Studie viser:

Klem barnet ditt, for optimal hjerneutvikling

Ja, og partneren din! Derfor er klemmer så bra for flokken.

KLEM: Det er viktig å spre klemmer, siden all trenger dem! FOTO: NTB Scanpix
KLEM: Det er viktig å spre klemmer, siden all trenger dem! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kjærligheten virker på mystiske måter, skriver DailyHealthPost . Vi er født til å elske, og det viser seg at kjærlighet og hengivenhet er nødvendig for optimal positiv emosjonell og fysiologisk utvikling. Og hva føles vel bedre enn å gi den du elsker en klem – eller få en.

Teksten, som er basert på en ny studie som sier at klemming er bra for barnets hjerneutvikling, er i virkeligheten en oppsummering av flere studier. Men hvor troverdig finner norske fagfolk opplysningene, og er det noe forskning på feltet (sammenheng: klemming - oksytosin - hjerneutvikling)?

Oksytosin og dens rolle

Hjerneforskerne Tirill Medin og Cecilie Morland har sett nærmere på teksten, som starter med å redegjøre for hvilken rolle oksytosin spiller, at den er et signalstoff som dannes hovedsakelig i hypotalamus i hjernen. Når oksytosin fungerer som hormon, frigjøres det fra hypofysen til blodet og transporteres så rundt til resten av kroppen.

Det er essensielt under fødselen hos alle pattedyr, men har også vist seg å spille en dypere og mer vidtrekkende rolle ved å påvirke sosiale interaksjoner og dannelsen av sosiale bånd.

- Oksytosin ble først kjent som et hormon som er viktig for livmormuskulaturens kontraksjon under fødsel og utdrivelse av melk ved amming. Det er likevel mest kjent som «kjærlighetshormonet» fordi det er viktig i dannelsen av sosiale bånd, både mellom mor og barn og i parforhold, sier Tirill Medin, som er førsteamanuensis ved OsloMet.

Ifølge DailyHealthPost sin oppsummering, så er hormonet til stede i hele den reproduktive prosessen, fra tillit til seksuell opphisselse. Oksytosin stimulerer nytelse og belønningssentre og er det nevrologiske grunnlaget for dannelsen av sosiale bånd, særlig med de nærmeste.

Hjernen belønner oss for å leve med andre.

- Oksytosin kalles ofte «kjærlighetsormonet», men kanskje er det riktigere å se på oksytosin som et «empatisignal» eller et «anti-egoisme-signal»? Samtidig som oksytosinøkning får oss til å bli bedre gruppemedlemmer, gir den også en følelse av velvære. På den måten kan vi si at hjernen belønner oss for å leve med andre, sier Cecilie Morland, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og OsloMet.

Mennesker er sosiale dyr

Selv om noen dyr er naturlig ensomme, gjelder ikke dette for mennesker. Sosiale interaksjoner er nødvendige for vår overlevelse. Dette blir tydelig når vi bli sosialt isolert, som starter med at vi utvikler depresjon og ofte kulminerer i sykdom.

Man kan tenke seg at det å holde sammen i grupper har vært viktig for menneskets overlevelse. Tilsvarende er det ofte enklere å oppdra barn i stabile par-relasjoner enn alene.

- Oksytosin gjør oss bedre i stand til å fungere i sosiale grupper. Forskning har vist at det å tilføre oksytosin til hjernen, for eksempel via nesespray, gjør at folk blir bedre i stand til å tolke andres ansiktsuttrykk og kroppsspråk. Man blir også mer villig til å dele goder med andre, sier Morland.

Medin forteller at oksytosin kan gjøre det enklere for hjernen å oppfatte lyd, lukt og annen sansestimuli som er viktig i sosiale interaksjoner.

- I tillegg er det vist at oksytosin bidrar til å dempe smerte, stress og frykt, sier hun.

Morland forteller at oksytosin kan fungere både som et hormon og som et signalstoff mellom nerveceller (nevrotransmitter) i hjernen.

- Selv om oksytosin ofte kalles «kjærlighetshormonet», er det først og fremst i rollen som nevrotransmitter, altså signalstoff mellom nerveceller, at oksytosinfrigjøring fører til tilfredshet, mindre engstelse og gir en følelse av ro og trygghet, sier hun.

- Forskning har vist at oksytosin øker foreldrenes evne til å ta seg av barna sine, sier Morland. FOTO: NTB Scanpix
- Forskning har vist at oksytosin øker foreldrenes evne til å ta seg av barna sine, sier Morland. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Skal vi tro forskningen DailyHealthPost har sett på, danner disse nevrobiologiske mekanismene i kjærlighet og tilknytning en fullkommen sirkel: vi forelsker oss, får en baby, oppdrar barnet med kjærlighet og hengivenhet – og barnet fortsetter prosessen.

Tilknytningen og tiltrekningen mellom oss er de fysiologiske og emosjonelle manifestasjonene av vårt behov for å reprodusere og føre arten videre.

Men ikke nok med det, oksytosin er essensielt for fosterets hjerneutvikling. Mer spesifikt, det spiller en rolle i dannelsen av blodårer i hypofysen, som kontrollerer flere fysiologiske prosesser som stress, vekst, og reproduksjon.

- Signalstoffet har sannsynligvis en funksjon i hjernen allerede fra spedbarns-fasen, sier Medin.

Viktigheten av foreldretilknytning

Ifølge DailyHealthPost sin oppsummering, så fordrer trygge tilknytninger mellom mennesker (og andre pattedyr) at det er tillit. Har vi tillit i bunnen er vi i stand til å håndtere stress og unngå destruktiv avhengighetsskapende oppførsel. Denne komplekse prosessen begynner med båndet mellom foreldre og barn.

Hjernen stimulerer et høyt nivå av oksytosin under fødselen. Etter fødselen er nivået høyere hos spedbarna enn hos mødrene.

I tillegg, i kombinasjon med prolaktin (et annet hormon), stimulerer oksytosin melkeproduksjonen for amming. Nivået holder seg høyt for mor og barn så lenge babyen ammes.

- Man tror at en økning i oksytosin hos både mor og barn i forbindelse med fødsel og amming er viktig for å danne emosjonelle bånd mellom de to, sier Morland.

Instinktivt foreldre-barn bånd

En fascinerende studie av oksytosin hos foreldre med barn fant at nivåene øker når foreldrene har en positiv interaksjon med barna. I tillegg, et økt oksytosinnivå ble funnet hos foreldre som hadde positive, nære forhold til sine partnere og sine egne foreldre, som indikerer at vi sender hormonet videre gjennom positive sosiale interaksjoner.

Interessant nok, der det motsatte var tilfelle fant man reduserte nivåer.

- Forskning har vist at oksytosin øker foreldrenes evne til å ta seg av barna sine, sier Morland.

Studier tyder også på at et lavt oksytosinnivå henger sammen med autisme.

Oksytosin kan ikke erstattes

DailyHealthPost konkluderer at de langsiktige følelsesmessige og samfunnsmessige effektene av oksytosin er åpenbare. Frigjøring av oksytosin under seksuell aktivitet, graviditet, fødsel, amming og videre gjennom livet står i direkte sammenheng med evnen til å utvikle tillit og danne meningsfulle forhold.

Når en baby er avvent fra moren sin, produserer hjernen oksytosin som et resultat av kjærlig berøring. Sunne personlige interaksjoner gjør også at «kjærlighetshormonet» frigjøres. Det å klemme barnet ditt er det mest naturlige instinktet som en forelder har, fordi det føles bra for dere begge.

- Klemmer, kyss og stryk gjør at frigjøringen av oksytosin øker. Store deler av hjernen blir trolig påvirket av oksytosin, sier Medin.

Ved berøring, blant annet hvis vi får en god klem, øker oksytosin-nivået i blodet, og i hjernen.

- Dette skjer både hos den som berører og den som blir berørt. Men det er verdt å merke seg at klem eller berøring fra mennesker vi stoler på fører til større økning i oksytosin enn berøring fra mennesker vi har et mer nøytralt eller anstrengt forhold til, sier Morland.

Skal vi tro forskningen DailyHealthPost har sett på, så er fysisk hengivenhet i barndommen instinktiv og føles bra fordi den fremmer et solid emosjonelt (og fysisk!) fundament og evnen til å utvikle tillit og sterke bånd med andre.

Selv om vi neppe vil få svar på alle kjærlighetens mysterier i vår livstid, så er den en del av hvem vi er som art og nødvendig for å overleve. Så spre klemmer, siden all trenger dem, lyder oppfordringen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer