Behandlingsreiser

Kritiske til kutt: - Mister behandling som gjør det mulig å stå i jobb

Utenlandsopphold i varmen med tilrettelagt behandling kan være avgjørende for at pasienter skal fungere i hverdagen - og kanskje unngå uføretrygd. Men regjeringen hørte ikke på pasientorganisasjonenes kritikk av statsbudsjettet for 2023 - og kuttene er nå gjennomført.

ALTERNATIVET ER SYKEMELDING OG UFØRETRYGD: Behandlingsreiser til utlandet, med tilrettelagt behandling i et varmere klima, blir finansiert med et årlig tilskudd fra statsbudsjettet. Norsk Revmatikerforbund (NRF) og flere andre pasientorganisasjoner er kritiske til at tilbudet er kuttet de siste årene; et kutt som de sier er videreført med Støre-regjeringens statsbudsjett for 2023. Ann Kristin Bakke i Norsk Revmatikerforbund (NRF) sier at pasientene md dette mister en behandling som gjør dem i stand til å gå på jobb, følge opp barna - og ha et fullverdig liv. - Alternativet for mange er sykemelding, og etter hvert uføretrygd, sier hun. Foto: NRF
ALTERNATIVET ER SYKEMELDING OG UFØRETRYGD: Behandlingsreiser til utlandet, med tilrettelagt behandling i et varmere klima, blir finansiert med et årlig tilskudd fra statsbudsjettet. Norsk Revmatikerforbund (NRF) og flere andre pasientorganisasjoner er kritiske til at tilbudet er kuttet de siste årene; et kutt som de sier er videreført med Støre-regjeringens statsbudsjett for 2023. Ann Kristin Bakke i Norsk Revmatikerforbund (NRF) sier at pasientene md dette mister en behandling som gjør dem i stand til å gå på jobb, følge opp barna - og ha et fullverdig liv. - Alternativet for mange er sykemelding, og etter hvert uføretrygd, sier hun. Foto: NRF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Behandlingsreiser til utlandet er et supplement til behandling i Norge, for noen utvalgte pasientgrupper som har effekt av tilpassede behandlingstilbud i et varmt og solrikt klima. Tilbudet skal oppfylle faglige krav og gi dokumentert nytte - og formålet er å gi bedret funksjon og livskvalitet for pasientgruppene som omfattes av ordningen, samt redusere symptomer forårsaket av sykdommen.

Behandlingsreisene finansieres gjennom en egen tilskuddsordning på statsbudsjettet og ordningen administreres av en egen seksjon ved Universitetssykehuset i Oslo (OUS).

Men de siste årene er bevilgningen til denne ordningen redusert, fra cirka 135,3 millioner kroner i 2021 til ca. 107,6 mill. kr 596 000 kr i 2022 - og i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 ble kuttet i stor grad opprettholdt:

I forslaget til statsbudsjettet for 2023 ble det foreslått å bevilge 110,65 millioner kroner. Dette ble også vedtatt, uten endringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer