Mat og kreft

Kjøttvarene du ikke bør spise store mengder av

Mye spekemat, bacon og pølser inneholder tilsetningsstoffer som er kjent for å øke kreftfaren på lik linje med røyking.

BEARBEIDET KJØTT: Kjøttvarer som spekemat, pølser og bacon er gjerne tilsatt et tilsetningsstoff for bedre holdbarhet, men det kan også øke kreftfaren. Foto: NTB
BEARBEIDET KJØTT: Kjøttvarer som spekemat, pølser og bacon er gjerne tilsatt et tilsetningsstoff for bedre holdbarhet, men det kan også øke kreftfaren. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nitrater og nitritt finnes naturlig i en del matvarer, men blir også brukt som tilsetningsstoff i blant annet spekemat, pølser og bacon for å øke holdbarheten til matvarene.

Det franske Mattilsynet, Anses, har tidligere gått ut og anbefalt befolkningen å redusere eksponeringen for kjøtt tilsatt disse stoffene, nærmere bestemt til mindre enn 150 gram per uke.

Slo alarm i 2015

WHO slo alarm om spesielt bearbeidede kjøttvarer i 2015, som blant annet omfatter kjøttvarer som er tilsatt nitrater eller nitritt for å gi lengre holdbarhet. Bearbeidede kjøttvarer ble kategorisert som kreftfremkallende for mennesker.

Ifølge Kreftforeningen plasserer WHO bearbeidet kjøtt i Gruppe 1 - som betyr når det er tilstrekkelig med studier som påviser at et stoff eller en eksponering for noe er kreftfremkallende for mennesker. Her finner vi bearbeidet kjøtt - som er kjøtt som er saltet, røkt eller tilsatt nitritt, som for eksempel bacon, pølser, spekeskinke, salami eller kjøttdeig som er tilsatt salt - sammen med andre kjente kreftfremkallende faktorer som det å røyke eller å bli utsatt for radon eller UV-stråling i solarium.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.