Dårlig ånde:

Kronisk dårlig ånde kan skyldes sykdom

I de fleste tilfeller skyldes dårlig ånde oppsamling av bakterier i munnen, men det kan også ligge mer alvorlige årsaker bak.

DÅRLIG ÅNDE: sporadisk dårlig ånde kan man lett forebygge med god tannhelse, mens kronisk dårlig ånde kan ha mer alvorlige årsaker og bør undersøkes nærmere, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
DÅRLIG ÅNDE: sporadisk dårlig ånde kan man lett forebygge med god tannhelse, mens kronisk dårlig ånde kan ha mer alvorlige årsaker og bør undersøkes nærmere, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste av oss har nok opplevd å ha dårlig ånde fra tid til annen, men for noen er det et vedvarende problem.

Det er forskjellige grunner til at vi får dårlig ånde. Tannlege Amjad Hosseini ved Oslo Tannlegesenter forklarer at dårlig ånde ofte er tabu, og at noen ikke ønsker å prate om det. Han mener det er viktig å prate om det og forsøke å finne ut hva årsaken er. Dårlig ånde kan nemlig skyldes alt fra bakterier i munnen til mer alvorlige sykdommer.

- Dårlig ånde som skyldes bakterier i munnen kan behandles enkelt, ved å pusse tennene regelmessig på morgenen etter vi har spist og å bruke tanntråd for å få vekk bakteriene mellom tennene, sier Hosseini til KK.

- Det er også viktig å børste tungen. Det finnes forskjellige skraper for dette, men det bør holde med å bruke tannbørsten på tungen.

LES OGSÅ: Dårlig ånde? Slik blir du kvitt problemet

REGELMESSIG TANNLEGEBESØK: Rens og sjekk hos tannlege kan hjelpe mot dårlig ånde. FOTO: Shutterstock
REGELMESSIG TANNLEGEBESØK: Rens og sjekk hos tannlege kan hjelpe mot dårlig ånde. FOTO: Shutterstock Vis mer

Alvorlige tilstander

- Alle kan ha dårlig ånde. I de fleste tilfeller er årsaken oppsamling av bakterier grunnet dårlig eller manglende renhold. Bakteriene kan blant annet samle seg på tannkjøttet, mellom tenner og på tungen, sier tannlege ved Fjærvik Klinikken i Oslo, Vera Breivik til KK.

Oftest vil for eksempel bruk av tanntråd eller rens hos tannpleier/tannlege være behjelpelig. Pyrea eller periodontitt, karies/tannråte, betennelse rundt visdomstenner, halsbetennelser og betente mandler er mer alvorlige tilstander som kan gi dårlig ånde, forklarer Breivik.

- Dårlig ånde kan også skyldes kosthold, stress, dehydrering eller munntørrhet. Munntørrhet forekommer ofte hos personer som bruker medisiner som påvirker spyttproduksjon, eller etter stråling/cellegift i forbindelse med kreftbehandling. I tillegg kan Sjøgrens syndrom og diabetes også ha dårlig ånde som en av symptomene.

- Som oppsummering, kan det sies at sporadisk dårlig ånde kan man lett forebygge med god tannhelse, mens kronisk dårlig ånde kan ha mer alvorlige årsaker og bør undersøkes nærmere, sier Breivik.

LES OGSÅ: 5 typer dårlig ånde - og hva det sier om helsen din

Her er fire sykdommer som kan ha dårlig ånde som symptom:

Periodontitt: Også kalt tannløsningssykdom. Mens gingivitt er en mild form for tannkjøttsykdom, er periodontitt en betennelse som går dypere ned i vevet, ifølge Norsk Helseinformatikk. De første symptomene på tannkjøttbetennelsen er dårlig ånde og lettblødende tannkjøtt.

- Periodontitt lukter veldig dårlig. Tannkjøttet råtner sakte, men sikkert. Over tid kan det gjøre tennene løse, sier Hosseini.

Diabetes type 1: I tillegg til typiske symptomer på diabetes, som økt vannlating og kraftig tørste, kan også ånden påvirkes av sykdommen. Ifølge Norsk Helseinformatikk kan det oppstå diabetisk ketoacidose når blodsukkeret blir altfor høyt på grunn av at kroppen produserer minimalt med insulin, og det kan gjøre at ånden lukter som aceton - samme lukt som neglelakkfjerner.

Sjøgrens syndrom: Sykdommen er en kronisk betennelse i kroppens kjertler, og den kan gi mange ulike symptomer. Tørr munn og tørre øyne er hovedplagene, men på grunn av nedsatt spyttproduksjon er det vanskeligere å holde tennene rene, og det øker risikoen for tannråte, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Nyresykdom: Ifølge Lommelegen kan dårlig ånde være et symptom på nyresykdom. Sykdom i nyrene kan også komme som følge av en annen underliggende sykdom, for eksempel diabetes.

LES OGSÅ: Dette gjør snus med munn og tenner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer