noe reelt produkt har dukket opp på markedet. Når skal vi få et prevensjonsmiddel for menn som ikke innebærer sterilisering - eller kondom?

Piller, salve, sprøyter og implantat er blant midlene som har vært nærmest en kommersiell virkelighet. Ulempen ved slike hormonelle prevensjonsmidler for menn er at de kan gi flere uønskede bivirkninger. De påvirker mannens seksualitet, og kan skade sædcellene, noe som øker risikoen for skader på et eventuelt senere barn.

La oss håpe denne artikkelen ikke ender opp med å være bare enda en forhåpning om svar på det store manneprevensjons-spørsmålet, for nå er det nemlig et nytt prevensjonsmiddel for menn under utvikling!

Et medikament forskerne håper vil ligge og vente på oss på apotekene allerede til neste år.

LES OGSÅ: Dette skj er når du slutter på p-piller

Kun ett par ble gravide

Ifølge det svenske nyhetsnettstedet Vetenskapsradion er det forskere i Indonesia som har utviklet p-pillen. Virkestoffet kommer fra planten Justicia Gendarussa, og har i lang tid blitt brukt av menn fra urbefolkningen i Papua på Ny-Guinea for å unngå uønskede graviditeter.

Ifølge forskerne har virkestoffet en enzymvirkning som hindrer at sædceller penetrerer egget og befrukter det. Det er registrert at produktet ikke skal gi bivirkninger, annet enn økt sexlyst.

Så langt er den nye pillen testet på totalt 470 par, og av alle disse ble kun ett par gravide. Nå skal forskerne studere den nye pillen videre, og i løpet av det neste året skal 120 nye par testes, i håp om at pillen vil bli godkjent av Indonesiske myndigheter. Blir den det vil pillen være verdens første prevensjonsmiddel for menn!

LES OGSÅ: Visste du at du kan optimalisere treningsøktene dine ut ifra menstruasjonssyklusen?

Skeptiske

Alt dette høres jo svært lovende ut, men skandinaviske fertilitetsforskere er likevel skeptiske til den indonesiske p-pillen.

– Jeg er skeptisk til både at virkestoffmekanismen skal være tilstrekkelig for å ha effekt som prevensjonsmiddel, og den vitenskapelige kvaliteten. Men det høres jo likevel spennende ut, har Kristina Gemzell Danielsson, som er professor i gynekologi ved Karolinska Institutet i Sverige, uttalt til Vetenskapsradion.

Tom Tanbo, professor i obstetrikk og gynekologi ved Universitetet i Oslo, er enig med Danielsson.

– Det har vært arbeidet med p-piller for menn i flere tiår, men ingenting har vist seg godt nok så langt. Dette virker å være på et svært tidlig stadium i en slik utvikling, og studiene det henvises til synes ikke å holde mål vitenskapelig, sier han til KK.

LES OGSÅ: Skulle du ønske han kunne ta p-pillene?

BIVIRKNINGER: Hormonelle p-piller for menn har vært vanskelig å utvikle, på grunn av uheldige bivirkninger. FOTO: NTB Scanpix
BIVIRKNINGER: Hormonelle p-piller for menn har vært vanskelig å utvikle, på grunn av uheldige bivirkninger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan bli reelt i nær framtid

Selv om fertilitetsforskerne er skeptiske til den Indonesiske p-pillen, skriver Norsk Helseinformatikk at forskerne på feltet er optimistiske til at en sikker, effektiv og reversibel metode skal kunne bli en realitet, selv om den fortsatt kan være noen år unna.

Det er mange pågående forskningsprosjekter hvor man utforsker ulike metoder for mannlig prevensjon, og ekspertene tror hormonell prevensjon for menn kan bli en kommersiell virkelighet i nær framtid.

LES OGSÅ: «Tvinger og lurer» menn til å få barn

Ville menn brukt pillen?

Så til det store spørsmålet: Dersom det ble laget en ufarlig p-pille for menn uten for mange bivirkninger, ville de tatt den?

Det er faktisk gjort en rekke undersøkelser på akkurat dette spørsmålet, som viser at menn på lik linje som kvinner ønsker å ha kontroll over sin egen fruktbarhet - selv om de ikke kan bli gravide.

Psst! Har du lest om kvinnene som lengter så etter å få barn, at de går på byen for å bli gravide?

– Det finnes kvinner som ikke kan bruke p-piller eller annen prevensjon på grunn av for eksempel bivirkninger, og har da kun kondom som alternativ. Et partnerskap som kun baserer seg på kondomer fører med seg en rekke begrensninger, sier sexolog Siv Gamnes til KK.

Hun tror det finnes en stor brukergruppe som venter på at et slikt tilbud skal komme.

LES OGSÅ: Salven som skal stoppe sæd

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer