«Long covid»

Korona: Hvem er mest utsatt for senfølger?

Du trenger ikke ha vært alvorlig syk av korona for å bli rammet av såkalt «long covid», som kan gi plager i så mye som et år etter at man ble smittet av sykdommen. Én gruppe har høyere risiko enn andre for å få langvarige helseplager.

SENFØLGER AV COVID: Koronasykdom gir mildt sykdomsforløp hos de fleste, men kan gi helseplager i lang tid for noen. Ny studie viser at én gruppe har høyere risiko for senfølger enn andre. Foto: NTB
SENFØLGER AV COVID: Koronasykdom gir mildt sykdomsforløp hos de fleste, men kan gi helseplager i lang tid for noen. Ny studie viser at én gruppe har høyere risiko for senfølger enn andre. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selv om koronapandemien tilsynelatende har roet seg, de fleste er blitt vaksinert og vi ikke lenger har strenge smitteverntiltak i samfunnet, blir fortsatt mange smittet av koronaviruset hver eneste dag, både i Norge og verden for øvrig.

For de fleste er sykdomsforløpet relativt mildt, og det store flertallet blir helt friske etter kort tid.

Men for noen kan helseplagene etter koronasykdom henge igjen lenge, også om man ikke ble særlig syk i utgangspunktet.

Nå har en ny studie avdekket to viktige risikofaktorer for å utvikle senfølger etter koronasykdom: Høy BMI, og at man er kvinne.

Hjernetåke og nedsatt hukommelse

Senfølger etter koronasykdom, såkalt «long covid» eller «post covid syndrome» kan blant annet gi følgende helseplager, ifølge HelseNorge:

  • redusert smaks- og luktesans
  • å være uvanlig slapp og sliten
  • problemer med stemmen
  • konsentrasjonsproblemer
  • hukommelsesproblemer
  • problemer med å sove
  • hodepine
  • tung pust eller smerter i brystet
  • leddsmerter
  • svimmelhet

Blant personer med covid-19 som ikke ble innlagt på sykehus, er de vanligst rapporterte symptomene 6-12 måneder etter sykdommen ifølge FHI:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer