Abort i USA

Kjendisene raser etter abortdom: «Jeg er vettskremt»

Taylor Swift og Michelle Obama holder ikke igjen på meningene sine om opphevingen av amerikanske kvinners rett til abort.

FEMINIST: Taylor Swift sier det som det er og nå er hun vettskremt etter den nye abort-avgjørelsen. FOTO: NTB
FEMINIST: Taylor Swift sier det som det er og nå er hun vettskremt etter den nye abort-avgjørelsen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Fredag kveld falt høyesteretts avgjørelse om å oppheve dommen som ivaretar kvinners rett til selvbestemt abort i USA. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Dommen «Roe v. Wade» som er navngitt etter en sak i 1973 har beskyttet kvinners rett til abort på nasjonalt nivå i nærmere 50 år. Nå er det opp til hver enkelt delstat å bestemme hvilke lover som skal gjelde for selvbestemt abort.

Omtrent halvparten av statene ligger an til å forby eller stramme inn abortloven betraktelig. 16 stater har eller skal forby abort helt.

KK har tidligere skrevet om flere kjendiser som åpner opp om sine abortopplevelser for å understreke hvor viktig retten til selvbestemt abort er.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Angrep på grunnleggende frihet

Flere kjendiser har nå gått ut og fortalt hvor forferdelig de opplever opphevingen av dommen. Ekteparet Michelle og Barack Obama er blant dem som har uttalt seg om saken.

«I dag opphevet høyesterett retten til det mest drastiske personlige valget noen kan ta, som et innfall fra politikere og ideologer som angriper en grunnleggende frihet for millioner av amerikanere», skrevekspresidentenn på sin offisielle Twitter-konto samme dag dommen falt.

Til tross for at vi har vært forberedt på det, var det grusomt å få det konstatert, mener han.

EKTEPARET OBAMA: Har til stadighet uttalt seg om kvinners rettigheter og potensielle endringer i retten til selvbestemt abort. Nå er de skuffet etter høyesterett bestemte at rett til abort skal avgjøres i hver enkelt delstat fremfor på nasjonalt nivå. FOTO: NTB
EKTEPARET OBAMA: Har til stadighet uttalt seg om kvinners rettigheter og potensielle endringer i retten til selvbestemt abort. Nå er de skuffet etter høyesterett bestemte at rett til abort skal avgjøres i hver enkelt delstat fremfor på nasjonalt nivå. FOTO: NTB Vis mer

I et innlegg på Instagram skriver den tidligere førstekvinnen at hun er knust over at millioner av amerikanske kvinner har mistet sin grunnleggende rett til å bestemme over egen kropp. Kvinner i dag skal ikke måtte gå gjennom de vanskelige tidene tidligere generasjoner har kjempet for å endre, mener hun.

«Jeg er knust over at vi nå er nødt til å være vitne til situasjoner som før Roe-dommen, en tid da kvinner risikerte livet for en ulovlig abort. En tid der staten nektet kvinner kontroll over sine reproduktive funksjoner, tvang dem til å gå videre med graviditeter de ikke ønsket, og ikke ga dem støtte etter at barnet var født.»

Taylor Swift har ofte tatt til orde i politiske spørsmål og kriser. Hun er en uttalt feminist og holder ikke tilbake når det gjelder hva hun mener om høyesteretts avgjørelse.

«Jeg er helt vettskremt over at det er her vi er– at etter så mange tiår med mennesker som kjemper for kvinners rettigheter for egne kropper, har dagens avgjørelse tatt det vekk fra oss», skriver artisten på Twitter hvor hun i samme innlegg deler nevnte Michelle Obamas tekst.

– Et Amerika jeg ikke kjenner igjen

Mens Jennifer Lopez har uttalt at hun ikke kjenner igjen landet sitt, har Jessica Biel fulgt med på saken mens hun ferierer i Frankrike. To dager etter avgjørelsen, tok hun til Instagram for å dele sine tanker. 40-åringen stiller spørsmål ved hvordan man kan ta et steg 50 år tilbake i tid når det gjelder kvinners rettigheter, og påpeker at det gjør henne «forferdet og rasende».

Et stort steg tilbake i tid

Hillary Clinton tok også til sosiale medier for å dele sine misnøye.

«De fleste amerikanere tenker at valget om å få barn er en av de mest hellige valgene som finnes, og at en slik avgjørelse bør være mellom pasienter og deres leger. Høyesteretts beslutning i dag vil leve beryktet som et steg tilbake for kvinners rettigheter og menneskerettigheter.»

Det som går igjen i de fleste uttalelsene er sorgen over at kvinners rettigheter har blitt reversert tilbake til 70-tallet. Historisk har det blitt kjempet en lang kamp for kvinners rettigheten siden den gang, men flere av kjendisene som har tatt til sosiale medier som følge av avgjørelsen, føler nå at kvinnerettighetsbekjempere og utviklingen av like rettigheter i landet har blitt tatt for gitt av høyesterett.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer