Løping

Kom i løpeform på rekordtid

Her er 3 knalleffektive økter som hjelper deg i gang.

EFFEKTIV TRENING: Løping er en av de mest effektive formen for trening, sier tidligere toppidrettsutøver innen løping - Hanne Lyngstad. Foto: lzf - Fotolia
EFFEKTIV TRENING: Løping er en av de mest effektive formen for trening, sier tidligere toppidrettsutøver innen løping - Hanne Lyngstad. Foto: lzf - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Ja, løping slår faktisk det meste!

Ifølge Hanne Lyngstad, tidligere toppidrettsutøver innen løping, er det antagelig en av de mest effektive formene for trening som finnes. 

- Du kan stort sett gjøre det hjemmefra, og det i seg selv er tidsbesparende. I tillegg har løping den fordelen at du bruker hele kroppen samtidig; bein, armer, mage og rygg. Du får også fordelen av å trene cardio (hjerte og blodomløpet) når du løper. Det er bra for et langt og lykkelig liv, sier  Lyngstad, som nå jobber som Tech Rep og løpeekspert for Adidas.

LES OGSÅ: Slik trener du deg stressfri!

Slik kommer du i gang

LØPEEKSPERTEN: Hanne Lyngstad er tidligere toppidrettsutlver innen løping og  jobber nå som løpeekspert for Adidas Group Norge.   Foto: Kim Granli
LØPEEKSPERTEN: Hanne Lyngstad er tidligere toppidrettsutlver innen løping og jobber nå som løpeekspert for Adidas Group Norge. Foto: Kim Granli Vis mer

Har det gått en liten stund siden du løp sist, kan det hende du trenger et ekstra dytt for å komme i gang.

- Først må man jo ha en grunn for å begynne med løping. Hva er motivasjonen for å begynne? 

- For de fleste som er ferske i gamet, så er ofte utfordringen HVA slags løpetrening man skal gjøre. Å ha en avtale med noen eller en utfordring, som for eksempel et løp du skal delta på, vil alltid hjelpe på motivasjonen, mener Lyngstad.

Begynn rolig

For nybegynnere gjelder det å ta det rolig i starten. Noe de aller fleste gjør feil, er å løpe altfor fort i begynnelsen.

- De vet ikke hvor grensa går og synes de bør bli skikkelig slitne på hver løpetur. I tillegg til for høy intensitet så løper mange for lange turer de første gangene. Det fører ofte til at man blir veldig sliten og kanskje ekstremt støl i beina.

START ROLIG: Er du nybegynner, ikke ta i for mye i starten. Det vil føre til at du kan miste motiasjonen på grunn av støle legger etter en hard økt.   Foto: Fotolia
START ROLIG: Er du nybegynner, ikke ta i for mye i starten. Det vil føre til at du kan miste motiasjonen på grunn av støle legger etter en hard økt. Foto: Fotolia Vis mer

- Dette kan gå hardt utover selvtilliten og motivasjonen. Min anbefaling er å veksle mellom gå/jogg, og løp en runde som ikke er så lang den første gangen. Om du føler deg pigg, kan du heller løpe to runder fremfor å angre bittert på den ambisiøse turen du la ut på, anbefaler Lyngstad.

5 tips for å bli en god løper

1. Du må like å løpe jevnlig. Med løping 1-2 ganger i uken, kan man ikke forvente spesielt mye fremgang på sikt.

2. Varier! Dersom man alltid løper samme runde i samme fart, vil man mestre det godt, men fremgang kan man nok se langt etter. Skader/overbelastning kan også lettere oppstå. Litt terreng, litt asfalt og litt parkløping er en fin variasjon. Tilsammen vil dette gi en god variasjon for løpesteget ditt, det vil skåne beina og for hodet ditt er det ypperlig med forandring!

3.Målsetting – å ha et mål med treningen gir en mening. Da har du noe å trene mot. Målet kan være å kunne stille til start og gjennomføre en 10 kilometer. Men målet kan også være å kunne løpe for eksempel fem ganger i uken.

4. Riktig utstyr for deg – du må ha gode og riktige løpesko for dine bein. Løper du ofte, kan det være greit med et par mengdetreningsko og et par med lettvektsko. Det gir variasjon i løpesettet ditt, men det skåner også beina dine for belastningsskader. Dessuten er det litt ekstra motiverende med nytt utstyr.

INTERVALLER: Er knalleffektivt for å komme raskt i løpeform! Foto: Fotolia
INTERVALLER: Er knalleffektivt for å komme raskt i løpeform! Foto: Fotolia Vis mer

5. Tørre å presse seg – du må ikke være redd for å trene hardt. Finn ut mer om dine egne grenser gjennom løpingen. Kanskje greier du å presse deg og løpe fortere enn du hadde turt å drømme om. Ved å trene løping jevnlig og jobbe mot en målsetting, vil man også venne seg til å presse kroppen ekstra. Kanskje det ikke er umulig å løpe under timen på 10 km når du har trent løping over tid? 

Tre effektive løpeøkter

Intervalltrening er en knallbra måte å trene seg opp i form på.

Hanne anbefaler å teste ut disse øktene:

Løpeøkt 1: 20x45/15 – Da løper du i 45 sekunder og har pause i 15 sekunder. Gjøres 20 ganger. Start litt rolig og løp raskest på de siste intervallene. Jeg anbefaler 10 min jogg til oppvarming og 10 min gå/jogg til nedtrapping.


Løpeøkt 2: Pyramideintervall: 1-2-3-4-3-2-1 minutter med halve intervallet som pause. Løp raskere på de tre siste intervallene. Jeg anbefaler 10 min jogg til oppvarming og 10 min gå/jogg til nedtrapping.


Løpeøkt 3: 4-5x5min intervall med 1 min pause. Jeg anbefaler 10 min jogg til oppvarming og 10 min gå/jogg til nedtrapping. Dette er litt lengre intervall og det krever litt mer porsjonering av krefter enn på de to øktene over.

------------------------------------------------------------

ANNONSE

BLI MED PÅ KK-MILA 2015
 

Lørdag 5. september går KK-mila av stabelen for femte gang. Som i fjor møtes damer fra hele landet på ærverdige Bislett Stadion.

Med over 6000 påmeldte, vil vi fylle opp hovedstaden med løpeglade damer.

KONFERANSIER: Årets konferansier er komistjernen Sigrid Bonde Tusvik.  Foto: KK.NO/Emil Kjos Sollie
KONFERANSIER: Årets konferansier er komistjernen Sigrid Bonde Tusvik. Foto: KK.NO/Emil Kjos Sollie Vis mer

Meld deg på her!

- Jeg husker godt den gode stemningen fra forrige gang jeg var med på KK-Mila. Det var en helt fantastisk dag da jeg var der i 2013, og det var helt rått å se hvor mange som løp. Jeg er dypt imponert over de som løper! har årets konferansier - komiker Sigrid Bonde Tusvik, fortalt. 

Sjekk stemningen fra fjorårets løpefest på Bislett!

Etter mila er det stretching med yogaekspert Vibeke Klemetsen. Hun er også frontfigur for KKs nye treningsblad, KK Sporty, som er i salg den 24.august!

STRECHING: Etter løpet skal Vibeke Klemetsen streche med oss! Foto: Ida Bjørvik
STRECHING: Etter løpet skal Vibeke Klemetsen streche med oss! Foto: Ida Bjørvik Vis mer

Meld deg på eventet her, og følg KK-Mila på Facebook og Instagram. Legg gjerne ut løpebilder på Instagram av dere selv under taggen #kkmila2015!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer