Knebøy

Knebøy for rumpe og lår – så dypt skal du gå

Slik får du maksimal effekt av superøvelsen.

KNEBØY: Knebøy er en gulløvelse, så absolutt alle vil ha glede og nytte av denne øvelsen. FOTO: NTB
KNEBØY: Knebøy er en gulløvelse, så absolutt alle vil ha glede og nytte av denne øvelsen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Forskerne Tron Krosshaug og Lasse Mausehund har analysert forskning som har testet graden av muskelaktivering ved ulike utførelser av knebøy. Her er det de har funnet ut:

Knebøydybdens effekt på rumpa

Grovt sett kan si man at jo dypere en knebøy utføres (jo lenger ned du setter deg), jo mer blir setemusklene (rumpa) aktivert. Samtidig ser man at belastningen (antall kilo) som løftes ofte reduseres med økende dybde så hvis det er stor forskjell på hvor mye du løfter når du går dypt sammenlignet med at du stopper litt tidligere (dvs at du har litt mindre vinkel i kneet), kan det hende at det likevel lønner seg å løfte tyngre på tross av at du ikke klarer å sette deg veldig dypt ned.

Knebøydybdens effekt på lårmusklene

Knebøy er en svært effektiv øvelse også for å aktivere musklene foran på lårene. Disse musklene strekker ut kneet, noe du gjør hver gang du reiser deg opp i knebøy. Knebøy er derfor en ypperlig øvelse for å styrke musklene på forside lår.

Overkroppen påvirker muskelbruken

Et annet poeng i forhold til hvor dypt du utfører knebøyøvelsen, er hvor oppreist du er i overkroppen når du løfter. Litt forenklet kan man si at jo mer oppreist du er i overkroppen, jo mer vil forside lår aktiveres. Jo mer foroverbøyd du er i overkroppen, jo mer vil setemusklene aktiveres i knebøy. Med foroverlent overkropp vil bevegelsen minne litt om markløft. Uansett hvordan overkroppen din beveger seg i knebøy, så pass på å ha kontroll på ryggen og unngå at ryggen krummer seg.

Finn din teknikk!

Knebøy er en gulløvelse, så absolutt alle vil ha glede og nytte av denne øvelsen. Pass på å tilpasse øvelsen til din kropp. En smart måte å gjøre det på, er å teste ulike måter å løfte på. Prøv å plassere stangen i ulike høyder på ryggen opp mot nakken for å finne ut hvor du har best kontroll i løftet. Kjenn etter når du har best kontroll og er sterkest. Film deg selv så du får en objektiv feedback på hvordan du løfter eller ha med en venninne eller en PT som kan hjelpe til. En venninne eller PT kan også sikre deg i løftene i tilfelle det blir for tungt.

Vi gjør oppmerksom på at Halvor Lauvstad er en del av Roede AS som er eid av Aller Media. De redaksjonelle avgjørelsene blir tatt helt uavhengig av dette.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer