Slankeprodukter

Kjappe løsninger virker sjeldent, men hvem kan du skylde på?

- Hadde alle disse produktene virket like godt som reklamen hevder, ville de vært på resept for lengst, sier Forbrukerrådet.

SLANKING: Det finnes mange slankeprodukter som skal hjelpe deg ned i vekt, men kan du klage hvis de ikke funker? Foto: Shutterstock / Sandra Besic
SLANKING: Det finnes mange slankeprodukter som skal hjelpe deg ned i vekt, men kan du klage hvis de ikke funker? Foto: Shutterstock / Sandra Besic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss kommer til å spise mye godt i jula – man skal jo kose seg. Men når kalenderen bikker over til et nytt år vil også mange av oss sitte igjen med litt dårlig samvittighet for all denne kosen. 

Det er ikke uten grunn at nyåret er høysesong for slanking, og mens noen løper ned til nærmeste treningssenter, velger andre å sette i gang en diett. Det finnes tross alt mange ulike slankeprodukter i ulike former, og alle lover de å kunne hjelpe deg med å gå ned i vekt. Det er vel verdt et forsøk?

For hvis slankeproduktet ikke gjør deg slankere, da kan du vel klage?

LES OGSÅ: Norske kvinner tar avføringsmidler for å gå ned i vekt

Ikke lett å bevise 

– Juridisk sett kan man ha klagerett, men det kan være vanskelig å dokumentere om det skyldes manglende effekt av slankeproduktene, eller om man kanskje har hygget seg med ekstra mat og drikke, særlig i julen, sier forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet, til KK.no.

Hun mener det ligger i vår natur at vi liker å tro på enkle løsninger, men dessverre er det ikke så enkelt i virkeligheten.

– For det første er slike produkter sjelden klinisk testet. Den vitenskapelig dokumentasjon som selgerne påstår finnes, er nesten alltid mangelfull. Hadde alle disse produktene virket like godt som reklamen hevder, ville de vært på resept for lengst, sier hun.

LES OGSÅ: Her er de aller vanligste slanketabbene våre

SLANKEPILLER: Den vitenskapelig dokumentasjon som selgerne påstår finnes, er nesten alltid mangelfull. Foto: Shutterstock / Roman Prishenko
SLANKEPILLER: Den vitenskapelig dokumentasjon som selgerne påstår finnes, er nesten alltid mangelfull. Foto: Shutterstock / Roman Prishenko Vis mer

Ifølge Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, finnes det pulverdietter som er virksomme i et behandlingsprogram for pasienter med fedme, men dette er ikke noe hvem som helst kan starte på.

– De anbefales ikke som en kur i en medisinsk behandling uten en oppfølging med endring av vaner for å opprettholde vektreduksjonen. I et medisinsk behandlingsprogram har slike dietter god vitenskapelig dokumentasjon i forhold til vektreduksjon, sier hun til KK.no.  

LES OGSÅ: Over 50 prosent er overvektige, nå slår ekspertene alarm

Effekten må kunne dokumenteres

Dette er altså ikke beregnet på alle. De slankeproduktene som de fleste av oss har tilgang til er tross alt reseptfrie, enten man kjøper det på nettet eller i helsekostbutikk. Men noen av dem påstår jo å ha dokumentert effekt, og de bør vel funke? 

– Når det gjelder påstandene: «klinisk testet» eller «dokumentert effekt», er det viktig å undersøke studien som ligger til grunn, og hvor den er publisert, påpeker Svendsen. 

Det er alltid lurt å være en kritisk forbruker, og ikke ta alle påstander for god fisk. Markedsføringsloven krever at man må ha dokumentasjon for helsepåstandene man markedsfører et produkt med, dette vil altså si at man bør kunne vise til en uavhengig studie eller forskning. 

Er studien utført av selskapet som selv produserer eller selger produktet vil man jo ikke med sikkerhet kunne vite at resultatene stemmer, siden de har interesser i å selge produktet.

En helsepåstand sier noe om sammenhengen mellom en matvare og helseeffekt, og disse påstandene må være godkjent av EU-kommisjonen før de kan benyttes, skriver Mattilsynet på sine hjemmesider. 

LES OGSÅ: Forbrukerrådet advarer mot leker: Fremmede kan avlytte barnet ditt

EKSPERTEN: Juridisk sett kan du ha klagerett, men det kan være vanskelig å bevise at dette skyldes produktet i seg selv, forklarer forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: FOTO: Kjell Håkon Larsen
EKSPERTEN: Juridisk sett kan du ha klagerett, men det kan være vanskelig å bevise at dette skyldes produktet i seg selv, forklarer forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: FOTO: Kjell Håkon Larsen Vis mer

Noen helsepåstander er ulovlige å bruke i markedsføringen av slankeprodukter. For eksempel kan et produkt markedsføres med at det har en slankende effekt, gir redusert sultfølelse, eller økt metthetsfølelse, men det er ikke tillatt å si noe om hvor rask eller hvor stor vektreduksjon som kan forventes.

LES OGSÅ: Saboterer kjæresten slankingen din?

Får ofte klager på abonnementsfeller

Ingeborg Flønes forteller at Forbrukerrådet har en egen klageguide som skal hjelpe forbrukere som ønsker å klage på et produkt de har kjøpt. Og selv om de vanligvis ikke mottar klager på at slankeprodukter ikke virker, får de derimot en del klager på såkalte abonnementsfeller. 

– Ofte reklameres det med gratis prøvepakker, men straks man krysser av i boksen «jeg har lest og forstått vilkårene», viser det seg at man har et abonnement, som ofte kan være vanskelig å si opp, sier Flønes.

Ifølge Forbrukerrådet har det i år vært en kraftig økning i klager på abonnementsfeller, og de anbefaler at du tenker deg om før du klikker på annonser for gratis prøvepakker eller konkurranser med fantastiske premier. 

Skulle du likevel havne i en slik felle er dette heldigvis noe Forbrukerrådet kan hjelpe deg med gratis.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer