Kolesterol:

Kolesterolsenkende er blitt folkemedisin

Rundt 40 prosent av alle nordmenn over 65 år tar kolesterolsenkende medisiner. Men vet vi egentlig nok om alle pillene vi putter i oss?

KOLESTEROL: I 2016 var det omlag 540 000 nordmenn som gikk på statiner. Men vet vi egentlig nok om alle de pillene vi putter i oss? FOTO: NTB scanpix
KOLESTEROL: I 2016 var det omlag 540 000 nordmenn som gikk på statiner. Men vet vi egentlig nok om alle de pillene vi putter i oss? FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At forskere advarer mot bruk av det kolesterolsenkende middelet statiner er ikke nytt, men ingen har gitt en så grundig oversikt over de ulike studiene som forfatteren Niels Christian Geelmuyden. Dette gjør han i den ferske boka «Pillebefinnende. Hva vet vi om medisinene vi tar?».

Ett av kapitlene har tittelen «Fett opp og ned» og forteller om den aller største suksessen i legevitenskapens historie, nemlig statiner. Der avslører han blant annet Henry W. Gadsens drøm om å overbevise millioner av tilsynelatende friske mennesker om at de behøver et daglig legemiddel for å forebygge alvorlig sykdom. Gadsen var toppleder i det multinasjonale legemiddelfirmaet Merck i årene 1965 til 1975. «Mange vil hevde at drømmen er gått i oppfyllelse, og at juvelen i kronen er kolesterolsenkende statiner», skriver Geelmuyden.

Ifølge Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Statens legemiddelverk, var det i 2016 omlag 540 000 nordmenn som gikk på statiner. Det vil si drøyt ti prosent av den samlede befolkningen.

LES OGSÅ: Maten som øker risikoen for høyt kolesterol

Vet vi nok?

Geelmuyden er journalisten som har skrevet mer enn 600 portrettintervjuer. Helse - og ikke minst kostholdets betydning - ble han først opptatt av etter at han i 2009 ble alvorlig syk, og fikk transplantert en nyre fra sin kone.

KRITISK: Forfatter Niels Christian Geelmuyden er kritisk til bruken av statiner. FOTO: Privat
KRITISK: Forfatter Niels Christian Geelmuyden er kritisk til bruken av statiner. FOTO: Privat Vis mer

Døgndosen av piller er betydelig, og han vet at han kan takke legemidlene for livet. Det var nysgjerrighet som fikk ham til å starte arbeidet med boka «Pillebefinnende». Spørsmålet han stilte seg selv og de mange informantene, var: Vet vi egentlig nok om alle de pillene vi putter i oss?

Etter to års research legger ikke Geelmuyden skjul på at han ble sjokkert over den generelle mangelen på kunnskap om et stadig økende tilbud av piller. Og ikke minst ble han rystet over de farmasøytiske firmaenes innflytelse over både leger og pasienter.

Årsaken er kort oppsummert:

- De fleste forskningsstudier er bekostet av legemiddelindustrien selv. Det betyr at de i stor grad kan diktere den informasjonen og de resultatene de ønsker publisert, påpeker Geelmuyden.

Konklusjonene i studiene spriker veldig: Fra «helt ufarlig, forebyggende medisin» til et medikament som for mange gir betydelige bivirkninger, og som bare én av 50 brukere virkelig har nytte av. Det siste kom frem i en metastudie som nylig ble publisert på nature.com.

- Mange studier viser at bare mennesker som allerede har hatt et infarkt eller er arvelig belastet med høyt kolesterol, har utbytte av å gå på statiner. For 49 av 50 brukere gjør det ingen forskjell, sier Geelmuyden.

LES OGSÅ: - Jeg er avhengig av å holde meg i aktivitet, og merker hvordan både kosthold og trening påvirker sykdommen

Forebyggende?

Det har lenge vært ledende oppfatning at høyt kolesterol og høye nivåer av fettsyrer i blodet gir økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag. Derfor gir mange fastleger statiner til alle pasienter som har litt forhøyet kolesterol, uansett hvor friske de ellers måtte være. (Psst: Så ofte bør du sjekke kolesterolet ditt!)

RESEPT: Mange fastleger gir statiner til alle pasienter som har litt forhøyet kolesterol, uansett hvor friske de ellers måtte være. FOTO: NTB scanpix
RESEPT: Mange fastleger gir statiner til alle pasienter som har litt forhøyet kolesterol, uansett hvor friske de ellers måtte være. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Dette til tross for sterk skepsis fra mange forskere. Også Charlotte Haug, dr. med og redaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening er kritisk:

- Høyt kolesterol øker blant annet risikoen for hjerneslag. Derfor bør det - i teorien - være gunstig å senke kolesterolnivået. Det forskningen imidlertid viser, er at statiner bare reduserer risikoen for hjerneslag hos noen få. Men vi vet ikke på forhånd hvem disse er. Derfor tenker nok mange, både leger og pasienter, at det tryggeste er å fortsette med statiner.

Også omfanget av bivirkninger ved bruk av statiner er diskutert blant forskere og utøvende medisinere. En stor undersøkelse ledet av den dansk-svenske professoren Uffe Ravnskov melder blant annet om stive og smertefulle muskler som en vesentlig bivirkning.

I en undersøkelse der 22 profesjonelle idrettsutøvere med arvelig forhøyet kolesterol gikk på statiner, avsluttet 16 av dem - det vil si 75 prosent - behandlingen på grunn av muskelplager. Steinar Madsen i Legemiddelverket mener at det er vanlig at leger nå advarer mot at muskelsmerter kan forekomme ved bruk av statiner: «Det er noen pasienter som får muskelsmerter, men det er noe usikkert hvor hyppig dette forekommer», skriver han i en e-post. «Alt fra noen få prosent til over ti prosent har vært sett i ulike pasientundersøkelser».

LES OGSÅ: Steinalderbrødet som bare tar ti minutter å bake - og kan hjelpe deg ned i vekt

Bedre enn statiner

Det er godt dokumentert at en sunn livsstil kan redusere risikoen for både hjerteinfarkt og hjerneslag. Løsningen er å spise den samme maten som som folk gjør i landene rundt Middelhavet. Dette viser blant annet en stor italiensk studie som ble publisert i 2016. 1200 italienere med hjerteproblemer ble fulgt over sju år. Den viste at de som fulgte en foreskrevet middelhavsdiett bedret overlevelsen med 37 prosent. Hos statinbrukere ble den anslått til 18 prosent. Forskerne gir følgende gode - og enkle - råd:

  • Kutt ut røyken.
  • Reduser inntaket av alkohol.
  • Ha et kosthold med moderate mengder salt, olivenolje, nøtter og mye vegetariske råvarer.
  • Mosjoner daglig. Det skal ikke mer til enn en halvtimes spasertur i rask gange.

LES OGSÅ: Birgitte slet med mageproblemer, psoriasis og manglende energi. Steinalderkosthold ble hennes redning

Til info: Denne saken har vært publisert i Allers 43, som også eies av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer