Brystkreft og mammografi

Kreftformen øker blant eldre: – På høy tid at regjeringen tar tak!

Brystkreft hos eldre kvinner øker. Nå ønsker eksperter å utvide mammografiprogrammet også oppover i alder: – På høy tid at regjeringen tar tak i dette!

MAMMOGRAFI: Eksperter er overrasket over økningen i brystkreft for eldre kvinner - og ønsker en utvidelse av mammografiprogrammet. Også EU anbefaler screening for brystkreft for eldre kvinner enn det som er omfattet av mammografiprogrammet i Norge i dag. Foto: NTB/Shutterstock
MAMMOGRAFI: Eksperter er overrasket over økningen i brystkreft for eldre kvinner - og ønsker en utvidelse av mammografiprogrammet. Også EU anbefaler screening for brystkreft for eldre kvinner enn det som er omfattet av mammografiprogrammet i Norge i dag. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Stadig flere nordmenn rammes av kreft – og blant kreftformene med størst økning er melanom, «føflekkreft», og brystkreft hos kvinner. Og for brystkreft er det økningen hos eldre kvinner som overrasker mest:

– Vi er selvfølgelig bekymret for økningen vi ser i brystkrefttilfeller. Det som overrasker oss mest, er at det øker spesielt hos de eldste, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til Vi.no.

Både Kreftforeningen om Kreftregisteret etterlyser nå en utvidelse av mammografiprogrammet. Helsedirektoratet er i gang med å behandle spørsmålet om en eventuell utvidelse av aldersgruppen. I dag omfatter det offentlige screeningprogrammet kvinner i alderen 50–69 år.

– På høy tid at regjeringen tar tak!

Kreftforeningen er ikke de eneste som er overrasket over økningen i brystkrefttilfeller for eldre kvinner. Også Solveig Hofvind, leder av Mammografiprogrammet, har uttrykt at økningen for aldersgruppen over 80 år er spesielt overraskende:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.