<strong>KONKURRANSESPISING:</strong> Kate Ovens (21) har bevist at hun kan spise en 800 grams hamburger med tilbehør på under 10 minutter. Kunne du klart det?  Foto: Skjermdump YouTube
KONKURRANSESPISING: Kate Ovens (21) har bevist at hun kan spise en 800 grams hamburger med tilbehør på under 10 minutter. Kunne du klart det? Foto: Skjermdump YouTube Vis mer

L.a Beast

Kate (21) ble YouTube-stjerne av å spise 10 000 kalorier på under 30 minutter

Men ekspert advarer mot nytt spise-fenomen: - Vil meget sterkt fraråde folk å delta i slike konkurranser.

Publisert
Sist oppdatert

Det er mange rare ting som gjør at folk blir kjendiser i disse dager. Og det siste «store» på YouTube, er personer som spiser - og helst veldig rare eller veldig MYE - matvarer.

Du har kanskje hørt om amerikanske Kevin (32), også kjent som L.A-Beast, som har blitt en superstjerne ved å spise og drikke de merkeligste ting (eks. kaktus, drikke 30 år gammel brus etc.) på sin YouTube-blogg, som har over 1,5 millioner følgere.

Men det er ikke bare det å spise merkelige ting som kan gjøre deg berømt på videodelingtjenesten. Der de fleste av oss må kaste inn håndkledet etter tre grillpølser, eller en vanlig hamburger (cirka 200 gram) kan 21 år gamle Kate Ovens, sluke fem gigantiske franke pølser på under fem minutter.  

Man skulle kanskje ikke tro det, men den bittelille og slanke blondinen fra England er helt rå på konkurransespising. Hun har kastet i seg Skottlands største pizza, kommet på andreplass i pølsespising og slukt et måltid på 10 000 kalorier på under 30 minutter. 

- Jeg begynte med konkurransespising for to år siden, og har siden den gang konkurrert cirka hver tredje uke, forteller Ovens til KK.no. 

LES OGSÅ: Overspising er den vanligste spiseforstyrrelsen

Spiste en 800 grams burger på under 10 minutter 

På Facebook-siden «Kate’s Food Challenges», som har cirka 25 000 følgere, legger Ovens jevnlig ut videoer av seg selv som spiser. Da vi tok turen innom den populære siden var den spesielt én video som fanget vårt øye –  en video med beskrivelsen «800 grams hamburger på under 10 minutter». 

- Konkurransen gikk ut på å spise en 800 grams hamburger (biffkjøtt, pulled pork og bacon) med tilbehør (pommes frittes og milkshake) på under 10 minutter – jeg fullførte på 9 minutter og 20 sekunder. Det er nok det største måltidet jeg noensinne har spist, sier hun til KK.no.

 

Ovens har imidlertid prøvd seg på langt større måltider tidligere – men dessverre uten å lykkes. 

- Jeg prøvde meg på Longhorns Barbecue Smokehouse sin «BREAKING BAD-ASS' BBQ FOOD CHALLENGE», som bestod av en 3 kilos BBQ-tallerken fylt med blant annet spare ribs, pølser, pommes frittes, brød og bønner. Det ble altfor mye mat, så jeg klarte ikke fullføre. (Du kan se videoen av konkurransen her!)  

Videre forteller 21-åringen at hun ikke har merket noen negative konsekvenser av overspisingen - annet enn at hun pleier å føle seg litt trøtt i etterkant av konkurransene. 

- Det går fint å ta en konkurranse hver tredje uke, da jeg spiser veldig sunt og trener hver dag for å holde seg i form. Hadde jeg ikke gjort dette ville jeg nok sett annerledes ut, da jeg ikke har verdens beste forbrenning - jeg legger på meg ganske raskt, sier hun. 

LES OGSÅ: Kristine (34) fikk spiseforstyrrelser i voksen alder

Ekspert vil sterkt fraråde slike konkurranser 

Jøran Hjelmesæth, som er seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, har tatt en titt på YouTube filmene til Kate, og synes det er skremmende.

- Jeg liker ikke denne form for konkurranse, som noen tydeligvis synes er underholdende, da den kan være livsfarlig. Man kan diskutere flere negative aspekter, men som lege vil jeg meget sterkt fraråde folk å delta i slike konkurranser. 

Hva kan i verste fall skje?

- Selv om det er sjelden, har det vært rapportert flere dødsfall i forbindelse med slike konkurranser. Det er også publiser noen få artikler som belyser problemet med akutt skadelig utvidelse av magesekker etter overspising – som også inkluderer flere dødsfall. 

- Dødsårsakene er ikke alltid kjent, men en vanlig forklaring er at magesekken sprekker, andre er tarmslyng eller plutselig hjertedød, sier han. 

Videre forteller Hjelmesæth at slike konkurranser kan påvirke kroppen hvis man holder på med deg over lengre tid. 

- Hvis man tåler akuttbelastningen slike konkurranser påfører kroppen kan overspising føre til overvekt og fedme. I tillegg kan man heller ikke se bort fra at slik overspising også kan føre til eller forverre eksisterende spiseforstyrrelser, sier han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer