<strong>IKKE KAST GAMLE MEDISINER I SØPLA:</strong> Dersom du har noen medisiner du ikke bruker lenger skal de ikke kastes i søpla men returneres til apoteket.  Foto: Shutterstock / Mila Supinskaya
IKKE KAST GAMLE MEDISINER I SØPLA: Dersom du har noen medisiner du ikke bruker lenger skal de ikke kastes i søpla men returneres til apoteket. Foto: Shutterstock / Mila Supinskaya Vis mer

Kaste Gamle Medisiner

Kaster du gamle medisiner i søpla?

- Kan i verste fall bidra til økt antibiotikaresistens, sier eksperten.

Publisert
Sist oppdatert

Hvordan kvitter du deg med gamle medisiner du ikke bruker lenger? Lar du dem bli liggende bakerst i medisinskapet, eller kaster du dem kanskje rett i søpla? Hvis du gjør sistnevnte, bør du lese videre. 

Ifølge Katherine Notvik, som er kommunikasjonsrådgiver i Legemiddelverket og leder for den nasjonale kampanjen «Rydd skapet» (du kan lese mer om kampanjen lengre ned i saken), skal nemlig all medisin, til og med paracet, returneres til apoteket. 

- Legemidler som har gått ut på dato, eller som du ikke lenger har behov for, skal hverken gå i søpla eller skylles ned i toalettet, de skal leveres til apoteket. Dette er den tryggeste måten å kvitte seg med medisiner på, det er en «lukket sløyfe» som det heter – det betyr at medisinene blir sendt til destruering slik at de ikke kan skade naturen eller havne i feil hender.

- Gjør som følger: Legg alle medisinene du ikke har behov for lenger i en pose og returner dem til nærmeste apotek for forsvarlig destruksjon. Alle apotek er pliktig til å ta imot slikt avfall fra privatpersoner, uavhengig av hvor medisinen er kjøpt, og uten kostnader for kunden. 

Er det noen medisiner apoteket ikke tar imot? 

- Det eneste de ikke ønsker at skal bli levert inn er sprøytespisser fra diabetessprøyter eller lignende. Disse kan legges i en isboks eller melkekartong og kastes i vanlig søppel, sier hun. 

<strong>RYDD I MEDISINSKAPET:</strong> Det er viktig å rydde i medisinskapet fra tid til annen. De medisinene du ikke bruker skal tas ut av pakningen og legges i en pose som du returnerer til apoteket.  Foto: Shutterstock / micro10x
RYDD I MEDISINSKAPET: Det er viktig å rydde i medisinskapet fra tid til annen. De medisinene du ikke bruker skal tas ut av pakningen og legges i en pose som du returnerer til apoteket. Foto: Shutterstock / micro10x Vis mer

LES OGSÅ: Disse bør unngå Ibux

48 prosent leverer medisinene til apoteket 

Videre forteller Notvik at en spørreundersøkelse Legemiddelverket gjorde om nordmenns medisinvaner viser at det halvparten av oss følger rådet om å returnere gamle medisinen tilbake til apoteket. 

- Spørreundersøkelsen viser at selv om 60 prosent av oss vet at apoteket tar imot gammel medisin, er det kun 48 prosent som benytter seg av ordningen. Mange trenger åpenbart en påminnelse om at det å kaste medisiner i søpla, toalettet eller vasken kan føre til uønskede utslipp i naturen.

Ifølge Helsenorge.no er bruken av medisiner økende, og noen hundre legemidler er allerede påvist i lave konsentrasjoner i innsjøer og hav. 

- Det som er farlig med å dumpe medisiner i miljøet, er at mange av dem ikke påvirkes av avløpsrensing, og går direkte ut i hav og innsjøer hvor de kan påvirke organismer i vannet. Da kan i verste fall rester av medisinene dukke opp i fisken eller kjøttet du spiser, noe som igjen kan bidra til økt antibiotikaresistens

- Heldigvis er ikke dette situasjonen i dag, siden konsentrasjonene er såpass lave. 

Videre forteller Notvik at den største kilden til utslipp av medisiner i miljøet, er fra medisiner vi mennesker har brukt, som har passert gjennom kroppen og er skilt ut gjennom avføring og urin. 

- Det er lite den enkelte kan gjøre med dette, og en skal for eksempel ikke stoppe å ta nødvendige medisiner. Men du kan imidlertid minske miljørisikoen ved å håndtere ubrukte medisiner på en trygg og forsvarlig måte – altså ved å levere dem til apoteket, sier hun. 

LES OGSÅ: Pass på pillemiksen!

Viktig å ha orden i medisinskapet 

<strong>EKSPERTEN:</strong> Katherine Notvik.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Katherine Notvik. Foto: Privat Vis mer

En annen ting Notvik har jobbet med å sette søkelys på, er det å ha oversikt over hva man har i medisinskapet.
 
- Ved hjelp av kampanjen «Rydd skapet» har vi prøvd å nå frem til de som bruker legemidler med en oppfordring om å rydde i medisinene sine og oppbevare dem sikkert.

– Rotete oppbevaring av medisiner øker risikoen for feilbruk og forvekslinger, og for uhell når barn finner og spiser dem. I løpet av 2015 mottok Giftinformasjonen mer enn 7300 henvendelser om dette, forteller hun.

Du kan lese mer om kampanjen her eller følge den på Facebook her!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer