P-piller:

Kombinerer du p-piller med disse medisinene kan du fremdeles bli gravid

Flere legemidler har en dempende effekt på p-pillene, noe som gjør at du likevel kan bli gravid - selv om du bruker prevensjon.

P-PILLER: Medisiner mot blant annet tuberkulose, epilepsi og depresjon kan ødelegge helt eller delvis effekten av de fleste hormonelle prevensjonsmidler. FOTO: NTB Scanpix
P-PILLER: Medisiner mot blant annet tuberkulose, epilepsi og depresjon kan ødelegge helt eller delvis effekten av de fleste hormonelle prevensjonsmidler. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tar du faste eller midlertidige medisiner har du sikkert både hørt og lest masse om bivirkningene disse kan føre med seg, men hvor mye vet du egentlig om hvordan medisinene du bruker reagerer i kombinasjon med hverandre?

En venninne fortalte meg nylig at hun var blitt gravid, selv om hun gikk på p-piller. Da legen bladde tilbake i journalen hennes kunne han se at en annen lege hadde satt henne på medisiner som trolig hadde dempet effekten av p-pillene hennes. Er ikke dette noe vi burde bli informert om?

LES OGSÅ: Kan vi få p-piller for menn allerede i 2019?

OVERRASKELSE? I kombinasjon med visse typer medisiner kan hormonelle prevensjonsmidler miste effekten. FOTO: NTB Scanpix
OVERRASKELSE? I kombinasjon med visse typer medisiner kan hormonelle prevensjonsmidler miste effekten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Dersom en kvinne blir satt på medisiner som kan påvirke virkningen av prevensjonen er det legens ansvar å informere om dette, da det er hun som har oversikt over hvilke andre legemidler pasienten bruker, sier overlege Sigurd Hortemo ved Legemiddelverket.

Han forklarer at da det er svært få unge kvinner som bruker legemidler som kan redusere effekten av p-piller, er det ikke hensiktsmessig at apoteket gir generell informasjon om dette til alle som bruker p-piller.

EKSPERT: Overlege Sigurd Hortemo. FOTO: Statens legemiddelverk
EKSPERT: Overlege Sigurd Hortemo. FOTO: Statens legemiddelverk Vis mer

– Unntaket er dersom en ung kvinne kjøper Johannesurt på apoteket. Da vil det være naturlig at apoteket informerer om mulig redusert effekt av p-piller, sier Hortemo.

Han forklarer også at selv om det anbefales å lese pakningsvedlegget, er det likevel legens oppgave å informere kvinnen dersom hun skriver resept på et legemiddel som kan påvirke effekten av prevensjonen.

LES OGSÅ: Dette skjer når du slutter på p-piller

– Kan alltid bli bedre

– Medisinene som reduserer effekten av p-piller gjør dette ved å øke aktiviteten i enkelte lever-enzymer, noe som gir raskere nedbryting av hormonene i pillen, forklarer Hortemo.

Medisiner dette gjelder er blant annet medisiner som brukes ved behandling av epilepsi, tuberkulose, HIV, hepatitt C, legemidler som brukes mot langvarig soppinfeksjon og naturlegemidler med Johannesurt. Disse kan påvirke effekten av p-piller og alle andre typer hormonell prevensjon, unntatt hormonspiral.

– Selv om ansvaret ligger hos legen burde også apoteket informere kvinnen om det dersom hun henter ut medisiner som kan påvirke p-pillene , og foreslå at hun bytter prevensjonsmiddel mens hun går på disse medisinene, sier farmasøyt i Vitusapotek, Marianne Olsen.

- Tror du lege og apotek er flinke nok til å informere om dette?

– Vi kan alltid bli bedre. Noen ganger er det jo én lege som skriver ut p-pillene, mens en annen lege skriver ut for eksempel medisiner mot epilepsi, og da kan det dessverre skje at pasienten ikke blir opplyst om virkningen disse legemidlene har på hverandre, sier Olsen.

Disse medisinene kan ødelegge helt eller delvis effekten av de fleste hormonelle prevensjonsmidler:

Det har vært usikkerhet rundt hvorvidt antibiotika påvirker effekten av p-pillene, men i 2015 konkluderte Legemiddelverket med at vanlig antibiotika ikke påvirker effekten av prevensjonen.

Unntaket er antibiotikumet rifampicin, som brukes i behandling av tuberkolose.

LES OGSÅ: Derfor kan du gå opp i vekt av p-piller

Ikke-hormonelle prevensjonsmidler

Dersom du går på eller skal starte med medisiner som kan påvirke effekten av hormonelle prevensjonsmidler, finnes det likevel noen alternative prevensjonsmidler du kan bruke:

Kobberspiral: Kobberspiralen legges inn i livmorhulen, og svangerskap forebygges ved at spiralen forstyrrer sædcellenes bevegelighet og hindrer et eventuelt befruktet egg i å feste seg til livmorveggen. Spiral anses som en sikker prevensjonsmetode, og i følge Norsk Helseinformatikk benytter rundt tre av ti kvinner mellom 20 og 43 år seg av spiral.

Pessar: Pessar kalles som kondom for barrieremetode. Den ser ut som en liten kopp, og brukes som et skjold foran livmorhalsen for å hindre sædceller i å komme inn i livmorhulen. Den må settes inn før samleie og ligge inne noen timer etter samleie. Sikkerheten avhenger i stor grad av riktig bruk, men brukt riktig regnes disse som gode prevensjonsmetoder som er fri for bivirkninger.

HORMONSPIRAL: Hormonspiralen er laget av plast og inneholder kjønnshormonet gestagen. FOTO: NTB Scanpix
HORMONSPIRAL: Hormonspiralen er laget av plast og inneholder kjønnshormonet gestagen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hormonspiral: Som det ligger i navnet er ikke hormonspiralen et ikke-hormonelt prevensjonsmiddel, men vi nevner den her da den i motsetning til andre hormonelle prevensjonsmidler ikke påvirkes av medisinene nevnt over. Hormonspiralen ser ut som kobberspiralen, men denne er laget av myk plast og inneholder kjønnshormonet gestagen. Den settes inn i livmoren og hindrer befruktning, hovedsakelig på to måter: For det første gjør den slimet i livmorhalsen litt seigere, slik at sædceller ikke kommer inn i livmoren. For det andre vil eggceller og sædceller bli inaktivert av hormonet.

LES OGSÅ: - I 2016 hadde vi det laveste aborttallet siden 1979

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer