Naturlig Skjønnhetspleie

KKs journalist Birgitte kuttet ut sjampoen

- Da en på jobben spurte om jeg hadde glemt å vaske ut balsamen, bar det rett hjem til sjampoflaska igjen. All kred til de som får det til, men det var virkelig ikke noe for meg.

GRØNN PLEIE: Journalist Åslaug Birgitte Græsvold har testst naturlig skjønnhetspleie. Resultatet var noe blandet. Foto: Astrid Waller
GRØNN PLEIE: Journalist Åslaug Birgitte Græsvold har testst naturlig skjønnhetspleie. Resultatet var noe blandet. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har begynt med no poo.

– No … poo..? Så det betyr at du ikke … altså når du går på do så …? Venninnen min så på meg som om jeg hadde mistet vettet fullstendig.

– No SHAMpoo! Jeg har slutta med sjampo, forklarte jeg.

Et lite øyeblikk så hun lettet ut, men ble raskt skeptisk igjen. 

– Bruker du ikke sjampo? Men hvordan blir du ren, da? Lukter du ikke? Hvorfor gjør du det egentlig?

LES OGSÅ: Glem Botox - naturlig oppstramming er det nye nå

Bare for å si det med én gang. Det har vært øyeblikk da jeg har spurt meg selv om det samme: Hvorfor gjør jeg det her? Min vei inn i den naturlige og hjemmelagde hygiene- og kroppspleietrenden har nemlig ikke vært en udelt suksess.

No poo. Olivenoljebehandlinger. Kokosolje på tennene, kakao på øyelokkene og avocado i håret. Den grønne hudpleiebølgen har vært med oss noen år.

The NPD Group, et markeds- og trend-analysebyrå som opererer i over 20 land, observerte i 2015 det de kaller et vendepunkt for skjønnhetsindustrien. Da registrerte de for første gang at duftsalg lå høyere enn salg av hudpleieprodukter.

For første gang er nemlig millenniums-generasjonen i flertall. Så hvis du synes du ser uvanlig mye kviser og flatt eller ufønet hår på catwalken for tiden, så er det fordi dette føyer seg helt inn i deres skjønnhetsideal: Rynker er ikke lenger så farlig, håret kan godt bli grått. Det viktige er det naturlige, det sunne, det rene. Hudpleie er ikke lenger så sterkt knyttet opp mot å forbedre og forandre gjennom for eksempel anti-rynkekrem. For millennials handler det mer om en holistisk livsstil, der en viktig undertrend er å pleie huden fra innsiden. 

LES OGSÅ: Alt du lurer på om økologisk hudpleie

Og nå kommer også indie-merkene på banen: Små, uavhengige og økologiske merker som tilbyr veganske, ikke dyretestede merker med ingredienser du kan finne i maten du spiser: salt, olje, vitaminer og frukt.

Tanken er at om du kan spise det, kan du også putte det på huden din. Og kan du spise det, kan du ganske sikkert lage det meste av det hjemme ved kjøkkenbenken din også.

En av de fremste tilhengerne av denne trenden her hjemme er Birgitte Magnussen. Bloggeren og skribenten skriver om grønn hudpleie og er en av initiativtakerne til
Norges første Green Beauty Week, som arrangerers i november. 

– Litt etter litt gikk jeg over til rene, naturlige produkter – mange av dem hjemmelagde. Huden min elsket de naturlige produktene, sier Magnussen. 

Hun opplever stor interesse fra leserne av bloggen på hjemmelagede produkter.

– Særlig dette med ansiktsoljer. Enkle ting som peeling og kroppsskrubb er også noe folk gjerne prøver seg på. En del er skeptiske til hvordan huden deres vil reagere på naturlige produkter, og noen kan oppleve en overgangsfase der man får litt kviser, nupper eller lignende, men dette går som regel kjapt over, hevder hun.

Det er over ti år siden Birgitte første gang prøvde å lage egne produkter hjemme ved kjøkkenbenken, det hun beskriver som «en mer eller mindre vellykket ansiktsolje». 

– Det fantes få oppskrifter på dette den gang og den ble nok både litt for fet og luktet ikke så godt. Men jeg fikk dreisen på det etter hvert og jeg bruker fremdeles hjemmelagde ansiktsoljer nå, ti år etter.

På den tiden var Birgitte make up-artist og skjønnhetsjournalist.

– Jeg var tidlig ute i den grønne skjønnhetsverdenen, og det var et mye dårligere utvalg den gangen, forklarer hun.

– Føltes det litt rart første gangen du brukte mat på huden eller i håret?

– Ja, det kan jo være litt uvant å skulle smøre banan i ansiktet eller avokado i håret. Men når man ser hvor god effekt det har, så er det verdt det, synes jeg. Nå skal det sies at jeg også bruker økologiske ferdigproduserte ansiktsmasker, oljer og hårmasker – jeg synes en balanse mellom kjøpt og hjemmelaget er fint.

LES OGSÅ: - Ikke alltid bare naturlige ingredienser

Selv startet mitt forsøk med «no poo» i påsken. Jeg bunkret meg hjemme med friskt mot, og var ganske sikker på at etter at påsken var ferdig, ville også ubehaget med et hår som så ut som det var dynket i smør, gi seg. Kanskje ville jeg også, som enkelte av de panegyriske no poo-tilhengerne på nett la ut om, oppdage at jeg hadde krøller!

Boksen med natron og flasken med eplesidereddik ble satt frem, plastflasker med sjampo og balsam kastet. Ok, jeg innrømmer at jeg savnet dem da jeg skrudde av korken på eddiken som skulle brukes som balsam, men ingen på jobben kommenterte noen lukt.
Kollegaen min viste interesse og sammen drev vi vår lille anti-sjampobevegelse på kontoret og sammenlignet de hårete resultatene. 

Med nyvunnet mot satte jeg også opp et skjønnhetsverksted hjemme ved kjøkken-benken: Ut gikk bodylotion, inn med olivenoljen. Resultat: Slett ikke verst for en med atopisk hud.

Tørrsjampoen av maisenna og kakao-pulver? Topp, så lenge jeg passet på å ikke gå udekket i regnet. Brune striper nedover pannen kan ikke betraktes som særlig lekkert.

På jobben kom jeg som et vandrende matfat: Hjemmelaget deo av natron og kokosolje under armene, hud som var skrubbet med kaffegrut, tenner som var pusset med natron, kokosolje og mintdråper.

Jeg skulle gjerne likt å si at min fascinasjon for hjemmelagde hudprodukter handlet om en sterk innsats for miljø. Men jeg kunne ikke helt skryte på meg det. I stedet fant jeg ut at det måtte handle om IKEA-effekten.

IKEA-effekten er noe forskere ved Harvard University kom fram til etter fire studier, der de lot forsøkspersoner sette sammen IKEA-møbler, brette origami og bygge Lego-sett:

I studiene fant de at personene som lagde produkter selv, vurderte sine egne ting som bedre, sammenlignet med ekspertenes design. Ikke bare vurderte de sine DIY-produkter som best, de forventet også at andre ville synes det samme, og forskerne konkluderte: Selvgjort er diggbart. 

– Det å lage selv gir glede. Man kan bare se på hvordan barn reagerer på det å mestre og se resultater, bekrefter forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp ved Forbruks-instituttet SIFO ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

Hun tror husholdningsøkonomien spiller inn på den tidvise interessen for DIY.

– I noen perioder har vi vært nødt til å lage selv fordi vi ikke har hatt andre muligheter. I dag har kanskje gleden ved luksus blitt svekket, og man leter etter nye metoder, mener hun.

LES OGSÅ: Lag din egen ansiktsmaske

Men det er ikke bare lett å holde på den nyvunne gleden. Den grønne bloggeren
Kristine Ullaland forteller at da hun prøvde «no poo», endte hun til slutt i stedet med å klippe håret kort. Birgitte Magnussen har også tatt utfordringen:

– Oh, yes. Jeg holdt i nesten to uker, men da en på jobben spurte om jeg hadde glemt å vaske ut balsamen, bar det rett hjem til sjampoflaska igjen. All kred til de som får det til, men det var virkelig ikke noe for meg. Så lenge jeg kan vaske håret med økologisk og naturlig sjampo så holder jeg meg til det.

En uke etter meldte kollegaen min at også hun hadde falt fra: Da hun begynte å flasse fra hodebunnen var det nok.

Det var ikke fritt for at jeg begynte å vakle selv. Ikea-effekten var lite merkbar, men jeg prøvde å hente fram en siste rest av vilje-styrke: Det måtte da finnes et forbedrings-potensial?

Det var da jeg leste oppskriften på nytt: «Ta en del eplesidereddik i beholderen og to deler vann». 

VANN! Jeg skulle blande eddiken med vann!

IKEA-lærdommen var der igjen. Ikke akkurat den jeg ønsket meg, men den vi alle har merket oss etter noen kjøp hos den svenske møbelgiganten:

Les instruksjonene nøye.

No poo er ikke bare no poo

Å vaske håret uten sjampo kan gjøres på flere vis. Du kan for eksempel vaske håret med:

Natron og balsamere med eplesider-eddik + vann.

Et par spiseskjeer honning i 1-2 dl vann. Vannet skal varmes opp, slik at det blander seg med honningen, men la det avkjøles litt før du heller det over håret.

Egg. Bruk plommen hvis du har tørt hår og hviten hvis det er fett. Skyll med kjøligere vann for lettere å få ut eggerester.

Balsam og vann.

Vann.

Kilde: www.nopooblogg.no

redaksjonen@kk.no Denne reportasjen står også i KK nr 47, 2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer