
Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen
Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Selv om koronapandemien tilsynelatende har roet seg, de fleste er blitt vaksinert og vi ikke lenger har strenge smitteverntiltak i samfunnet, blir fortsatt mange smittet av koronaviruset hver eneste dag, både i Norge og verden for øvrig.
For de fleste er sykdomsforløpet relativt mildt, og det store flertallet blir helt friske etter kort tid.
Men for noen kan helseplagene etter koronasykdom henge igjen lenge, også om man ikke ble særlig syk i utgangspunktet.
Nå har en ny studie avdekket to viktige risikofaktorer for å utvikle senfølger etter koronasykdom: Høy BMI, og at man er kvinne.
Hjernetåke og nedsatt hukommelse
Senfølger etter koronasykdom, såkalt «long covid» eller «post covid syndrome» kan blant annet gi følgende helseplager, ifølge HelseNorge:
- redusert smaks- og luktesans
- å være uvanlig slapp og sliten
- problemer med stemmen
- konsentrasjonsproblemer
- hukommelsesproblemer
- problemer med å sove
- hodepine
- tung pust eller smerter i brystet
- leddsmerter
- svimmelhet
Blant personer med covid-19 som ikke ble innlagt på sykehus, er de vanligst rapporterte symptomene 6-12 måneder etter sykdommen ifølge FHI:
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger