Mens våren for noen av oss først og fremst betyr sol, utepils og utetrening, er den for andre også ensbetydende med rennende nese, kløende øyne og tretthet.
- Det er nesten som å være evig forkjøla. Du blir slapp og sliten og jeg pleier å si at jeg går litt i dvale. Det blir tyngre å komme seg ut på trening, forteller Carina Ødegård Øglænd, som er en av omkring én million med pollenallergi i Norge.
LES OGSÅ: Forkjølelse eller allergi?
Tøff start på pollensesongen
En lang og kald vinter forkorter i år pollensesongen litt, men til gjengjeld kan den bli ekstra kraftig.
- Ja, i hvert fall i starten. Pollensesongen i år blir kortere enn vanlig. Spesielt på Østlandet og i Trøndelag blir den nok en måned kortere fordi vi har hatt en lang vinter som har gjort at modninga er holdt tilbake, forteller Hallvard Ramfjord, pollenanalytiker ved Norges Astma- og allergiforbunds pollenvarslingsteneste.
Utover i sesongen er det imidlertid ingen grunn til at det skal bli noe verre enn tidligere. Pollenet som sprer seg i disse dager har hengt i rakler på trærne siden i høst.
- Så mengden er gitt fra før – der har det ikke noe å si hvordan vinteren har vært. Pollenet har hengt og venta på at det skal bli varmere og modninga kan begynne, forklarer Ramfjord.
Når det da skjer en plutselig økning i temperaturen kan modningen skje raskt.
- Men høye temperaturer følges ofte av regnbyger, påpeker Ramfjord.
Om det blir mye regn fremover spares vi også for en del pollenplager.
LES OGSÅ: - Du skal ikke kutte ut masse matvarer i tilfelle du ville reagert på dem
Kan bli sengeliggende om hun trener for hardt
Det setter Øglænd, som har lært seg å bli glad i løping i regnet, pris på. Hun bor på Røros og nyter godt av å ha en litt kortere sesong enn mange andre, men når våren kommer må hun ta forhåndsregler for å unngå å bli syk.
- Jeg reagerer på bjørk og gress og det meste, så jeg får hele sesongen fra start til slutt, forteller hun.
Øglænd driver Aktiviteten Treningssenter og er selv nettopp hjemme fra halvmaraton i Berlin. Når våren kommer er det lite som frister mer enn en god og lang løpetur på bar bakke, men har hun trent for hardt en sommer kan hun bli liggende med bihulebetennelse i august.
- Jeg får gjerne en reaksjon på pusten, og jeg merker det på restitusjonstiden. Det tar lenger tid før jeg kommer meg igjen. Om jeg har har mange sånne økter så kan jeg bli syk mot slutten av sommeren, forteller hun.
Regnet skyller pollen vekk fra lufta, og om kveldene er det også mindre pollen enn midt på dagen.
- Er det mye vind og opphold så er det gjerne mye pollen i lufta, og om jeg skal ut å løpe da så pleier jeg å prøve å komme meg opp over trehøyde, forteller Øglænd.
Hun er opptatt av at allergien ikke skal stoppe treningen, men hun må tilpasse øktene for å unngå en for stor påkjenning på kroppen.
- Jeg trener likevel, men jeg passer på å ta medisiner, og jeg tilpasser treningen. Jeg kan også bytte ut løpingen med sykkel, fordi da kan du komme deg ut på lengre turer, uten at det blir like krevende. Er det for mye pollen så tar jeg en økt inne.
LES OGSÅ: Bør du droppe trening når det er mye luftforurensning?

Slik behandler du allergien
- Pollenallergi behandles vanligvis med allergitabletter, øyendråper og nesespray, forteller Grethe Amdal, sykepleier og helsefaglig rådgiver ved Landsforeningen for hjerte- og lungesyke Astma og allergi.
Har du pollenallergi og bruker tabletter eller nesespray er det anbefalt at du starter på dem omkring en uke før sesongen er i gang. Disse virker forebyggende, og en tidlig start sikrer best mulig effekt. Fortsett på medisinene helt til sesongen er over.
De første symptomene på at sesongen er i gang er gjerne kløende og rennende øynene, og når du kjenner disse symptomene kan du begynne med øyedråper.
Hva du starter med – om du begynner med å behandle lokale symptomer, eller du begynner på allergitabletter – er anbefalingen at legen har stor valgfrihet av legemiddel, og det kommer også an på akkurat hvilke symptomer du plages med. Dette avtaler du med legen din.
- Allergitablettene lindrer både nese- og øyeplager og er tilstrekkelig for mange, samtidig som det er enkelt å forholde seg til, sier Amdal.
Mot rennende og kløende nese bruker du en nesespray med antihistamin, men for de som blir tette kan det også være aktuelt med kortisonnesespray.
- Det handler om å finne en best mulig individuell tilpasset behandling der aktuelle symptomer behandles, sier Amdal.
LES OGSÅ: Alida (2) hostet konstant i åtte måneder
Tablettene kan tas om morgenen
Tablettene ble tidligere anbefalt å tas om kvelden, fordi de kunne gjøre deg trett. I dag skal imidlertid ingen av de nyere antihistamintablettene ha denne bivirkningen, selv om noen sier de opplever det. Om du likevel blir trett kan du snakke med legen om annen behandling, eller prøve å ta tablettene om kvelden.

Om du likevel blir trett kan du snakke med legen om annen behandling, eller prøve å ta tablettene om kvelden. Det viktigste er at de tas hver dag hele sesongen.
- Man skal også huske på at selve allergien gjør at man blir sliten og trøtt. Noen eldre antihistamintabletter vet vi kan gi trøtthet og skal derfor helst tas på kvelden, sier Amdal.
Mange har tatt kortisonsprøyte som behandling mot pollenallergi, men denne anbefales ikke å bruke jevnlig. Er du sterkt plaget, og får ikke god nok effekt av medisinene du bruker, kan det være at det er aktuelt å ta pollenvaksinen.
- Vaksinasjonen er en behandling som gjør kroppen i stand til å tolerere det man i utgangspunktet er allergisk mot, og gjøre behovet for bruk av medisiner mot allergi mindre.
Skal du ta vaksinen må den påbegynnes høsten i forveien. Vaksinasjonen foregår over tre år eller mer, med jevnlige sprøyter. Altså er det for sent å vaksinere seg før årets sesong. Barn med allergier har økt risiko for å utvikle flere allergier og astma, og ifølge Amdal tyder mye på at allergivaksinasjon kan redusere denne risikoen.
- Derfor er det spesielt viktig å vurdere allergivaksinasjon hos barn over fem år. Barn under fem år anbefales ikke allergivaksinasjon.
Det finnes også en ny allergivaksine på det norske markedet. Den tas i dråpeform under tungen, og kan benyttes ved allergi mot tre- og gresspollen, samt flere andre.
LES OGSÅ: Derfor øker forekomsten av astma
LHLs råd mot pollenplagene:
- Start med allergitabletter (antihistaminer) og forebyggende nesespray helst en uke før forventet spredning. Øyendråper benyttes når symptomene oppstår. Ofte er det plager fra øynene som oppstår først og som gir beskjed om at sesongen er i gang lokalt. Det er viktig at allergimedisiner tas regelmessig og hver dag, også på dager med lite eller ingen symptomer, i den aktuelle pollensesongen.
- Dekk til håret og bruk briller for å beskytte deg og for å redusere plagene.
- På dager med stor spredning bør du unngå fysisk aktivitet ute.
- Dekk deg til med blant annet maske som dekker nese og munn, hvis du sykler eller går til jobb eller skole.
- Viktig med god solavskjerming både hjemme, på jobb og skole for å redusere innetemperaturen og behovet for lufting.
- Luft helst etter solnedgang.
- Ikke tørk tøy utendørs i pollensesongen.
- Ekstra rengjøring i pollensesongen kan være nødvendig. Skyll håret, eventuelt dusj og skift klær etter aktivitet ute. Husk at pollen fester seg i pelsen til kjæledyrene og at disse derfor bør børstes eller skylles.
- Daglig skifte av putetrekk kan redusere plagene.
- For noen kan det være nødvendig å reise til steder med mindre pollenspredning, sånn som høyfjellet, ute ved kysten eller områder i landet hvor sesongen enten ikke er i gang eller er avsluttet. Sjekk pollenvarselet her.
LES OGSÅ: Derfor blir du aldri frisk
LES OGSÅ: Har du fått symptomer på allergier i voksen alder?