Vitamin D:

Kan vitamin D-mangel synes på huden?

Britisk lege lister opp 5 tegn på vitamin D-mangel som vises i huden, men norsk hudlege er skeptisk.

HUD: Huden vår er avhengig av vitaminer, men kan vitamin D-mangel gi hudsymptomer? FOTO: NTB
HUD: Huden vår er avhengig av vitaminer, men kan vitamin D-mangel gi hudsymptomer? FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På grunn av lang mørketid her i Norge, er det ikke alltid så lett å få i oss nok vitamin D. Vitamin D skiller seg nemlig fra andre vitaminer ved at kroppen kan danne det under påvirkning av sollys, og hvis du ikke spiser mye fet fisk, kan det være vanskelig å få i seg nok vitamin D gjennom kosten.

KK har tidligere skrevet om inntak av tran og vitamin D i sommermånedene. Da fortalte klinisk ernæringsfysiolog i Tine, Anne Marie Skjølsvik, at anbefalt mengde vitamin D per dag økte for en del år tilbake - samtidig som man ser at stadig flere har lav vitamin D-status.

Vitamin D bidrar til normal beindannelse, og regulerer både opptaket av kalsium fra tarmen, samt avleiringer og utskillelse av kalsium i skjelettet. Mangel på vitamin D kan derfor svekke eller skade både beinvev og muskulatur i kroppen. Vitaminet er også svært viktig for immunsystemet vårt.

Men hva er egentlig symptomene på vitamin D-mangel? Stemmer det at vi kan se det på huden? Og er sollyset nok til å dekke behovet for vitaminet om sommeren?

Få symptomer på mild vitamin D-mangel

Ifølge Helsebiblioteket vil personer med mild vitamin D-mangel sannsynligvis ikke ha symptomer, selv om det øker risiko for helseproblemer som følger med mangel. Personer med alvorlig vitamin D-mangel kan ha mer merkbare symptomer, slik som:

  • Beinsmerter
  • Smerter i hoftene, noe som kan forårsake en vaggende gange
  • Tretthet og en generell følelse av å være uvel

Kilde: Helsebiblioteket

Ernæringsfysiolog og driver av konseptet «Helhetlig helse» med yogavideoer og e-bøker om kosthold, Gunn Helene Arsky, bekrefter til KK at det ikke finnes mange uttalte symptomer på mild vitamin D-mangel:

- Nei, det er ikke mye å merke ved mild mangel, effektene er mest inni oss. Skjelett som forvitrer. Men noen blir slappe.

SOL: - De fleste i befolkningen får tilfredsstillende vitamin D-status om sommeren hvis ansikt og armer eksponeres for sol i noen minutter, noen ganger i uken, sier ekspert. FOTO: NTB
SOL: - De fleste i befolkningen får tilfredsstillende vitamin D-status om sommeren hvis ansikt og armer eksponeres for sol i noen minutter, noen ganger i uken, sier ekspert. FOTO: NTB Vis mer

Kan vitamin D-mangel vises i huden?

Ifølge en artikkel publisert på nettmagasinet Redonline, kan vitamin D-mangel vise seg i huden. Nettmagasinet har snakket med Dr. Clare Morrison, som har gitt en oversikt over fem tegn som kan tyde på at du mangler vitaminet:

1. Blass hudfarge

Morrison forklarer at i likhet med alle organer, trenger huden vår vitaminer for å fungere ordentlig, og det gjelder også vitamin D. Er hudfargen din blass, kan det være et tegn på at du mangler vitaminet, sier Morrison til Redonline:

- Hudfargen din kan se litt grå ut, huden din er ikke så «plump» eller smidig som vanlig, og du kan også ha mørkere sirkler under øynene, dette er fordi huden trenger vitamin D for at hudcellene skal regenerere seg ordentlig og forbli sunne.

2. Kviser

Morrison forklarer at vitamin D kan redusere betennelser i huden din, og kan derfor være med på å bekjempe kviser og rosacea. Mangler du vitamin D kan du derfor oppleve å få mer kviser.

3. Fine linjer

- Vitamin D fungerer som en antioksidant, det betyr at det kan hjelpe mot fine linjer og rynker. Dette vitaminet hjelper kroppen din til å bekjempe frie radikaler som antas å forårsake linjer på huden vår, og den generelle forverringen som kommer med alderen, sier Morrison.

Mangler du vitamin D, kan det altså bety at rynker blir mer synlig. Det kan også bety at vi utvikler nye rynker tidligere, mener Morrison.

4. Tørr hud

Et annet tegn hun trekker frem er tørr, kløende hud i ansiktet. I noen alvorlige tilfeller kan man også utvikle eksem, forteller Morrison.

5. Du svetter

Legen trekker også frem svetting som et tegn på at du mangler vitamin D. Du kan oppleve å svette på hele kroppen, inkludert ansiktet, som kan føre til at huden blir tørr og irritert.

TRAN: Tran inneholder både omega-3-fettsyrer og vitamin D, som er viktig året rundt. FOTO: NTB
TRAN: Tran inneholder både omega-3-fettsyrer og vitamin D, som er viktig året rundt. FOTO: NTB Vis mer

- Vitamin D bidrar til normal vekst av de ytre hudcellene

Hva tenker så hudlegene om dette?

Dag Sollesnes Holsen, som er seksjonsoverlege på hudavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, bekrefter at vitamin D har en virkning på huden, men han er skeptisk til at man kan se bivirkninger av vitamin D-mangel på huden.

- Vitamin D har virkninger på mange organsystemer. I huden bidrar vitamin D til å gi normal vekst og modning av de ytre hudcellene (epidermis). Vitamin-D-holdig salve brukes med god effekt i behandlingen av en hudsykdom som psoriasis, forklarer han til KK.

Men når det gjelder mangel på vitamin D, er det nok andre organsystemer som reagerer kraftigere på det enn hva huden gjør, påpeker han.

- Hudleger er ikke trent til å stille diagnosen vitamin D-mangel basert på hudens utseende, og jeg er skeptisk til at hud-funnene ved lavt nivå av vitamin D er så typiske og tydelige at dette er mulig, sier han.

Jon Anders Halvorsen, som er hudlege ved Askin.no, forteller til KK at vitamin D-mangel gir sykdommer i benvev, noe som særlig har vært et problem hos barn (rakitt).

- Om D-vitaminmangel gir sykdommer eller problemer i huden, er ikke sikkert. Det er nevnt i noen lærebøker at det kan gi håravfall og et dårligere immunsystem.

Han fortsetter:

- I huden produseres som kjent vitamin D. Huden påvirkes også av vitamin D, blant annet påvirker det celledelingen av hudceller og kan virke dempende på betennelse.

Han forklarer at mange typer celler i huden har potensiale til å bli påvirket av D-vitamin, for eksempel overhudsceller, pigmentceller, immunceller, og så videre. Han påpeker at vitamin D, og vitamin D-liknende stoffer, blir brukt i krembehandling mot psoriasis, og en del andre hudsykdommer som er preget av økt produksjon av overhudsceller.

Når det gjelder om vitamin D kan hjelpe mot akne, sier han:

- Det er mulig at D-vitamin kan få en plass i behandlingen av hudsykdommer med betennelse i huden som for eksempel akne, men dette er foreløpig ikke avklart.

Han er ikke kjent med at vitamin D har en rolle eller årsak til overdreven svetting.

FISK: Fet fisk er en god kilde til vitamin D. FOTO: NTB
FISK: Fet fisk er en god kilde til vitamin D. FOTO: NTB Vis mer

Slik vet du om du trenger tilskudd av vitamin D om sommeren

Det er altså ikke alltid så lett å vite om vi faktisk mangler vitamin D eller ikke. Så hvordan kan vi vite om vi får i oss nok? Vil sola være en god nok kilde til vitamin D om sommeren?

- De fleste i befolkningen får tilfredsstillende vitamin D-status om sommeren hvis ansikt og armer eksponeres for sol i noen minutter, noen ganger i uken. Dekker man mye av kroppen med klær, eller er mye inne, kan det derimot være utfordrende å dekke behovet, sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig kosthold og ernæring i Roede, til KK.

Hun trekker frem huskeregelen om å ta tran i månedene som har «r» i seg:

- Vel, den er litt gammeldags. Tran er viktig året rundt, fordi den inneholder andre viktige næringsstoffer, som omega-3 fettsyrer, som det kan være vanskelig å få nok av gjennom kostholdet, men også for å være sikker på at man får nok vitamin D. Undersøkelser de siste årene har vist at det ikke bare står bra til med vitamin D-status blant Ola og Kari. Så om du ikke spiser fet fisk jevnlig, kan tran være en god løsning. Om man er usikker på om man får dekket behovet, bør man ta en blodprøve hos fastlegen sin.

Hun påpeker at kroppen er flink på å lagre vitamin D, og kan bygge opp et lager som varer i mange uker.

- Men på senhøsten og vinter begynner det å stå dårlig til med vitamin D-lagrene, og det må tilføres via kosten. Så i vinterhalvåret, fra september til april, når solen ikke er sterk nok, er vi avhengige av å få i oss nok fra kosten eller tilskudd.

Hun forteller at de viktigste kildene til vitamin D er: fet fisk, rogn og fiskelever. I tillegg er margarin og ekstra lett melk (grønn kartong) tilsatt vitamin D.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer