Koronasmitte ga millionerstatning

Norsk Pasientskadeerstatning utbetalte i perioden 2018 - 2022 hele 24 millioner kroner i pasientskadeerstatning innen geriatrisaker. Årsaken til det høye tallet i perioden, er tilfellene av koronasmitte på norske sykehjem under pandemien, som førte til en rekke dødsfall.

ERSTATNINIG TIL PÅRØRENDE: Koronasmitte på blant annet sykehjem som førte til dødsfall, har gitt en kraftig økning i utbetalte pasientskadeerstatninger de siste årene. Illustrasjonsfoto: NTB
ERSTATNINIG TIL PÅRØRENDE: Koronasmitte på blant annet sykehjem som førte til dødsfall, har gitt en kraftig økning i utbetalte pasientskadeerstatninger de siste årene. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Skal man ha rett på pasientskadeerstatning, er det krav om at det har vært svikt i behandlingen, og at denne som hovedregel har ført til et økonomisk tap for pasienten. I 2022 utbetalte NPE over 1,1 milliard kroner til pasienter og etterlatte, ifølge deres årsrapport for 2022. Totalt sett var det en medholdsprosent på 29 prosent på søknader om erstatning til NPE.

Når det gjelder nettopp geriatrisakene, har NPE opplevd en sterk økning både i antall søknader - og i erstatninger som er blitt utbetalt til pårørende, som skyldes én grunn: Koronasmitte på sykehjem.

Flere har fått erstatning enn normalt

- De aller fleste geriatrisakene handler om koronasmitte. Her er det langt flere som har fått erstatning, enn det er som er vanlig i pasientskadesakene normalt. Det skyldes i hovedsak at en del eldre ble smittet med korona på sykehjem, omsorgsbolig eller av hjemmetjenesten, sier Torill Svoldal Stæhr, seniorrådgiver for kommunikasjon i NPE til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.