Abortloven i USA

Kjendisene viser sin støtte til dagens abortlov

Det er sterke reaksjoner som følge av forslaget som skal opp i USAs høyesterett i juni.

MOT FORSLAG OM NY ABORTLOV: Kendall Jenner, Miley Cyrus og Ariana Grande er blant stjernene som viser sin støtte til lovlig abort slik loven er i dag. Om de potensielle endringene skjer, vil over 20 konservative stater sannsynligvis forby abort. FOTO: NTB
MOT FORSLAG OM NY ABORTLOV: Kendall Jenner, Miley Cyrus og Ariana Grande er blant stjernene som viser sin støtte til lovlig abort slik loven er i dag. Om de potensielle endringene skjer, vil over 20 konservative stater sannsynligvis forby abort. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det har stormet rundt abortsaken i USA etter at et dokument om forslag til ny abortlov som skal opp i høyesterett lekket i april.

Retten til selvbestemt abort i USA ble innført i 1973 og blir omtalt som Roe v. Wade på bakgrunn av en juridisk sak som ledet frem til loven.

I dokumentet står forslaget om at retten til abort fjernes fra grunnloven slik at det blir opp til hver enkelt delstat å avgjøre om abort skal være lovlig. Saken skal opp i høyesterett i juni.

Med flere konservative høyesterettsdommere veier det mot at retten til abort blir fjernet. Sannsynligheten for at de konservative delstatene innfører forbud mot abort er derfor stor, noe som angår over halvparten av statene.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Sterke reaksjoner over hele USA

Det å bestemme over egen kropp er en av grunnsteinene for likestilling, og å fjerne abortloven vil begrense kvinners rettigheter.

Som et resultat av forslaget, har det vært en storm av reaksjoner både på sosiale medier og i gatene i USA.

Nå har også 160 offentlige profiler gått ut og vist sin støtte til president Joe Biden gjennom et opprør i The New York Times. Det er en del av kampanjen #BansOffOurBodies som Planned Parenthood står bak. Kampanjen bygger på slagordet «Våre kropper er våre egne – hvis ikke de er det, er vi ikke fullstendig frie og likestilte».

Ariana Grande, Kendall Jenner, Selena Gomez, Billie Eilish, Hailey Bieber, Shawn Mendes, Halsey, Lili Reinhart, Karlie Kloss, Meghan Trainor, Madelyn Cline, Olivia Rodrigo, Camila Cabelo, Joey King, Megan Thee Stallion, Jenna Ortega og Demi Lovato er blant stjernene som fordømmer forslaget til endring i abortloven.

Organisasjonen oppfordret folk lørdag til å ta ut i gatene og demonstrere for abortrettigheter.

PHEOBE BRIDGERS: Fikk god hjelp av organisasjonen Planned Parenthood etter at hun tok valget om abort i fjor. Da hadde allerede abortdebatten blusset opp igjen i USA. FOTO: NTB
PHEOBE BRIDGERS: Fikk god hjelp av organisasjonen Planned Parenthood etter at hun tok valget om abort i fjor. Da hadde allerede abortdebatten blusset opp igjen i USA. FOTO: NTB Vis mer

Bruker stemmen for en viktig sak

En av dem som har signert er artist, produsent og låtskriver Phoebe Bridgers (27) som nylig gikk ut og fortalte at hun hadde gått gjennom en abort i oktober i fjor. Da fikk hun hjelp av den nevnte organisasjonen.

Hun fikk en pille for å sette i gang aborten. Nå bruker hun stemmen hun har til å skryte av dagens system, og at det ville være grusomt om hun ikke hadde fått den støtten og hjelpen hun fikk i fjor – som potensielt kan bli ulovlig dersom høyesterett godkjenner forslaget om endring i abortloven i juni.

UMA THURMAN: Åpner opp om abort i ung alder. Det ga hun tid til å vokse og forberede seg på å bli den moren hun ønsket. FOTO: NTB
UMA THURMAN: Åpner opp om abort i ung alder. Det ga hun tid til å vokse og forberede seg på å bli den moren hun ønsket. FOTO: NTB Vis mer

Åpner opp

Flere stjerner deler sine historier for å hjelpe kvinner til å ikke føle seg så alene om abort.

Nicki Minaj (39) fortalte i 2014 at hun ble gravid som tenåring og følte seg altfor ung til å bli mor den gang. Å ha valget om å beholde barnet eller ikke, har vært avgjørende for henne. Hun har også uttalt at det ville være motstridende å si at hun ikke er for retten til abort.

Uma Thurman (52) er også en av kvinnene som har åpnet opp etter at abortdebatten blusset opp igjen i fjor høst da Texas strammet inn sin abortlov.

Thurman har nå tre barn, men da hun ble gravid som ung kvinne, valgte hun å ta abort. «Valget om å ikke beholde den tidlige graviditeten tillot meg å vokse opp og bli den moren jeg ønsket å være» skrev hun i et innlegg i The Washington Post.

LAURA PREPON: Orange Is The New Black-stjernen og ektemannen valgte å ta abort etter beskjeden om at svangerskapet ville være risikofylt både for mor og foster. FOTO: NTB
LAURA PREPON: Orange Is The New Black-stjernen og ektemannen valgte å ta abort etter beskjeden om at svangerskapet ville være risikofylt både for mor og foster. FOTO: NTB Vis mer

Orange Is The New Black-stjernen Laura Prepon (42) har også fortalt om at hun og ektemannen Ben Foster et år etter sin førstefødte datter, ble gravid igjen. Da de fant ut at fosteret ikke utviklet seg slik det skal og at svangerskapet ville være en risiko for Prepon og barnet, valgte de å ta abort.

Da hun ble gravid igjen og fikk en frisk liten gutt i 2020 satte hun ekstra pris på det. «Det satte det i perspektiv hva for en velsignelse det er å få et friskt barn».

Til tross for de psykiske og fysiske utfordringene som kan komme som følge av en abort, er disse kvinnene enige om at det er viktig å ha retten til å ta det valget selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer