Føflekkreft symptomer

Kreftformen som øker mest rammer flest godt voksne menn

Den store andelen av føflekkreft-tilfellene oppstår blant de over 50 år, ifølge Kreftregisteret, og menn rammes oftere og i mer alvorlig grad enn kvinner.

FØFLEKKREFT: Oppdager du forandringer i en føflekk er det lurt å få den sjekket. Norge er på verdenstoppen over tilfeller av føflekkreft, og det er blant kreftformene med sterkest økning. Her undersøkes en føflekk på nært hold. Illustrasjonsfoto: NTB
FØFLEKKREFT: Oppdager du forandringer i en føflekk er det lurt å få den sjekket. Norge er på verdenstoppen over tilfeller av føflekkreft, og det er blant kreftformene med sterkest økning. Her undersøkes en føflekk på nært hold. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Solrike dager og høye temperaturer er selveste definisjonen på en god sommer for mange av oss, men ønsket om å bli brun i sola har også en klar skyggeside:

I 2021 ble det registrert 2443 nye tilfeller av melanom, eller føflekkreft, i Norge. Forekomsten er blant de høyeste i verden, ifølge Kreftregisteret, og det er også blant kreftformene med sterkest økning - ikke minst hos godt voksne.

Antallet tilfeller totalt i 2021 var 20 ganger høyere enn på 50-tallet - og skyldes sannsynligvis endring i solvaner og økt UV-eksponering, særlig blant menn i aldersgruppen over 50 år. Sammenlignet med flere andre land har norske pasienter dessuten mer alvorlig sykdom ved diagnose, og dette gjelder særlig menn.

Derfor er godt voksne mest utsatt for føflekkreft

Hva er så hovedårsaken til at det er godt voksne som oftest blir rammet av føflekkreft? Trude Eid Robsahm, som er leder ved seksjon for Epidemiologi og forebygging i kreftregisterets forskningsavdeling, sier til Vi.no at kreftsykdom generelt sett er sjelden blant unge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.