P-piller:

Kombinerer du p-piller med disse medisinene kan du fremdeles bli gravid

Flere legemidler har en dempende effekt på p-pillene, noe som gjør at du likevel kan bli gravid - selv om du bruker prevensjon.

P-PILLER: Medisiner mot blant annet tuberkulose, epilepsi og depresjon kan ødelegge helt eller delvis effekten av de fleste hormonelle prevensjonsmidler. FOTO: NTB Scanpix
P-PILLER: Medisiner mot blant annet tuberkulose, epilepsi og depresjon kan ødelegge helt eller delvis effekten av de fleste hormonelle prevensjonsmidler. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tar du faste eller midlertidige medisiner har du sikkert både hørt og lest masse om bivirkningene disse kan føre med seg, men hvor mye vet du egentlig om hvordan medisinene du bruker reagerer i kombinasjon med hverandre?

En venninne fortalte meg nylig at hun var blitt gravid, selv om hun gikk på p-piller. Da legen bladde tilbake i journalen hennes kunne han se at en annen lege hadde satt henne på medisiner som trolig hadde dempet effekten av p-pillene hennes. Er ikke dette noe vi burde bli informert om?

LES OGSÅ: Kan vi få p-piller for menn allerede i 2019?

– Dersom en kvinne blir satt på medisiner som kan påvirke virkningen av prevensjonen er det legens ansvar å informere om dette, da det er hun som har oversikt over hvilke andre legemidler pasienten bruker, sier overlege Sigurd Hortemo ved Legemiddelverket.

Han forklarer at da det er svært få unge kvinner som bruker legemidler som kan redusere effekten av p-piller, er det ikke hensiktsmessig at apoteket gir generell informasjon om dette til alle som bruker p-piller.

– Unntaket er dersom en ung kvinne kjøper Johannesurt på apoteket. Da vil det være naturlig at apoteket informerer om mulig redusert effekt av p-piller, sier Hortemo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer