Mensen

Kraftige menssmerter bør tas på alvor

Kan ifølge ekspertene være et tegn på endometriose.

MENSSMERTER: Hindrer smertene deg i å komme deg på jobb eller skole bør du oppsøke lege.  Foto: NTB Scanpix
MENSSMERTER: Hindrer smertene deg i å komme deg på jobb eller skole bør du oppsøke lege. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange kvinner er godt kjent med månedlig kramper og ryggsmerter, men for noen er smertene så kraftige at smertestillende ikke holder, og mange går lenge med smerter som egentlig er følger av en sykdom. Litt smerter en gang i måneden er imidlertid helt normalt. - Mens-smerter skyldes at livmoren, som er en stor muskel, trekker seg kraftig sammen, forteller Britt-Ingjerd Nesheim, som er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus. Dette er altså samme typen smerter som fødselsrier, som dog oftest er mye verre.  - Årsaken til sammentrekningen er et stoff som heter prostaglandin, som produseres i livmorslimhinnen under menstruasjon.  Mange av oss kjenner smertene i rygg og mage, og dette er fordi smertefibre fra livmoren deler nerveceller med smertefibre i rygg og mage. Noen merker imidlertid lite til de månedlige smertene, mens andre merker mer, og forklaringen på det er rett og slett at vi er forskjellige.  - Det kan være kraften i sammentrekningene i livmoren som varierer, og det kan også være hvordan vi opplever smertene, sier Nesheim.  LES OGSÅ: Dette visste du ikke om sex og mensen

Sterke smerter kan være sykdom

For mange av oss holder det da å poppe en ibux, men en del opplever også smerter som ikke roer seg av det.  - Endometriose er en tilstand der slimhinnevev som egentlig hører hjemme inne i livmoren, vokser andre steder. Det kan være på egglederne, eggstokkene, utsiden av livmorveggen, eller helt andre steder, som tarm, for eksempel. Når man har mens, blør det da fra denne slimhinnen også. Blod inn i bukhulen gjør vondt, sier Nesheim.  Det kan skilles fra vanlige menssmerter ved at NSAIDs (Ikke-steroide antiinflammatoriske midler, som for eksempel vanlig ibux: red.journ) ikke hjelper. I tillegg blir det gjerne verre og verre med årene. Spesielt bør økende menssmerter med årene gjøre deg obs, da det ifølge Nesheim er oftere oppstår når vi er litt eldre.  LES OGSÅ: Svært mange kvinner opplever smerter under samleie

- Får høre at «det er bare sånn å ha mensen»

Ifølge Gudveig Storhaug, som er leder i endometrioseforeningen, er det stadig mangel på kunnskap om endometriose i befolkningen​ og hos helsepersonell​, og det er med på å gjøre at mange kvinner og unge jenter med sykdommen går årevis uten diagnose. Samtidig mener hun fremdeles en del fastleger kan altfor lite om sykdommen til å stille rett diagnose eller foreslå rett behandling. - Mange opplever også dessverre å få høre at «det er bare sånn å ha mensen», at «smertene sitter mellom ørene», eller at man kun er ute etter resepter på smertestillende medikamenter, sier hun.  En del jenter hører også at de er for unge til å ha endometriose.  

Adenomyose, ofte kalt «indre endometriose», er en tilstand tett beslektet med endometriose, der livmorslimhinne vokser inn i muskelveggen i livmor. Denne tilstanden gir ofte spesielt store smerter i de første dagene av menstruasjonen, samt at en får kraftige blødninger, men ikke alle får symptomer. Det antas at omkring 10 prosent har endometriose og at mellom 15 og 20 prosent har adenomyose. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer