Mensen

Kraftige menssmerter bør tas på alvor

Kan ifølge ekspertene være et tegn på endometriose.

MENSSMERTER: Hindrer smertene deg i å komme deg på jobb eller skole bør du oppsøke lege.  Foto: NTB Scanpix
MENSSMERTER: Hindrer smertene deg i å komme deg på jobb eller skole bør du oppsøke lege. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange kvinner er godt kjent med månedlig kramper og ryggsmerter, men for noen er smertene så kraftige at smertestillende ikke holder, og mange går lenge med smerter som egentlig er følger av en sykdom. Litt smerter en gang i måneden er imidlertid helt normalt. 

- Mens-smerter skyldes at livmoren, som er en stor muskel, trekker seg kraftig sammen, forteller Britt-Ingjerd Nesheim, som er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og tidligere jobbet ved Oslo universitetssykehus.
 
Dette er altså samme typen smerter som fødselsrier, som dog oftest er mye verre. 
 
- Årsaken til sammentrekningen er et stoff som heter prostaglandin, som produseres i livmorslimhinnen under menstruasjon. 
 
Mange av oss kjenner smertene i rygg og mage, og dette er fordi smertefibre fra livmoren deler nerveceller med smertefibre i rygg og mage. Noen merker imidlertid lite til de månedlige smertene, mens andre merker mer, og forklaringen på det er rett og slett at vi er forskjellige. 
 
- Det kan være kraften i sammentrekningene i livmoren som varierer, og det kan også være hvordan vi opplever smertene, sier Nesheim. 
 
LES OGSÅ: Dette visste du ikke om sex og mensen

Sterke smerter kan være sykdom

For mange av oss holder det da å poppe en ibux, men en del opplever også smerter som ikke roer seg av det. 
 
- Endometriose er en tilstand der slimhinnevev som egentlig hører hjemme inne i livmoren, vokser andre steder. Det kan være på egglederne, eggstokkene, utsiden av livmorveggen, eller helt andre steder, som tarm, for eksempel. Når man har mens, blør det da fra denne slimhinnen også. Blod inn i bukhulen gjør vondt, sier Nesheim. 
 
Det kan skilles fra vanlige menssmerter ved at NSAIDs (Ikke-steroide antiinflammatoriske midler, som for eksempel vanlig ibux: red.journ) ikke hjelper. I tillegg blir det gjerne verre og verre med årene. Spesielt bør økende menssmerter med årene gjøre deg obs, da det ifølge Nesheim er oftere oppstår når vi er litt eldre. 
 
LES OGSÅ: Svært mange kvinner opplever smerter under samleie

- Får høre at «det er bare sånn å ha mensen»

Ifølge Gudveig Storhaug, som er leder i endometrioseforeningen, er det stadig mangel på kunnskap om endometriose i befolkningen​ og hos helsepersonell​, og det er med på å gjøre at mange kvinner og unge jenter med sykdommen går årevis uten diagnose.
 
Samtidig mener hun fremdeles en del fastleger kan altfor lite om sykdommen til å stille rett diagnose eller foreslå rett behandling.
 
- Mange opplever også dessverre å få høre at «det er bare sånn å ha mensen», at «smertene sitter mellom ørene», eller at man kun er ute etter resepter på smertestillende medikamenter, sier hun. 
 
En del jenter hører også at de er for unge til å ha endometriose. 
 

Adenomyose, ofte kalt «indre endometriose», er en tilstand tett beslektet med endometriose, der livmorslimhinne vokser inn i muskelveggen i livmor. Denne tilstanden gir ofte spesielt store smerter i de første dagene av menstruasjonen, samt at en får kraftige blødninger, men ikke alle får symptomer. Det antas at omkring 10 prosent har endometriose og at mellom 15 og 20 prosent har adenomyose. 

LES OGSÅ: Pia (43) slet med veldig sterke menssmerter

Går mange år uten å få en diagnose

Ifølge Storhaug tar det i dag i gjennomsnitt mellom seks og syv år å få diagnosen endometriose i Norge. Tidlig behandling er viktig – etter hvert som den får utvikle seg blir den mer og mer uhåndterbar, og for mange utvikler smertene seg til å bli kroniske.
 
Storhaug tror kvinnesykdommer, som endometriose, stadig er nedprioritert, og at det er derfor kunnskapen ikke er større. 
 
- Kroniske smerter kan føre til at identiteten og rollene endrer seg. Fra å være i jobb og sosialt aktiv kan det å bli sykemeldt eller ufør resultere i en tilbaketrekning, både fra yrkeslivet og det sosiale livet man hadde. Dette kan føre til nedsatt livskvalitet, noe som vil kunne påvirke kvinnene psykisk. Mange føler at livene går i stykker, og at identiteten smuldrer opp. I tillegg til alt dette må man også kjempe for å bli tatt på alvor, og kjempe for å få hjelp.
 

- Det er på en måte akseptert at menstruasjon er smertefullt. Det er mangel på kunnskap hos befolkningen flest og dessverre også stor mangel på kunnskap blant helsepersonell. Jenter med sterke menstruasjonssmerter blir altfor ofte ikke tatt på alvor.

Hun råder til å oppsøke lege dersom du opplever smerter som preger ditt sosiale liv, og hverdagen din i den grad at du må bli hjemme fra jobb og skole.  

- Det er nå engang slik at mange kvinner opplever menstruasjonssmerter uten at man har endometriose av den grunn. Jeg pleier å si at når menstruasjonssmerter hindrer deg i fra å gå på skole, jobb eller å være sosial – da skal man reagere. Det er ikke normalt, mener hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer