ALLERGI: Har man først utviklet parfymeallergi, går den ikke over. Selv om hudutslett og eksem kan forsvinne når man slutter å bruke parfymerte produkter, kommer det raskt tilbake når man blir eksponert på nytt.  Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds
ALLERGI: Har man først utviklet parfymeallergi, går den ikke over. Selv om hudutslett og eksem kan forsvinne når man slutter å bruke parfymerte produkter, kommer det raskt tilbake når man blir eksponert på nytt. Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds Vis mer

Allergi

- Kjemikaliene irriterer huden og øker dermed risikoen for å utvikle allergisk eksem

Og nei, det er ikke deodoranten som er verstingen.

Astma og allergi er blant de kroniske sykdommene som øker i Norge, og stadig flere får plager som eksem og andre hudreaksjoner. Flere forskningsstudier har vist at kosmetikk - som deodoranter er en av synderne.

Forskning gjort ved Videncenter for Allergi ved Københavns Universitetshospital Herlev-Gentofte i Danmark har tidligere vist at deodoranten er det hudpleieproduktet som gir størst fare for allergiutvikling. Niels Højsager Bennike er forsker ved senteret og forklarer hvorfor:

- Deodoranter benyttes oftest i armhulen, som er et fuktig hudområdet fylt med små hårsekker, samt med tynn hud. I forbindelse med barbering under armene lager man også ofte små rifter, og dermed ødelegger man den naturlige hudbeskyttelsen.

- Disse faktorene, samt det faktum at armhulen er okkludert (innelukket) det meste av tiden, øker risikoen for å utvikle allergi mot allergifremkallende parfymestoffer, forklarer forskeren.

LES OGSÅ: Fryktelig plaget med svette? 

Vær obs på body lotion og sjampo 

Ifølge Norges Astma- og allergiforbund, så er det hyppig og uregulert bruk av skadelige stoffer i kosmetikk som har ført til at mange reagerer på produkter som deodoranter. Mange er heller ikke klar over at det er nettopp derfor de har plagene de har.

Ifølge Kent Hart, som er fagsjef for biologi og kjemi ved Norges Astma og allergiforbund, kan personer med astma få utløst eller forsterket sine plager dersom de også er duftoverfølsomme.

Parfymeallergi er altså noe helt annet enn duftoverfølsomhet og astma. Symptomene på kontaktallergi mot parfyme vises på huden i form av rød hud, hevelser, blemmer, irritasjon, kløe, sprukken hud og/eller væskende hud.

Og har man først utviklet parfymeallergi, går den ikke over. Selv om hudutslett og eksem kan forsvinne når man slutter å bruke parfymerte produkter, kommer det raskt tilbake når man blir eksponert på nytt. Det er derfor viktig å forebygge allerede fra babystadiet. 

Men selv om deodorant og parfyme ofte har blitt sett på som verstingene, er det andre produkter som hyppig fremkaller allergiske reaksjoner. Og her får du deg kanskje også en overraskelse: 

- Tidligere har man sagt at hos kvinner var de hyppigste årsakene til parfymeallergi var deodoranter og parfymer hos kvinner, og deodoranter og etterbarberingsvann hos menn, sier Bennike og legger til:

- I en dansk studie fra 2011 så vi dog at de hyppigste årsakene blant eksempasienter henvist til sykehuset for allergiutredning, var parfymert body lotion og sjampo.

LES OGSÅ: Kjemikaliene du bør unngå

BODY LOTION: - I en dansk studie kommer det fram at de hyppigste årsakene blant eksempasienter henvist til sykehuset for allergiutredning, var blant annet parfymert body lotion. Foto: Shutterstock / Roman Samborskyi
BODY LOTION: - I en dansk studie kommer det fram at de hyppigste årsakene blant eksempasienter henvist til sykehuset for allergiutredning, var blant annet parfymert body lotion. Foto: Shutterstock / Roman Samborskyi Vis mer

- Irriterer huden og øker risikoen for eksem 

Dette betyr altså at produktet ikke trenger å bli værende lenge på huden før reaksjonen kommer.

- Fra et forskningsperspektiv er det interessant at et produkt som sjampo, som kun er i kontakt med huden i kort tid, hyppig forårsaker allergi.

- Det skyldes formentlig at konsentrasjonen av parfymestoffer ofte er høye i denne typen «wash off»-produkter, samtidig som at produkter som sjampo og såpe inneholde kjemikalier som irriterer huden og dermed øker risikoen for å utvikle allergisk eksem.

Grethe Marie Grimen er hudterapeut og driver hudpleieskole. Ifølge henne kan kløe og irritasjon i armhulene skyldes at vi er allergiske eller at huden vår irriteres av enkelte stoffer som brukes i deodoranter.

- Det er veldig vanlig å reagere på blant annet aluminiumsalter. Men det er en rekke stoffer, både parfymestoffer, konserveringsmidler og annet som folk reagerer på, har hun tidligere fortalt til KK.no.