Usunne slankedietter

«Kjøttdietten» kan være direkte farlig

Ekspertene fraråder dietter med et svært ensidig kosthold - som ekstrem lavkarbo eller «kjøttdietten».

LAVKARBO: En diett for å gå ned i vekt, som består av et svært ensidig kosthold, kan være risikabelt for helsen over tid. Foto: NTB Scanpix.
LAVKARBO: En diett for å gå ned i vekt, som består av et svært ensidig kosthold, kan være risikabelt for helsen over tid. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Mange vet at en lavkarbodiett handler om å kutte drastisk ned på karbohydrater i kostholdet, en ketogen-diett handler om å kutte så å si alt av karbohydrater. En lavfett-diett handler om det motsatte: kutte ned på det aller meste av fett og holde seg til så magre matvarer som mulig.

Men er det egentlig sunt for kroppen å gå så ekstremt til verks?

Risiko for hjerte- og karsykdom

Thomas Olsen, stipendiat ved Seksjon for molekylær ernæring ved Universitetet i Oslo, mener at dietter med et svært ensidig fokus, kan være risikabelt for helsa.

- Det kan handle om å for eksempel bare spise kjøtt, eller utelukkende plantebaserte matvarer, eller mat tilberedt på en spesiell måte. Alt det vil kunne føre til at man får for lite av andre viktige næringsstoffer, sier Olsen.

- Dette gjelder da spesielt såkalte pulverkurer, eller «kjøttdietten» som av en eller annen grunn har blitt populær den siste tiden, legger han til.

En diett med lite karbohydrater og mye protein er et typisk lavkarbokosthold som du beholder over tid. Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitetet i Oslo, mener at denne dietten kan være risikabelt for hjertet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.