INNGRODD HÅR: Har du opplevd å fått et inngrodd hår i underlivet? Dette bør du gjøre for å unngå problemet!  Foto: Shutterstock / Niran Phonruang
INNGRODD HÅR: Har du opplevd å fått et inngrodd hår i underlivet? Dette bør du gjøre for å unngå problemet! Foto: Shutterstock / Niran Phonruang Vis mer

Underlivsplager

- Klemming og pilling vil føre til mer irritasjon og betennelse i området

Eksperten deler sine beste råd for å unngå plagen!

Publisert

Hvis du ofte barberer eller vokser underlivet har du kanskje opplevd å få et inngrodd hår, som både kan være irriterende og ubehagelig. Dette skjer når håret vokser litt ut, før det gjør en helomvending og setter kursen innover igjen, noe som ofte resulterer i en kviseaktig byll (papel) som kan gi rød hud, hevelse og ubehag. 

Men hvorfor skjer egentlig dette? Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef hos Skintific AS, forteller til KK.no at inngrodde hår er et relativt vanlig problem som forekommer ved voksing og barbering.

- Dette skjer når håret vokser tilbake inn i huden og danner en papel, en liten knuteformet fortykkelse i huden. Det skyldes primært at vi vokser eller barberer områdene det oppstår i, i tillegg forsterkes det gjerne av faktorer som feil teknikk og dårlig hygiene både ved voksing og barbering. Hårene i områdene som ofte rammes er også krøllete, de har dermed en mer buet hårfollikkel, som gjør at vinkelen på håret som skal vokse ut, lettere vokser tilbake i huden. Bakteriefloraen i disse områdene bidrar også til den betente papelen, forklarer hun. 

LES OGSÅ: Slik unngår du nuppete bikinilinje

- Klemming vil føre til mer irritasjon 

Høres dette kjent ut? Vel, selv om det kan være ubehagelig og betent skal det ikke være farlig, men byllen kan kreve behandling. (Psst: Hvordan skal det egentlig lukte «der nede»?)

- Den opplagte måten å behandle et inngrodd hår er å fjerne håret fra follikkelen for å eliminere opphopning. Du kan også bruke betennelseshemmende og antibakterielle produkter på området. Renseprodukter eller punktbehandlingsprodukter med salisylsyre vil være effektivt da det løser opp døde hudceller og talg i poren, og virker samtidig anti-inflammatorisk.

Alle som noen gang har fått en kvise i ansiktet har vel hørt at man ikke skal klemme den. Uansett hvor irriterende og fristende det er, kan klemmingen nemlig gjøre vondt verre. Det samme gjelder for inngrodde hår. (Psst: Derfor får du kviser på ryggen!)

Klemming og pilling vil føre til mer irritasjon og betennelse i området og dette kan bli meget smertefullt. Du vil også risikere permanent skade i poren, som kan gi varige plager med inngrodde hår, arr eller skadde, synlige blodkar, forklarer hun og fortsetter: 

- Pass på at du benytter riktig teknikk for hårfjerning, samt at du er nøye med hygienen. Dersom dette ikke gjør problemet bedre, kan du vurdere å bytte hårfjerningsmetode. Pass også på å preppe huden før og behandle huden etter hårfjerning med anti-bakterielle og lindrende produkter.

LES OGSÅ: Derfor bør du unngå å ha sex rett etter voksing

BARBERING: Mange kvinner er dårlig på barbering og kan oppleve  røde nupper, irritert hud, sår og infeksjoner som følge av intimbarbering. Så vær nøye med hygienen når du skal barbere deg. Foto: Shutterstock / gpointstudio
BARBERING: Mange kvinner er dårlig på barbering og kan oppleve røde nupper, irritert hud, sår og infeksjoner som følge av intimbarbering. Så vær nøye med hygienen når du skal barbere deg. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

- Unngå sol på området som er plaget

Kristina H. Johannessen, som er privatpraktiserende gynekolog i Bergen, synes norske kvinner generelt er dårlig på intimbarbering.

- I løpet av min tid som gynekolog har jeg sett svært mange tilfeller av røde nupper, irritert hud, sår og infeksjoner som følge av intimbarbering, og det spesielt hos unge kvinner, har hun tidligere fortalt til KK.no

- Dette er et område som er svært sensitivt, så når man barberer seg er det fort gjort at huden og hårsekkene blir irritert.

Men hva skal man gjøre dersom problemet ikke forsvinner?

- Dersom barbering og voksing med riktig teknikk og hygiene fortsatt resulterer i betente inngrodde hår, ville jeg vurdert å fjerne hårene med laser. Unngå også sol på området slik at du ikke får varige pigmentflekker.

- Og for å unngå betente hår i fremtiden, hva er trikset?

- Forbered huden før hårfjerning ved å ha en ren og preppet hud. Pass også på at du bruker gode produkter som understøtter hårfjerningen og om mulig motvirker inngrodde hår. Etter barberingen eller voksingen ville jeg brukt antibakterielle og lindrende produkter, gjerne samme type som motvirker kviser. Når det gjelder voksing, så finnes det egne typer voks som passer bedre for de sensitive områdene i bikinilinjen og under armene. 

LES OGSÅ: Slik barberer du deg riktig nedentil 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer