Skam:

Kjenner du ofte på skam? Her er 7 snarveier ut av «hverdagsskammen»

Er du blitt tatt i en løgn, har glemt å svare på en viktig invitasjon eller rett og slett bare dummet deg ut? Her er knepene som hjelper deg ut av den skammen.

SKAM: Vi kan alle kjenne på en en skamfølelse i hverdagen, men du kan lære deg hvordan du skal komme deg ut av den. ILLUSTRASJON: Anna Adelback-Houplain
SKAM: Vi kan alle kjenne på en en skamfølelse i hverdagen, men du kan lære deg hvordan du skal komme deg ut av den. ILLUSTRASJON: Anna Adelback-Houplain Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skam oppstår når vi trår feil og ikke lever opp til det vi gjerne vil være – eller føler at vi burde være. Altså når det er en konflikt mellom det reelle jeget og det ideelle jeget. Den lille skammen kan oppstå i alle slags små situasjoner og kommer i mange former: Både når du blir tatt i løgn og når du kommer på fest i bukse, mens alle andre har på seg gallakjole.

1. Sjekk idealene dine

Noe av det som gjør det vanskelig å takle skammelige situasjoner, er at idealene dine ofte kan være motstridende. Du kan for eksempel ha en idé om at du vil svare venninnen din raskt når hun sender deg en sms, men har samtidig et ideal om at du ikke skal være på telefonen når du er sammen med barna dine. Og da oppstår en skamkonflikt når du sitter der med barna dine og en melding tikker inn.

Du føler skam fordi du ikke er en god nok mor, og du føler skam fordi du ikke er en god nok venn. Siden det kan være flere ting du synes er viktige, men som er selvmotsigende, så må du velge. Dette betyr at du må få sjekket idealene dine: Hva er det du bør, og hva er det du egentlig vil? Når du har færre idealer, er det mindre å leve opp til og færre potensielle skamfeller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer