Abortloven i USA

Kjendisene viser sin støtte til dagens abortlov

Det er sterke reaksjoner som følge av forslaget som skal opp i USAs høyesterett i juni.

MOT FORSLAG OM NY ABORTLOV: Kendall Jenner, Miley Cyrus og Ariana Grande er blant stjernene som viser sin støtte til lovlig abort slik loven er i dag. Om de potensielle endringene skjer, vil over 20 konservative stater sannsynligvis forby abort. FOTO: NTB
MOT FORSLAG OM NY ABORTLOV: Kendall Jenner, Miley Cyrus og Ariana Grande er blant stjernene som viser sin støtte til lovlig abort slik loven er i dag. Om de potensielle endringene skjer, vil over 20 konservative stater sannsynligvis forby abort. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det har stormet rundt abortsaken i USA etter at et dokument om forslag til ny abortlov som skal opp i høyesterett lekket i april.

Retten til selvbestemt abort i USA ble innført i 1973 og blir omtalt som Roe v. Wade på bakgrunn av en juridisk sak som ledet frem til loven.

I dokumentet står forslaget om at retten til abort fjernes fra grunnloven slik at det blir opp til hver enkelt delstat å avgjøre om abort skal være lovlig. Saken skal opp i høyesterett i juni.

Med flere konservative høyesterettsdommere veier det mot at retten til abort blir fjernet. Sannsynligheten for at de konservative delstatene innfører forbud mot abort er derfor stor, noe som angår over halvparten av statene.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Sterke reaksjoner over hele USA

Det å bestemme over egen kropp er en av grunnsteinene for likestilling, og å fjerne abortloven vil begrense kvinners rettigheter.

Som et resultat av forslaget, har det vært en storm av reaksjoner både på sosiale medier og i gatene i USA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer