Døde av kreft

«Kan vi ikke slutte å si at folk tapte kampen mot kreft?»

Kjendislege Kaveh Rashidi raser over journalisters ordbruk etter at Maren Walvik Johnsen (29) døde av livmorhalskreft og det ble oppslag i avisene.

RASER: Fastlege Kaveh Rashidi blir oppgitt av ordbruken. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
RASER: Fastlege Kaveh Rashidi blir oppgitt av ordbruken. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

Maren Walvik Johnsen (29) var en forkjemper for Kreftforeningensens «Sjekk deg»-kampanje. At kvinner mellom 25 og 69 år tar livmorhalsprøve hvert tredje år er essensielt for å oppdage celleforandringer, forebygge og på sikt utrydde livmorhalskreft.

Maren ble for mange et kjent fjes etter at hun åpnet opp i et program av TV 2-serien Norge bak fasaden tidlig i 2023, hvor hun delte sin historie om feiltolket celleprøve. En skjebnesvanger feil som skulle føre til at kreften ble oppdaget for sent. Episoden med Maren skapte stor debatt rundt temaet.

«Maren Walvik Johnsen tapte kampen mot kreften» kunne vi lese i nettavisene denne uken. Men når noen dør som følge av sykdom, har de egentlig tapt kampen mot den?

Går hardt ut

Det spør kjendislege Kaveh Rashidi (34) om.

I forbindelse med Marens død, publiserte han et innlegg på Instagram hvor han deler sin frustrasjon over ordvalget mange bruker om det å gå bort som følge av kreft. «Å tape kampen mot kreften» har blitt et vanlig uttrykk i våre dager, og mange tenker seg antakeligvis ikke om før de bruker de bestemte ordene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer